Εμβολιασμός ρουτίνας παιδιών: Ώρα να «κλείσουμε» το εμβολιαστικό κενό για τις επικίνδυνες ασθένειες

1 SHARE

Τα παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία τους και οι οικογένειες σκέφτονται πρωτίστως πώς θα τα θωρακίσουν και θα τα προστατεύσουν από την Covid-19.

Οι μάσκες και τα αντισηπτικά μας συνόδευσαν σε όλες μας τις δραστηριότητες μας κατά τη διάρκεια και του καλοκαιριού και φαίνεται πως θα παραμείνουν για καιρό τα… αγαπημένα μας απαραίτητα «αξεσουάρ»: Με τα σχολεία, τα φροντιστήρια και όλες τις άλλες παιδικές δραστηριότητες να λειτουργούν κανονικά, τον καιρό να κρυώνει μέρα με τη μέρα και την επιστροφή όλων μας και ιδίως των παιδιών σε κλειστούς χώρους, μάσκες και αντισηπτικά θα είναι για καιρό ακόμα μαζί μας παντού.

Οι γονείς όμως δεν πρέπει να ξεχνούν ότι εκτός από την προστασία των παιδιών από την Covid-19, θα πρέπει να φροντίσουν και για τη θωράκιση της υγείας τους από άλλους κινδύνους, οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά δυνητικά μπορεί πλέον να είναι και εντονότεροι.

Επιστροφή στα σχολεία εν μέσω… εμβολιαστικού κενού

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκε σημαντική πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας παιδιών και εφήβων, λόγω των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί, αλλά και του φόβου των γονέων ότι η επίσκεψη στον παιδίατρο μπορεί να εκθέσει τα παιδιά τους στον κορωνοϊό.

Όπως μάλιστα είχε επισημάνει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία τον Μάρτιο του 2021, η πανδημία «έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων».

Picture2

Γίνεται λοιπόν προφανές ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, η επιστροφή των παιδιών στις δραστηριότητές τους μπορεί να οδηγήσει στην επανεμφάνιση παλιών και ξεχασμένων λοιμωδών νοσημάτων στον ανεμβολίαστο παιδικό πληθυσμό.

«...Αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%», είχε επισημάνει τον Μάρτιο η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία.

Γι’ αυτό, με τη νέα σχολική χρονιά να έχει ήδη ξεκινήσει, η επίσκεψη στον παιδίατρο πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους τους γονείς, προκειμένου να βεβαιωθούν ότι τα παιδιά τους έχουν λάβει όλα τα προγραμματισμένα εμβόλια αλλά και να προγραμματίσουν τις επόμενες δόσεις των εμβολίων που εκκρεμούν, μένοντας ενημερωμένοι για πιθανούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν και για τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β, η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα.

Μηνιγγίτιδα Β, μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσος η οποία δεν κάνει διακρίσεις καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.

Οι γονείς καλό θα είναι να ενημερωθούν από τον παιδίατρό τους για τη μηνιγγίτιδα Β και την σημασία της πρόληψης.

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο: Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Ο εμβολιασμός, η μόνη ουσιαστική πρόληψη κατά της μηνιγγίτιδας Β

Μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να μεταδώσει τη νόσο σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα.

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα ομοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία. Τα συμπτώματα αυτά είναι: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος καθώς και τα πιο ειδικά όπως η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

Picture3

Με τα σχολεία και όλες τις δραστηριότητες των παιδιών μας να έχουν επανέλθει στις ζωές τους, ας φροντίσουμε εμείς οι γονείς τους να θωρακίσουμε την υγεία τους με τον καλύτερο τρόπο. Ο εμβολιασμός είναι το σπουδαιότερο όπλο πρόληψης της ανθρωπότητας και μας προστατεύει με τον καλύτερο τρόπο απέναντι σε ιδιαίτερα επικίνδυνες νόσους, όπως είναι η μηνιγγίτιδα Β. Ας κάνουμε το χρέος μας απέναντι στα παιδιά μας και την ίδια την κοινωνία κι ας μην επιτρέψουμε άλλο, το «εμβολιαστικό κενό» να μεγαλώσει και να μας απειλήσει συνολικά.

1 SHARE
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