16 γυναίκες που ενέπνευσαν με το έργο τους κι έγιναν παιδικά πρότυπα μέσα από κούκλες

Μαρία Ροδίτη
16 γυναίκες που ενέπνευσαν με το έργο τους κι έγιναν παιδικά πρότυπα μέσα από κούκλες
European Space Agency astronaut Samantha Cristoforetti, of Italy, waves as she arrives with "Crew4" astronauts at the Kennedy Space Center in Cape Canaveral, Fla., Monday, April 18, 2022. Their launch to the International Space Station is scheduled for Saturday, April 23. (AP Photo/John Raoux) Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Η Maya Angelou, η Naomi Osaka, η Frida Kahlo και άλλες σπουδαίες γυναίκες του πλανήτη έγιναν κούκλες με σκοπό να εμπνεύσουν τα κορίτσια κάθε ηλικίας με το έργο τους.

 

Οι γυναίκες που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν με το έργο και τη δράση τους, αλλά και στο επαγγελματικό τους πεδίο– που πολλές φορές μπορεί να ανδροκρατούμενο- είναι αμέτρητες. Μάλλον όσο τα χρόνια περνούν γίνονται ολοένα και περισσότερες. Για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους.

Βλέπεις, η γυναικεία ενδυνάμωση κατακτά έδαφος όσο ο καιρός περνά κι έτσι είναι πολλές οι γυναίκες που έχουν ξεχωρίσει – δίνοντας πάντα τη «μάχη τους»- γιατί πάλεψαν για τα δικαιώματα άλλων γυναικών ή αδύναμων ομάδων, γιατί έγιναν αστροναύτες, γιατί ξεχώρισαν στη δουλειά τους όντας συγχρόνως και σύζυγοι και μητέρες. Αυτές οι γυναίκες είναι έμπνευση για όλες μας και πια μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση και για μικρά κορίτσια μιας και έγιναν κούκλες.

Η Naomi Osaka, η Maya Angelou, η Frida Kahlo και πολλές άλλες γυναίκες έγιναν κούκλες της Barbie και role models για τα μικρά κορίτσια θέλοντας η κάθε μία από αυτές να περάσουν και στις επόμενες γενιές το δικό τους μήνυμα γυναικείας ενδυνάμωσης. Οι γυναίκες, άλλωστε, όλα τα μπορούμε!

2 γυναίκες δημιουργούν οικολογικά extensions για τα μαλλιά από μπανάνες

Samantha Cristoforetti

Η Samantha Cristoforetti ήταν η πρώτη Ιταλίδα αστροναύτης της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας και πέρσι, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος, που διαρκεί από τις 4 έως τις 10 Οκτωβρίου, δημιουργήθηκε κούκλα προς τιμήν της με τη διαστημική στολή και το κράνος της.

https://www.instagram.com/p/CRyOKOxp7nd

«Η mini κούκλα Samantha έχει ήδη κάνει μια παραβολική πτήση, επομένως έχει ήδη κάποια εμπειρία με την έλλειψη βαρύτητας», είπε η Cristoforetti σε δήλωσή της. Και πρόσθεσε: «Ελπίζω πραγματικά ότι με αυτήν την κούκλα θα μπορέσουμε να προκαλέσουμε ενθουσιασμό ιδιαίτερα στα νεαρά κορίτσια. Ίσως αυτές οι εικόνες να δημιουργήσουν μια σπίθα πάθους στην καρδιά κάποιου κοριτσιού».

Κούκλες προς τιμήν των εργαζομένων στον τομέα της υγείας

Το 2021 κυκλοφόρησε μια σειρά από κούκλες προς τιμήν των εργαζομένων πρώτης γραμμής κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της γυναίκας που συνδημιούργησε το εμβόλιο AstraZeneca.

koukles.jpg

Ida B. Wells

Η Wells, η οποία έζησε από το 1862 έως το 1931, ήταν ιδιοκτήτρια της εφημερίδας The Memphis Free Speech and Headlight και εξέθεσε τη φρίκη του λιντσαρίσματος και του ρατσισμού στον Νότο μέσω της ερευνητικής της δημοσιογραφίας. Συμμετείχε επίσης στην ίδρυση του NAACP (Εθνική Ένωση για την Πρόοδο των Έγχρωμων Ατόμων).

wells.jpg

Τα δισέγγονα της Wells ήταν αυτά που βοήθησαν στη δημιουργία της κούκλας. «Είναι απίστευτη τιμή να εκπροσωπείται η προγιαγιά μου ως μέρος της σειράς Barbie Inspiring Women», είπε η δισέγγονη της Wells, Michelle Duster, στο USA Today τον Ιανουάριο. Και πρόσθεσε: «Χρησιμοποιούσε τη φωνή της με όποιον τρόπο μπορούσε για να αγωνιστεί για την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ισότητα».

Gabby Douglas

Η Gabby Douglas είναι 3 τρεις φορές χρυσή Ολυμπιονίκης.

douglas.jpg

Maya Angelou

Αμερικανίδα ποιήτρια, συγγραφέας, ηθοποιός, μουσικός και υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των έγχρωμων στις ΗΠΑ… «Εθνικός Θησαυρός»! Έτσι χαρακτηρίζουν οι Αμερικανοί τη Maya Angelou, η οποία τιμήθηκε με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας το 2010.

Maya Angelou-Courtesy Debate
angelou.jpg

Δες στην gallery κι άλλες γυναίκες που έγιναν κούκλες και αποτελούν έμπνευση για κάθε γυναίκα πάνω στη γη.