Πώς επηρεάζει η έκτρωση τις μελλοντικές εγκυμοσύνες;

Πώς επηρεάζει η έκτρωση τις μελλοντικές εγκυμοσύνες;

Μια έρευνα μας λύνει όλες τις απορίες

Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε άμβλωση ή αποβολή είναι πολύ πιθανό να γεννήσουν πρόωρα ή λιποβαρή βρέφη!

Σύμφωνα με έρευνα, η αποβολή ή έκτρωση τριπλασιάζει σχεδόν τον κίνδυνο να γεννηθεί ένα μωρό με πολύ χαμηλό βάρος ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι το ελάχιστο βάρος συνδέεται στενά με τους θανάτους κατά την πρώτη εβδομάδα της ζωής του μωρού ή κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Virginia Commonwealth University σε δείγμα 45.000 γεννήσεων από τις αρχές του 1960 και η μαιευτήρας- γυναικολόγος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βιβή Τσέτσα μας λεει τι ακριβώς συμβαίνει με τις αμβλώσεις και τα προωρα μωρα.

bibi

"Η διακοπή κύησης γίνεται με χρήση αναρροφητικής αντλίας και με χρήση κάποιες φορές ξέστρων. Τότε υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού του τραχήλου, την ενδοτραχηλικής κοιλότητας και της ενδομητρικής κοιλότητας ιδίως όταν η διακοπή είναι εργώδης (γεγονός που ευτυχώς συμβαίνει σπάνια τα τελευταία χρόνια. )

Ο τραυματισμός της ενδομητρικής κοιλότητας συνεπάγεται πολλές φορές φλεγμονή του ενδομητρίου (ενδομητρίτιδα)των σαλπίγγων- εξαρτημάτων (πυελική φλεγμονή) που συμβαίνει στο 4 με 5% των περιπτώσεων βραχυπρόθεσμα ενώ μακροπρόθεσμα συνεπάγεται δημιουργία ενδομητρικών συμφύσεων γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την εμφύτευση ενός εμβρύου.

Επιπλέον ο τραυματισμός του τραχήλου κυρίως μετά από επανειλημμένες διακοπές κύησης συνεπάγεται πολλές φορές (αναλόγως και της σύνθεσης του τραχήλου μιας γυναίκας), την ανεπάρκεια του τραχηλικού στομίου, με αποτέλεσμα αν δεν αντιμετωπιστεί κατά τη διάρκεια της κύησης με περίδεση τραχήλου να έχουμε αυξημένα ποσοστά πρόωρων τοκετών.

Ο πρόωρος τοκετός (τοκετός πριν τις 37 εβδομάδες κύησης) έχει σαν συνέπεια την γέννηση νεογνών χαμηλού βάρους γέννησης, την αυξημένη παραμονή τους σε μονάδες εντατικής θεραπείας νεογνών και λοιμώξεις με αποτέλεσμα, αυξημένα ποσοστά θανάτων των πρόωρων νεογνών την πρώτη εβδομάδα της ζωής τους.

Αλλά να τονίσουμε ότι αυτό γίνεται μόνο μετά από επανειλημμένες αμβλώσεις ενώ μια άμβλωση που γίνεται με τις κατάλληλες συνθήκες αντισηψίας και με προσοχή δεν έχει τέτοιες συνέπειες στην γυναίκα που υποβάλλεται σε αυτή".