Μουρουνέλαιο: Ασπίδα προστασίας

Μουρουνέλαιο: Ασπίδα προστασίας

Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό αυτή τη χρονική περίοδο, ενόψει της φονικής πανδημίας του κορωναιού (COVID-19), από την ισχυρή θωράκιση του ανοσοποιητικού.

Έχω κατ΄ επανάληψη επισημάνει ότι η διαμόρφωση των λειτουργιών του παρουσιάζει κατεξοχήν διατροφοεξαρτώμενο χαρακτήρα. Με βάση αυτήν τη παραδοχή, ειδικά διατροφικά συστατικά επιτελούν κομβικό ρόλο στην ρύθμιση της έκφρασης των απαντήσεων του ανοσοποιητικού.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η δήλωση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που δίνει τη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας, τη Δευτέρα 6 Απριλίου, ήταν άκρως διαφωτιστική και απολύτως συναφής με την παραπάνω άποψη. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι «ένας από τους λόγους που οι νέοι άνθρωποι μπορούν να νοσήσουν από κορωνοϊό είναι ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ίσως λειτουργεί πολύ καλά, αλλά σε κάποιους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις το πρόβλημα δεν είναι ένα ηλικιωμένο ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό, αλλά εκείνο που λειτουργεί πολύ έντονα». Μα ακριβώς στο σημείο αυτό εντοπίζεται η ανοσορρυθμιστική δράση της βιταμίνης D, η οποία συντελεί στη δημιουργία «έξυπνων» απαντήσεων από μέρους αυτού του θαυμαστού συστήματος. Επομένως, είτε ασθενές (ηλικιωμένοι, ανοσοκατασταλμένοι κλπ.), είτε ισχυρό (νεαρά άτομα) ένα ανοσοποιητικό, θα πρέπει να είναι πολύ καλά ρυθμισμένο.

Διαβάστε περισσότερα στο Mothersblog.gr