Οι διακοπές του Πάσχα στο σπίτι ενέχουν κινδύνους- Τι να κάνεις αν το παιδί σου πάθει δηλητηρίαση

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Οι διακοπές του Πάσχα στο σπίτι ενέχουν κινδύνους-  Τι να κάνεις αν το παιδί σου πάθει δηλητηρίαση

Δηλητηριάσεις συμβαίνουν πολύ συχνά σε παιδιά κάτω των 5 ετών, ιδίως σε ηλικίες 1-3 ετών. Η παιδίατρος, Ηλέκτρα Χανιώτη, μας συμβουλεύει τι πρέπει να γνωρίζεις για να βοηθήσεις το παιδί σου χωρίς ν΄ αγχωθείς, ακόμη κι αν βρίσκεσαι μακριά από τον παιδίατρό σου.

Δηλητηριάσεις συμβαίνουν πολύ συχνά. Eιδικά τα παιδιά κάτω των 3 ετών έχουν την συνήθεια να βάζουν οτιδήποτε μέσα στο στόμα τους με άγνωστες -για εμάς τους γονείς- συνέπειες.

Ένα παιδί που κάνει εμετό, μπορεί να έχει φάει ή πιεί κάποια τοξική ουσία. Η υποψία θα γίνει πιο έντονη εάν συνυπάρχει ανεξήγητη μυρωδιά ή κηλίδες στα ρούχα, έγκαυμα ή κηλίδες γύρω από το στόμα του παιδιού.

Τότε επικοινωνούμε άμεσα με το Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Δεν επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας την δηλητηρίαση χωρίς σαφείς οδηγίες από το Κέντρο Δηλητηριάσεων.

Οι περισσότερες δηλητηριάσεις συμβαίνουν όταν οι γονείς ή οι κηδεμόνες βρίσκονται στο σπίτι αλλά δε δίνουν προσοχή.

«Τα πιο επικίνδυνα πιθανά δηλητήρια είναι φάρμακα, προϊόντα καθαρισμού, υγρή νικοτίνη, αντιψυκτικό, υγρό υαλοκαθαριστήρα, φυτοφάρμακα, βερνίκι επίπλων, βενζίνη, κηροζίνη και λάδι λαμπτήρων», λέει στο Queen η παιδίατρος Ηλέκτρα Χανιώτη. «Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν υπάρχει αλλαγή στη ρουτίνα. Οι διακοπές, οι επισκέψεις από και προς τα σπίτια των παππούδων και άλλων ειδικών εκδηλώσεων ενδέχεται να ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο δηλητηρίασης, εάν οι συνήθεις συνθήκες δεν ισχύουν», συνεχίζει η γιατρός.

Εδώ σου έχουμε πρακτικές οδηγίες για το τι μπορείς να κάνεις ώστε να αποφύγεις τυχόν δηλητηρίαση του παιδιού σου μέσα στο σπίτι

dilitiriasi_paidi.jpg

Στην κουζίνα:

1. Αποθήκευσε τα χημικά, φάρμακα, καθαριστικά σε ένα ντουλάπι με κλειδαριά ασφαλείας που δεν θα μπορεί να ανοίξει το παιδί.

2. Αφήνουμε όλα τα χημικά/ καθαριστικά πάντοτε στο μπουκάλι της αρχικής συσκευασίας, σε καμιά περίπτωσή δεν τοποθετούνται σε μπουκάλια από0 νερό ή αναψυκτικά.

3. Εξέτασε την πιθανότητα να χρησιμοποιήσεις προϊόντα λιγότερο τοξικά, όπως παραδείγματός χάρη ένα μείγμα από ξύδι και σόδα για τον καθαρισμό των περισσότερων επιφανειών .

4. Τα δοχεία με τις τοξικές ουσίες οφείλουν να έχουν καπάκια ασφαλείας για τα παιδιά. Επιπλέον απομακρύνουμε με ασφάλεια προϊόντα που δεν τα χρησιμοποιούμε.

5. Συγκεκριμένα το απορρυπαντικό πλυντηρίου πιάτων είναι ουσία διαβρωτική και καυστική. Κρατάμε μακριά τα παιδιά την στιγμή που βάζουμε απορρυπαντικό στο πλυντήριο πιάτων, όταν αδειάζουμε το πλυντήριο προσέχουμε να μην υπάρχει υπόλειμμα απορρυπαντικού.

6. Τα νεότερης γενιάς απορρυπαντικά σε μορφή κάψουλας είναι πιο συμπυκνωμένα και ως εκ τούτου πολύ τοξικά.

7. Τα παιδί είναι πολύ περίεργα και περιέργως αρκετά πρόθυμα να δοκιμάσουν ακόμη και ουσίες που έχουν άσχημή γεύση. Σημειωτόν ότι πολλά καυστικά προϊόντα δεν έχουν γεύση, Οπότε ένα παιδί μπορεί να έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα προϊόντος μέχρι να νοιώσει αίσθημα καύσους.

8. Υπολείμματα αλκοόλ σε ποτήρια ή καπνού τσιγάρων σε σταχτοδοχεία μπορεί να αποτελούν αιτία δηλητηρίασης.

