Εγκαύματα στα παιδιά: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να μένεις ψύχραιμη σε κάθε ατύχημα

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Εγκαύματα στα παιδιά: Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να μένεις ψύχραιμη σε κάθε ατύχημα

Τι να κάνεις και πώς να προστατευθείς από ένα έγκαυμα, πώς να καταλάβεις σε ποιο στάδιο βρίσκεται  αλλά τι να κάνεις για να επουλωθεί η πληγή άμεσα. Η παιδίατρος συμβουλεύει.

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά έχουν πολύ λεπτό δέρμα, γεγονός που κάνει τις επιπτώσεις ενός εγκαύματος σοβαρότερες. Το πρώτό έτος ζωής ενός παιδιού εγκαύματα προκαλούνται κυρίως από το ζεστό νερό, τις καυτές επιφάνειες, τα καυτά υγρά( λάδι, γάλα, καφές, σούπες) ή από την αλόγιστη έκθεση στον ήλιο.

Πόσες φορές δεν έχουν συμβεί ατυχήματα είτε μέσα στο σπίτι είτε όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο, ακόμη και στην παραλία. Όλες οι μαμάδες τρέμουμε στην ιδέα ενός εγκαύματος, απ' όπου κι αν προκαλείται. Η παιδίατρος, Ηλέκτρα Χανιώτη, μας συμβουλεύει για όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε ώστε να παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες στο παιδί μας αμέσως μετά από ένα έγκαυμα αλλά και όλα όσα πρέπει να προσέξουμε για να μπορούμε να προφυλάξουμε τα μικρά μας από δερματικά ατυχήματα.

Τι να κάνεις αν το παιδί σου πάθει δηλητηρίαση

Τι είναι το έγκαυμα

Το έγκαυμα είναι μια νόσος στην οποία έχουμε καταστροφή ιστών λόγω νέκρωσης κυττάρων μετά από επίδραση θερμότητας. Το έγκαυμα αποτελεί το 1,5 έως 5 % του συνόλου των τραυμάτων. Στην ουσία το έγκαυμα είναι ένα βαρύτατο τραύμα που μπορεί να απειλήσει τη ζωή ή να προκαλέσει σοβαρή σωματική αλλά και ψυχική αναπηρία στον άνθρωπο.

Τα στατιστικά μιλούν από μόνα τους σε γενικότερο πληθυσμό:

Στις αναπτυγμένες χώρες :
– 2.500.000 άνθρωποι παθαίνουν εγκαύματα κάθε χρόνο
– 90.000 χρήζουν νοσηλείας σε Ειδικές Μονάδες Εγκαυμάτων
– 80.000 χρήζουν νοσηλείας σε Γενικά Νοσοκομεία
– 18.000 πεθαίνουν από εγκαύματα ή επιπλοκές αυτών

Τι πρέπει να κάνουμε στα βρέφη

egaymanata.jpg

«Μπορούμε να προφυλάξουμε τα μωρά από καθημερινές αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν έγκαυμα. Για παράδειγμα, αυτονόητο είναι πως το γάλα του μωρού ανακινείται και δοκιμάζετε κάθε φορά ως προς την θερμοκρασία, πριν το δώσουμε στο μωρό», συμβουλεύει η παιδίατρος Ηλέκτρα Χανιώτη. «Επίσης κατά την χρήση του φούρνου μικροκυμάτων χρειάζεται προσοχή γιατί το υγρό ζεσταίνεται ανομοιόμορφα και μπορεί να προκληθεί έγκαυμα. Όταν ένας ενήλικας έχει αγκαλιά μωρό ποτέ δεν κρατάει φλιτζάνι ή κατσαρόλα με ζεστό υγρό. Επιπλέον στην κουζίνα ή όταν μεταφέρει καυτά υγρά μπορεί να σκοντάψει σε μωρό που μπουσουλάει ή περπατάει», λέει η Ηλέκτρα Χανιώτη στο Queen.gr. «Όταν χρησιμοποιούμε την ηλεκτρική κουζίνα, οι λαβές των μαγειρικών σκευών να είναι γυρισμένες προς τα μέσα ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα παιδιά ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι το σίδερο των ρούχων ή το σίδερο του ισιώματος των μαλλιών μπορούν να προκαλέσουν έγκαυμα ακόμη και 8 λεπτά αφού βγουν από την πρίζα».

Εγκαύματα και μπάνιο- Τι να προσέχεις

  1. Παιδιά κάτω των 5 ετών πρέπει να επιτηρούνται όταν κάνουν μπάνιο, η επιτήρηση δεν γίνεται από μεγαλύτερα παιδιά ή αδέλφια

  2. Η θερμοκρασία του νερού στο μπάνιο ενός νεογέννητου ρυθμίζεται περίπου στους 37οC, σε μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να είναι και 38οC ενώ στους ενήλικες μπορεί να είναι και 40-41οC. Συνεπώς πάντοτε ελέγχουμε την θερμοκρασία του νερού με τον αγκώνα μας πριν βάλουμε το μωρό στην μπανιέρα ή ντουζιέρα.

