Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Ποιες γυναίκες αφορά και πότε πρέπει να γίνεται

Κρυοσυντήρηση ωαρίων: Ποιες γυναίκες αφορά και πότε πρέπει να γίνεται

Η κρυοσυντήρηση είναι μία ιατρική διαδικασία μέσω της οποίας συγκεντρώνονται και καταψύχονται τα ωάρια μιας γυναίκας, προκειμένου αυτά να γονιμοποιηθούν στο μέλλον.

Η κρυοσυντήρηση ή «κατάψυξη» ωαρίων μπήκε στη ζωή μας σχετικά πρόσφατα, μόλις τα τελευταία χρόνια. Πολλές διάσημες γυναίκες αποφάσισαν να προχωρήσουν με τη διαδικασία αυτή και να αξιοποιήσουν την επιλογή που τους δίνει η επιστημονική πρόοδος, με αποτέλεσμα αυτό που πιθανώς μέχρι πρότινος θεωρείτο «ταμπού» σήμερα να τείνει να γίνει «μόδα» - ακόμα και χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Εάν σκέφτεσαι ότι πιθανώς αυτή η μέθοδος να είναι και για ‘σένα ιδανική, πρέπει να γνωρίζεις πώς σχετίζεται με τη γυναικεία γονιμότητα, πώς γίνεται και τι ακριβώς διασφαλίζει.

Η κρυοσυντήρηση είναι μία ιατρική διαδικασία μέσω της οποίας συγκεντρώνονται και καταψύχονται τα ωάρια μιας γυναίκας, προκειμένου αυτά να γονιμοποιηθούν στο μέλλον. Αρχικά αναπτύχθηκε για να διατηρηθεί η γονιμότητα γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και πρέπει να υποβληθούν σε θεραπείες που θα επηρεάσουν τη γονιμότητά τους, αλλά πλέον είναι μια δημοφιλής τάση και για γυναίκες που αποφασίζουν να «καθυστερήσουν» τη μητρότητα για πάσης φύσεως κοινωνικούς λόγους.

Έτσι, ουσιαστικά, πλέον, η κρυοσυντήρηση (κατάψυξη) ωαρίων δίνει μια «γόνιμη» λύση την σύγχρονη γυναίκα η οποία για τους δικούς της λόγους (ιατρικούς, προσωπικούς, κοινωνικούς, κ.λ.π.) επιθυμεί να διατηρήσει τη γονιμότητάς της και να μεταθέσει τη δημιουργία οικογένειας στο μέλλον.

1686658387986-458647852-image003.jpg

Οι γυναικολόγοι προτείνουν τη συγκεκριμένη επιλογή σε όσες γυναίκες επιθυμούν να αναβάλλουν την απόκτηση παιδιών για αργότερα, σε μεγαλύτερη ηλικία και είτε έχουν οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης, έχουν διαγνωσθεί με χαμηλό ωοθηκικό απόθεμα, πρόκειται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, έχουν διαγνωστεί με ενδομητρίωση.

Συγκεκριμένη «κατάλληλη ηλικία» για την κρυοσυντήρηση ωαρίων, δεν υπάρχει, καθώς κάθε γυναίκα έχει ξεχωριστές ανάγκες και φυσιολογία. Οι γυναικολόγοι προτείνουν μετά την ηλικία των 30 ετών, καλό είναι η κάθε γυναίκα να κάνει έναν έλεγχο γονιμότητας με 2 βασικές παραμέτρους, την υπερηχογραφική απεικόνιση ωοθηκικών αποθεμάτων και την ποσοτική μέτρησή τους, μέσω της αντιμυλλέριου ορμόνης (ΑΜΗ). Βάσει αυτών των στοιχείων μπορεί να δημιουργηθεί πλάνο για το εάν και πότε χρειάζεται κάθε γυναίκα να προχωρήσει σε κρυοσυντήρηση ωαρίων.

Πώς γίνεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων και τι διαφυλάσσει για το μέλλον

Η διαδικασία της κρυοσυντήρησης είναι μία σχετικά απλή ιατρική πράξη. Συνολικά, διαρκεί περίπου 10 ημέρες και γίνεται σε Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Εκεί, οι ειδικοί επιστήμονες συλλέγουν το ιστορικό της γυναίκας και σε συνεργασία και διάλογο με τη γυναίκα δρομολογούν την έναρξη. Συνήθως, η γυναίκα υποβάλλεται σε διαδικασία διέγερσης των ωοθηκών μέσω ορμονική αγωγής, που παίρνει από το φαρμακείο και αφορά συνήθως σε ενέσιμη μορφή. Στόχος είναι να παραχθούν πολλαπλά ωάρια – κάτι που παρακολουθείται στενά από τον γιατρό μέσω υπερηχογραφημάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι ωοθήκες είναι άδειες και να ξεκινήσει η αγωγή, ότι τα ωάρια αναπτύσσονται κατάλληλα, αλλά και για το πότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να συλλεχθούν. Τις περισσότερες φορές, η αγωγή ξεκινά κατά τη δεύτερη ημέρα της περιόδου και ολοκληρώνεται περίπου στη δέκατη.

1686658396100-456086909-image005.jpg

Όταν ο γιατρός κρίνει ότι τα ωάρια είναι έτοιμα, τότε χορηγείται μία ένεση, η οποία θα ξεκινήσει την τελική ωρίμανση των ωαρίων πριν την ωοληψία. Η ωοληψία γίνεται 35-36 ώρες μετά από τη χορήγηση αυτής της ένεσης. Η λήψη των ωαρίων γίνεται υπό μέθη και υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Η διάρκειά της εξαρτάται από τον αριθμό των ωαρίων που έχουν αναπτυχθεί και διαρκεί 10-20 λεπτά.

Στη συνέχεια, τα ωάρια καταψύχονται µε τη µέθοδο της υαλοποίησης, που είναι απολύτως ασφαλής, προκειμένου στο μέλλον, τα ωάρια αυτά να είναι αξιοποιήσιμα. Σύμφωνα με την ελληνική ισχύουσα νομοθεσία, τα ωάρια διατηρούνται σε δεξαμενές υγρού αζώτου για 20 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης.

Έτσι, όταν η γυναίκα θελήσει να μείνει έγκυος, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται με τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης ωαρίου (ICSI) κατά την οποία ένα σπερματοζωάριο τοποθετείται στο εσωτερικό του ωαρίου για να το γονιμοποιήσει. Το έμβρυο μεταφέρεται στη μήτρα συνήθως την πέμπτη μέρα, όταν έχει φθάσει στο στάδιο της βλαστοκύστης.

Η κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μια μέθοδος όλο και πιο δημοφιλής, καθώς με απλό τρόπο και σχετικά μικρό κόστος, δίνει στη γυναίκα την ευκαιρία να απαλλαγεί – εν μέρει – από το άγχος της γονιμότητας, σε σχέση με την ηλικία της. Εν τούτοις, ακόμα κι αν η σκέψη αυτή σε δελεάζει, είναι απαραίτητο, προτού λάβεις κάποια απόφαση να συνομιλήσεις με τον γιατρό σου ή εξειδικευμένο γυναικολόγο, που θα σου παρουσιάσει κάθε επιλογή ώστε όταν είσαι έτοιμη και θεωρείς τις συνθήκες ιδανικές, να αποκτήσεις το μωράκι που επιθυμείς!