Κατάψυξη ωαρίων: Το πολύτιμο δώρο που μπορείς να κάνεις στον μελλοντικό σου εαυτό!

Κατάψυξη ωαρίων: Το πολύτιμο δώρο που μπορείς να κάνεις στον μελλοντικό σου εαυτό!

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια θεραπεία ρουτίνας με απλή διαδικασία, η οποία διαρκεί 10 με 12 ημέρες. 

Τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε όλο και πιο συχνά για την κατάψυξη -ή αλλιώς κρυοσυντήρηση- ωαρίων. Ωστόσο, τι πραγματικά γνωρίζεις για αυτήν τη διαδικασία και σε τι βαθμό σε αφορά;

Αν αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι συνεχώς σε μία διαρκή «μάχη» με τον χρόνο, αν κάθε μέρα «τρέχεις» για να προλάβεις και να συνδυάσεις σπουδές, καριέρα, οικογένεια και κοινωνική ζωή, τότε αξίζει να αφιερώσεις λίγα λεπτά για να μάθεις περισσότερα για την κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Διότι πρόκειται για μία επιλογή που προσφέρει σε κάθε γυναίκα ένα πολύτιμο δώρο για το μέλλον της. Για την ακρίβεια, πρόκειται για μία κίνηση αγάπης προς τον εαυτό σου, η οποία θα σου δώσει τη δυνατότητα να «παγώσεις» τον χρόνο και να τον εκμεταλλευτείς προς όφελός σου, για να προσπαθήσεις για μια εγκυμοσύνη όταν θα είναι η κατάλληλη στιγμή για εσένα. Με λίγα λόγια, η κρυοσυντήρηση ωαρίων σου επιτρέπει να έχεις έναν καλύτερο έλεγχο της γονιμότητάς σου!

Όταν 10 με 12 μέρες αρκούν για να κάνεις μία κίνηση αγάπης προς εσένα

Αρχικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια θεραπεία ρουτίνας με απλή διαδικασία, η οποία διαρκεί 10 με 12 ημέρες. Αρκεί να αναλογιστείς ότι μετά την πρόκληση ωορρηξίας, πραγματοποιείται η ωοληψία και έπειτα γίνεται η κατάψυξη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να έχεις κατά νου πως η κρυοσυντήρηση ωαρίων απαιτεί ένα εξατομικευμένο πλάνο διέγερσης των ωοθηκών. Αυτό σημαίνει πως ο γυναικολόγος αναπαραγωγής λαμβάνει υπόψη του το ιατρικό ιστορικό, τη γενικότερη υγεία, αλλά και την ηλικία της γυναίκας.

Ποια είναι όμως η κατάλληλη ηλικία για αυτήν τη διαδικασία; Η ιδανική ηλικία για την κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι έως και τα 38 έτη, χωρίς αυτό να αποκλείει και μεγαλύτερες ηλικίες κατόπιν εξατομικευμένης εκτίμησης και συμβουλευτικής. Βέβαια, όσο νωρίτερα γίνεται, τόσο αυξάνονται τα ποσοστά για μελλοντική γονιμοποίηση και επίτευξη εγκυμοσύνης.

Όσο για το τι συμβαίνει μετά τη διαδικασία κρυοσυντήρησης ωαρίων, τα ωάρια της γυναίκας φυλάσσονται σε ένα ασφαλές και διαρκώς ελεγχόμενο περιβάλλον, ενώ είναι στη διάθεσή της ανά πάσα στιγμή για έως και 20 χρόνια από την κατάψυξή τους, σύμφωνα και με την ισχύουσα νομοθεσία.

Πώς θα φροντίσεις τη γονιμότητά σου

Σε κάθε περίπτωση, αν μία γυναίκα επιθυμεί να φροντίσει τη γονιμότητά της, καλό είναι να προχωρήσει σε ένα τσεκ-απ, ειδικότερα αν επιθυμεί μια εγκυμοσύνη. Και σίγουρα είναι σημαντικό να τονίσουμε πως οι ειδικοί συστήνουν τον προληπτικό έλεγχο κάποια στιγμή μετά τα 30 και σίγουρα πριν τα 35, ανεξάρτητα από το αν η γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος ή όχι.

Ευτυχώς όμως, πλέον οι γυναίκες έχουν μάθει να αναζητούν πληροφορίες και να φροντίζουν τη γονιμότητά τους, όπως μέσω του προληπτικού ελέγχου και της κατάψυξης ωαρίων. Και αυτό που σίγουρα χρειάζεται κάθε γυναίκα, είναι να έχει την κατάλληλη ενημέρωση, αλλά και να βρίσκονται στο πλευρό της οι κατάλληλοι ειδικοί, δηλαδή εκείνοι που θα της προτείνουν το ιδανικό πλάνο και θα τη στηρίξουν βήμα-βήμα.

Όσο για τη διαδικασία ή τη φαρμακευτική αγωγή πριν την κρυοσυντήρηση ωαρίων, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ακόμη και αν διστάζει όμως, ένα ραντεβού με έναν ειδικό γυναικολόγο μπορεί να της δώσει όλες τις απαραίτητες επιστημονικές πληροφορίες και να τη βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα όλη τη διαδικασία, προσφέροντάς της τη στήριξη που χρειάζεται.

freezeeggs2

Ευριπίδης Μαντούδης, Γυναικολόγος αναπαραγωγής-Μαιευτήρας, Επιστημονικά υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, Γέννημα IVF

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.gennima.com, καθώς και το Facebook και το Instagram της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Γέννημα IVF.