Το μήνυμα του Δημήτρη Παπανικολάου για το ξεκίνημα των σχολείων πρέπει να το δουν όλοι οι γονείς

Το μήνυμα του Δημήτρη Παπανικολάου για το ξεκίνημα των σχολείων πρέπει να το δουν όλοι οι γονείς
8461692

Ο Δημήτρης Παπανικολάου είπε τα αυτονόητα για το άνοιγμα των σχολείων που πλησιάζει και το μήνυμά του πρέπει να φτάσει σε κάθε γονιό. 

Τη χρονιά που πέρασε, ο πρώην μπασκετμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου μίλησε ανοιχτά για τον αυτισμό, της ζωή της κόρης του Άριας που βρίσκεται στο φάσμα και είναι 16 ετών πια και μας ενέπνευσε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τον αυτισμό.

Ο Παπανικολάου επανήλθε στον λογαριασμό του στο Facebook με ένα μήνυμα προς τους γονείς για τα σχολεία που ανοίγουν σε λίγες ημέρες και είπε τα αυτονόητα.

«Αγαπητοί γονείς. Πλησιάζουν οι ημέρες να ανοίξουν τα σχολεία και θέλω να σας ζητήσω μια χάρη. Καθίστε 5 λεπτά και εξηγήστε στα παιδιά σας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να κοροϊδεύουν κάποιον επειδή είναι ψηλός, κοντός, χοντρός, αυτιστικός, πολύ αδύνατος κτλ.

Δεν είναι κακό αν φοράει το ίδιο ζευγάρι παπούτσιακάθε ημέρα. (Απο προσωπική πείρα)

Εξηγήστε τους ότι και μια παλιά χρησιμοποιημένη τσάντα,χωράει μέσα τα ίδια όνειρα με μια καινούργια. (Απο προσωπική πείρα)

Σας παρακαλώ διδάξτε τους ότι η προπαίδεια δεν έχει σχέση με την παιδεία και πείτε τους ότι δεν είναι καλό να αποκλείουν κάποιον επειδή είναι διαφορετικός.

Και σίγουρα πείτε στα παιδιά να μην κοροϊδεύουν κανένα άλλο παιδί, γιατί αυτό πονάει. (Απο οικογενειακή πείρα)

Πείτε τους ότι το σχολείο είναι για να μαθαίνουμε και όχι για να ανταγωνιζόμαστε. Εξηγείστε τους, ότι το να υποβιβάζεις κάποιον με τα λόγια σου και την συμπεριφορά σου, δείχνει αδυναμία, ενώ αν τον ενθαρρύνεις και τον τραβάς προς τα πάνω δείχνει δύναμη.

Η εκπαίδευση εν μέρη, ξεκινάει απο το σπίτι.Και μακάρι κάποια στιγμή, η συμπερίληψη να γίνει σχέδιο της πολιτείας. Σε κάθε περίπτωση, καλή σχολική χρονιά εύχομαι στα παιδιά σας και να τα δείτε όπως ονειρεύεστε», τόνισε ο διακεκριμένος μπασκετμπολίστας.

Δημήτρης Παπανικολάου: Η 17χρονη κόρη του μίλησε για τον αυτισμό και παρέδωσε μαθήματα ζωής

Η κόρη του Άρια και ο αυτισμός:

Ο Παπανικολάου και η κόρη του μίλησαν φέτος ανοιχτά για τον αυτισμό με τον Δημήτρη να λέει:

«Η κόρη μου, η Άρια που σήμερα είναι 16 ετών, όταν ήταν 3,5 μάθαμε ότι βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Στον βρεφονηπιακό σταθμό που πήγαινε μας το είπαν. Οι γυναίκες εκδηλώνονται πάντα πολύ πιο συναισθηματικά. Είδαν μια διαφορά σε κάποιες κινήσεις, στον λόγο. Ο αυτισμός θεωρείται η αόρατη αναπηρία. Ο αυτισμός έχει πολλές βαθμίδες από χαμηλή λειτουργικότητα μέχρι υψηλή. Δεν είναι όμως θέμα υγείας. Ίδιος προσδόκημο ζωής έχεις με κάποιον που δεν είναι στο φάσμα.

