Το παιδί μου και η χειμωνιάτικη ρουτίνα του ύπνου μας

Το παιδί μου και η χειμωνιάτικη ρουτίνα του ύπνου μας

Όλοι συμφωνούν πως η «ρουτίνα ύπνου» βοηθάει το παιδί, ανεξαρτήτως ηλικίας, να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί καλύτερα. 

Ήδη από όταν ήταν βρέφος, με το παιδί μου διατηρούμε κάθε βράδυ μια ρουτίνα που μας οδηγεί στο κρεβάτι με… μαθηματική ακρίβεια και φέρνει τον ύπνο ανεμπόδιστα, την ώρα που το παιδί τον χρειάζεται. Αν και κάθε φορά που αλλάζει η «φάση» που περνάει η μικρή, χρειάζεται να προσαρμόζουμε τη ρουτίνα μας αυτή, οι βασικοί παράγοντες παραμένουν ίδιοι και στηρίζουν όλο το… οικοδόμημα που έχουμε φτιάξει.

Τώρα που είναι σχεδόν τεσσάρων ετών, έχουμε ορίσει πως περίπου στις 9 πρέπει να έχουμε φτάσει στο κρεβάτι και να έχουμε σβήσει όλα τα φώτα. Η ρουτίνα του ύπνου της μικρής ξεκινάει περίπου στις 7:30, όταν χαμηλώνουν τα φώτα του σαλονιού και μαζεύουμε τα παιχνίδια. Επειδή το «λίγο ακόμα, μαμά» είναι βέβαιο πως θα ακουστεί, αν όχι κάθε βράδυ, τότε πολύ συχνά, φροντίζω να υπάρχει περιθώριο για… πισωγυρίσματα. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο μπάνιο, όπου συνήθως κάνουμε ένα γρήγορο ντους γιατί πλέον προτιμάει να διαβάζουμε παραμύθια, παρά να παίζει με τα παπάκια και τα καραβάκια στο νερό. Ακολουθεί ένα ποτήρι ζεστό γάλα και επιστρέφουμε στο μπάνιο για το βούρτσισμα των δοντιών.

Είναι η ώρα να αποσυρθούμε στο δωμάτιό της, όπου διαλέγει τα παραμύθια που θέλει να διαβάσουμε. Παράλληλα συζητάμε διάφορα θέματα που προκύπτουν, μέχρι που βλέπω τα βλέφαρα να βαραίνουν και τον ύπνο να έρχεται. Τότε είναι η ώρα να «καθαρίσουμε τη μυτούλα», να χρησιμοποιήσουμε δηλαδή το αγαπημένο μας Fitonasal.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr