Checklist πριν την εγκυμοσύνη!

Checklist πριν την εγκυμοσύνη!

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε το σώμα και τη ζωή σας πριν κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα.

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες για να γίνετε μητέρα, αρχίστε να προετοιμάζετε το σώμα και τη ζωή σας για αυτή τη μεγάλη και υπέροχη αλλαγή.

Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να προετοιμάσετε το σώμα και τη ζωή σας πριν κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα.

Ξεκινήστε τακτική άσκηση

Φροντίστε να αποκτήσετε ή να διατηρήσετε τη φόρμα σας για να διευκολύνετε την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Επιδιώξτε 30 λεπτά αερόβιας άσκησης την ημέρα που βοηθά την καρδιά και τη σιλουέτα σας. Το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι είναι υπέροχοι τρόποι για να γυμναστείτε.

Ισορροπημένη διατροφή για «έναν»

Σύντομα θα λαχταράτε παγωτό και τουρσί ταυτόχρονα. Τώρα, επικεντρωθείτε στο να τρώτε σωστά και ισορροπημένα. Θα χρειαστείτε πολλές πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο και φολικό οξύ. Προμηθευτείτε φρούτα, ξηρούς καρπούς, λαχανικά κυρίως φυλλώδη, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Μειώστε τα πατατάκια, τα αρτοσκευάσματα, τα αναψυκτικά και όλα το fast food με βλαβερά λιπαρά. Ζητήστε από τον σύντροφό σας να ακολουθήσει τις νέες σας συνήθειες για να ωφεληθεί κι εκείνος αλλά και για να παρακινεί ο ένας τον άλλον σε αυτή την προσπάθεια.

Πάρτε Φολικό Οξύ

Πάντα συστήνουμε συμπλήρωμα φολικού οξέως σε κάθε γυναίκα που αποφασίζει να γίνει μαμά άμεσα. Βοηθά στην πρόληψη σοβαρών γενετικών ανωμαλιών που μπορεί να συμβούν πριν ακόμη γίνει αντιληπτή η εγκυμοσύνη. Θα βρείτε αυτή τη βιταμίνη Β σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φυλλωδών λαχανικών, των εσπεριδοειδών και των φασολιών, αλλά οι περισσότερες γυναίκες χρειάζονται το συμπλήρωμα διατροφής από το φαρμακείο για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Προσέξτε το βάρος σας

Το να είστε πολύ αδύνατη μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την εγκυμοσύνη.

Το να είστε υπέρβαρη ή παχύσαρκη μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα καθώς το υπερβολικό βάρος αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη κύησης και υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη.

Μιλήστε με το γιατρό σας για το ιδανικό βάρος για εσάς.

Κάντε ένα check up

Λίγους μήνες πριν ξεκινήσετε να προσπαθείτε να μείνετε έγκυος ρωτήστε το γυναικολόγο σας για:

  • εξετάσεις ή εμβόλια που χρειάζεστε
  • προγεννητικές βιταμίνες
  • πώς να διαχειριστείτε ή να ελέγξετε τυχόν παθήσεις υγείας που έχετε
  • φάρμακα που μπορείτε και δεν μπορείτε να πάρετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γενετική Συμβουλευτική

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει εξετάσεις προ της σύλληψης εάν το οικογενειακό σας ιστορικό ή η εθνικότητά σας σας θέτει σε υψηλό κίνδυνο να αποκτήσετε μωρό με γενετική διαταραχή.

Επισκεφθείτε τον Οδοντίατρό σας

Εάν δεν κάνετε νήμα τακτικά, τώρα είναι η ώρα να το κάνετε συνήθεια. Είναι καλό για το μωρό σας αλλά και για το χαμόγελό σας. Η εγκυμοσύνη αυξάνει τις πιθανότητες για παθήσεις των ούλων, ένα πρόβλημα που ενοχοποιείται επίσης για πρόωρο τοκετό. Επομένως, προχωρήστε σε έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών σας και αρχίστε να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα καθημερινά.

Μειώστε δραστικά την καφεΐνη

Ένας καφές την ημέρα ενώ προσπαθείτε να μείνετε έγκυος είναι αρκετός. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καλύτερα να βγάλετε τελείως τον καφέ και το τσάι από τη καθημερινότητά σας.

Κόψτε «μαχαίρι» το κάπνισμα

Μεταξύ των άλλων μειονεκτημάτων του, το κάπνισμα μπορεί να σας δυσκολέψει στο να μείνετε έγκυος. Και το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα προβλημάτων όπως ο πρόωρος τοκετός, το χαμηλό βάρος γέννησης και η αποβολή. Επίσης, θέτει το μωρό σας σε κίνδυνο για σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Ζητήστε και από τον σύντροφό σας να το κόψει αν είναι καπνιστής. Το παθητικό κάπνισμα είναι εξ ίσου επικίνδυνο και μπορεί επίσης να βλάψει σοβαρά την ανδρική γονιμότητα.

Κόψτε τελείως το αλκοόλ

Επειδή δεν ξέρετε πότε ακριβώς θα μείνετε έγκυος, σταματήστε τελείως ακόμη και την πιο μικρή κατανάλωση αλκοόλ. Το ποτό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τις πιθανότητες για γενετικές ανωμαλίες και μαθησιακά προβλήματα στο παιδί αργότερα . Το αλκοόλ μπορεί επίσης να κάνει πιο δύσκολη τη σύλληψη.

Κάντε προϋπολογισμό εξόδων για το μωρό

Θα χρειαστείτε βρεφικά ρούχα, πάνες, ένα κάθισμα αυτοκινήτου και ένα καρότσι και ίσως άμεσα, γάλα σε σκόνη, μπουκάλια και αποστειρωτή. Κάντε μια λίστα με τις προμήθειες που θα χρειαστείτε και ξεκινήστε την έρευνα αγοράς. Στα έξοδά σας ίσως θα πρέπει να προσθέσετε επισκέψεις γιατρού και πιθανώς παιδική φροντίδα και φύλαξη.

Ενημερωθείτε για τα δικαιώματά σας

Ενημερωθείτε για τα εργασιακά δικαιώματά σας εάν είστε εργαζόμενη όπως επίσης και για τις ασφαλιστικές καλύψεις και τα επιδόματα που προβλέπονται για την περίπτωσή σας.

Προετοιμάστε το κατοικίδιό σας

Εάν μέχρι σήμερα ο σκύλος ή η γάτα σας ήταν στο κέντρο της προσοχής σας, ένα βρέφος που κλαίει και κάνει διάφορους άλλους ήχους και εμφανίζεται ξαφνικά, μπορεί να τα αναστατώσει. Ρωτήστε έναν έμπειρο εκπαιδευτή για το πως να διαχειριστείτε την κατάσταση και ποιες ενέργειες προετοιμασίας να κάνετε.

Picture1.jpg

Παναγιώτης Ψαθάς MD, PhD – Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος - Μέλος της ιατρικής ομάδας δημιουργίας και διαχείρισης της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute Of LifeIASO. https://ppsathas.com