Στο μπάνιο:

moro_banio.jpg

Τοποθέτησε τα παρακάτω αντικείμενα σε σημείο που δεν είναι προσιτά στα παιδιά ή σε κλειδωμένο ντουλάπι:

-Καθαριστικά ή αρωματικά μπανιέρας, ντουζιέρας , πλακιδίων ή λεκάνης

-κραγιόν, acetone, make up και άλλα καλλυντικά

-ζελέ μαλλιών και ενυδατικά προϊόντα

-σαμπουάν , μαλακτικά , μάσκες μαλλιών , σαπούνια , αφρόλουτρα, λοσιόν

-στοματικά διαλύματα

-αρώματα και κολόνιες

-στυπτικά προϊόντα ή προϊόντα που περιέχουν γραφίτη

Στους κοινόχρηστους χώρους:

paidi_sto_spiti.jpg

«Τα παιδιά συχνά επεξεργάζονται και τρώνε τσιγάρα ή τα υπολείμματα των σβησμένων τσιγάρων», λέει η Ηλέκτρα Χανιώτη. «Βεβαιώσου ότι τα πακέτα των τσιγάρων δεν είναι προσιτά στο παιδί. Όταν επισκέπτονται φίλοι ή συγγενείς βεβαιώσου επίσης ότι οι τσάντες τους είναι κρεμασμένες και δεν είναι προσιτές για το παιδί. Να θυμάσαι πως η δηλητηρίαση από το στόμα με μισό τσιγάρο αρκεί για πεθάνει ένας ενήλικας», συμπληρώνει η παιδίατρος.

Εάν χρησιμοποιείτε στο σπίτι ηλεκτρονικό τσιγάρο, κρατήστε τα ανταλλακτικά υγρής νικοτίνης κλειδωμένα μακριά από τα παιδιά και αγοράστε μόνο ανταλλακτικά που χρησιμοποιούν συσκευασία ανθεκτική στα παιδιά. Μια μικρή ποσότητα υγρής νικοτίνης που χύνεται στο δέρμα ή καταπίνεται μπορεί να είναι θανατηφόρα για ένα παιδί.


Ουσίες στον κύριο χώρο του σπιτιού που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση:

-αποσμητικά χώρου

-αλκοόλ/ οινόπνευμα

-αιθέρια έλαια

-κόλλες

-θυμιάματα/ λιβάνια

-μπογιές

-ποτ πουρί

-ουσίες για την καταπολέμηση του σκώρου

-τα σαπωνοειδές διάλυμα που χρησιμοποιείται στα παιχνίδια που φτιάχνουν φούσκες.

Τι κάνεις αν το παιδί σου πάθει δηλητηρίαση

Καταρχάς, μείνε ψύχραιμη! Εάν το παιδί σου είναι αναίσθητο, δεν αναπνέει ή έχει σπασμούς ή επιληπτικές κρίσεις λόγω επαφής με δηλητήριο ή κατάποσης, κάλεσε αμέσως το 166, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας. Ταυτόχρονά επικοινώνησε με το Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777, γιατί μπορούν να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια και οι πλέον αρμόδιοι στην Ελλάδα για τις δηλητηριάσεις.

Η παιδίατρος Ηλέκτρα Χανιώτη μας δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνεις, σε περίπτωση που συμβεί στο παιδί σου κάποια μορφή δηλητηρίασης

Τι να κάνεις αν το παιδί σου:

Κατάπιε δηλητήριο. Αφαίρεσε το αντικείμενο από το παιδί και βάλτο να φτύσει οποιαδήποτε ουσία έχει απομείνει. Μη βάλεις το παιδί σου να κάνει εμετό. Μην χρησιμοποιείς σιρόπι ιπέκακουανας.

Κατάποση μπαταρίας . Εάν το παιδί σου έχει καταπιεί μια μπαταρία κουμπιού ή μια μπαταρία έχει σφηνώσει στη μύτη, το αυτί ή το λαιμό του, αναζήτησε αμέσως θεραπεία σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου. Σοβαρή βλάβη των ιστών μπορεί να συμβεί σε μόλις 2 ώρες.

Δερματικό δηλητήριο. Βγάλε τα ρούχα του παιδιού και ξέπλυνε το δέρμα με χλιαρό νερό για τουλάχιστον 15 λεπτά.

Οφθαλμικό δηλητήριο. Ξέπλυνε το μάτι του παιδιού κρατώντας το βλέφαρο ανοιχτό και ρίχνοντας μια σταθερή ροή νερού σε θερμοκρασία δωματίου στην εσωτερική γωνία για 15 λεπτά.

Δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις. Βγάλε ο παιδί έξω ή στον καθαρό αέρα αμέσως. Εάν το παιδί έχει σταματήσει να αναπνέει, ξεκίνησε την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και μην σταματήσεις έως ότου το παιδί αναπνεύσει μόνο του ή έως ότου κάποιος μπορεί να αναλάβει.

Ευχαριστούμε θερμά την παιδίατρο Ηλέκτρα Χανιώτη για τις επιστημονικές της συμβουλές.