  3. Θερμοκρασία 60°C χρειάζεται μόνο 1 δευτερόλεπτο για να προκαλέσει έγκαυμα τρίτου βαθμού, ενώ στους 50°C χρειάζεται 5 λεπτά.

  4. Αν χρησιμοποιείται ηλεκτρικές συσκευές στο μπάνιο σιγουρευτείτε ότι βρίσκονται εκτός πρίζας και δεν μπορεί να τις φτάσει το παιδί.

  5. Όταν κάνει μπάνιο ένα παιδί πρέπει να έχουμε κοντά μας οτιδήποτε θα χρειαστεί (πετσέτες, σαπούνια, σαμπουάν κ.α.), ώστε να μην χρειαστεί να αφήσουμε το παιδί χωρίς επίβλεψη.

Σταδιοποίηση εγκαυμάτων

Πρώτου βαθμού. Το δέρμα κοκκινίζει, αλλά δεν κάνει φουσκάλες. Είναι κάπως επώδυνο, σαν ηλιακό έγκαυμα.

Δευτέρου βαθμού. Το εξωτερικό στρώμα του δέρματος έχει καεί και κάποιο μέρος του χορίου έχει υποστεί βλάβη. Το έγκαυμα θα είναι πολύ επώδυνο και πιθανότατα θα εμφανίσει φουσκάλες.

Τρίτου βαθμού. Το δέρμα θα είναι απανθρακωμένο ή λευκό. Η επιδερμίδα και το χόριο (τα δύο πάνω στρώματα του δέρματος) έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη.

«Οποιοδήποτε ηλεκτρικό έγκαυμα ή έγκαυμα όπου το δέρμα είναι απανθρακωμένο, καμένο ή δεν έχει αίσθηση είναι σοβαρό και θα πρέπει να λάβει ιατρική φροντίδα αμέσως», λέει η παιδίατρος. «Οποιοδήποτε έγκαυμα με φουσκάλες, πρησμένο που καλύπτει μια περιοχή μεγαλύτερη από το μέγεθος του χεριού του παιδιού σας ή ένα έγκαυμα που βρίσκεται στο χέρι, το πόδι, το πρόσωπο, τα γεννητικά όργανα ή πάνω από μια άρθρωση είναι σοβαρός τραυματισμός και πρέπει να εξεταστεί αμέσως από παιδίατρο ή στο νοσοκομείο. Εάν ανησυχείτε για ένα έγκαυμα, ακόμα κι αν δεν μοιάζει με κανένα από τα παραπάνω είδη εγκαυμάτων, θα πρέπει να το δει ένας παιδίατρος».

Πώς αντιμετωπίζεται

1. Ψύξτε το έγκαυμα. Ρίξτε δροσερό τρεχούμενο νερό πάνω από το έγκαυμα για περίπου πέντε λεπτά. Αυτό βοηθά στη διακοπή της διαδικασίας καψίματος και μειώνει τον πόνο και το πρήξιμο. Μην βάζετε πάγο σε έγκαυμα. Μην τρίβετε ένα έγκαυμα, γιατί αυτό μπορεί να επιδεινώσει τον τραυματισμό. Μην σπάτε τις φουσκάλες γιατί αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης στο σημείο του εγκαύματος.

2. Καλύψτε το έγκαυμα. Καλύψτε την καμένη περιοχή με έναν καθαρό επίδεσμο που δεν θα κολλήσει στο σημείο του καμένου. Αυτό βοηθά στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και μειώνει τον πόνο

3. Προστατέψτε το έγκαυμα. Διατηρήστε το σημείο του εγκαύματος καθαρό με απαλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό. Μην εφαρμόζετε καμία αλοιφή στο σημείο του εγκαύματος, εκτός εάν σας υποδείξει ο παιδίατρός σας. Ποτέ μην εφαρμόζετε βούτυρο, λίπη ή άλλες θεραπείες στο έγκαυμα πριν το συζητήσετε με τον παιδίατρό σας, καθώς αυτά μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία:

-Εάν έχει καεί το 10% ή περισσότερο του σώματος.

-Εάν το έγκαυμα αφορά το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια ή τα γεννητικά όργανα ή αφορά μια κινούμενη άρθρωση.

-Εάν το παιδί είναι πολύ μικρό ή ιδιότροπο, και επομένως πολύ δύσκολο να το θεραπεύσετε στο σπίτι.

Ευχαριστούμε θερμά την παιδίατρο Ηλέκτρα Χανιώτη για τις επιστημονικές της συμβουλές.