Πολλές φορές λένε ότι ξεκινάω εκστρατεία κατά του αυτισμού, δεν πάω κατά. Πάμε κατά του ρατσισμού, της έμφυλης βίας, κατά του εαυτού μας. Ο αυτισμός μπορεί να σε κάνει μη λειτουργικό σε κάποια πράγματα ή υπερλειτουργικό σε κάποια άλλα. Οι αυτιστικοί εστιάζουν σε κάτι».

Ο Παπανικολάου δήλωσε ότι είπε στην κόρη του για τον αυτισμό όταν ήταν 15 ετών.

«Υπάρχει ακόμα ένα στίγμα στα παιδιά που έχουν αυτισμό. Ειδικά στην επαρχία. Δεν είναι κακό… Εμείς μάθαμε για την κόρη μας ότι βρίσκεται στο φάσμα όταν ήταν 3,5 και της το είπαμε στα 15, έφυγε αυτόματα ένα βάρος. Χρειάζεται χρόνος να το πεις στο παιδί για να είναι σε μια ηλικία που να καταλαβαίνει. Εμένα με νοιάζει η κόρη μου να είναι ευτυχισμένη και αποκλείεται μέχρι να φύγω από τη ζωή να αφήσω αυτό το παιδί, όπως και τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται στο φάσμα να πεθάνουν σε ένα ίδρυμα με χάπια» και συμπλήρωσε.

«Για μένα, ότι είμαι αυτιστικός το είπε στη γυναίκα μου ο ψυχίατρος που πηγαίναμε για συμβουλευτική για χάρη της κόρης μου. Μέχρι τότε έλεγα όχι στη γυναίκα μου στις πολλές εξόδους με πολύ κόσμο και εκείνη το έπαιρνε ως απόρριψη. Κάποια στιγμή λοιπόν, ο ψυχίατρος της είπε μην τον παρεξηγείς, είναι πιο μοναχικός, δε θέλει πολύ κόσμο γιατί έχει στοιχεία Άσπεργκερ, έτσι ήρθε και η ησυχία στο σπίτι. Ήρθε η αποδοχή και η κατανόηση.

Τα παιδιά αυτά μπορεί να μην τα καλούν καν στα γενέθλιά τους. Υπάρχουν παιδιά που νομίζουν ότι είναι άχρηστα γιατί παίρνουν το επίδομα αναπηρίας. Πολλες φορές οι άντρες γονείς το εγκαταλείπουν το θέμα και το κουβαλούν οι γυναίκες. Τα παιδιά χρειάζονται και τους δυο γονείς. Έχω ακούσει και περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας».

https://www.instagram.com/p/CsOun7GIRaK/

Η Άρια που έχει και τον δικό της λογαριασμό στο Tik Tok πια μαζί με τον μπαμπά της, είχε μιλήσει στο Χαμογέλα και πάλι και στον Νίκο Συρίγο για τον αυτισμό, τονίζοντας:

https://www.instagram.com/p/Cqas24loIMN/

«Ένιωθα πως ήμουν σε ένα κλουβί αλλά ελευθερώθηκα. Δεν θέλω κανείς να πληγώσει ανθρώπους που είναι το φάσμα του αυτισμού. Στην αρχή, όταν τα παιδιά στο σχολείο έμαθαν ότι είναι το φάσμα του αυτισμού, δέχτηκα bullying και με πλήγωναν. Τώρα νιώθω καλύτερα. Βρήκα φίλους που με δέχτηκαν γι’ αυτό που είμαι

Μιλάω Ιαπωνικά και μου αρέσει να ζωγραφίζω. Από τα μαθήματα δεν μου αρέσει η Γεωγραφία, τα Μαθηματικά και τα Ισπανικά που με έβαλε η μητέρα μου να τα κάνω για να μάθει εκείνη. Ο μπαμπάς έπαιζε μπάσκετ όταν ήμουν παιδάκι, τον έβλεπα κάποιες φορές. Στα παιδιά με αυτισμό που μας ακούνε, θέλω να πω να είναι δυνατοί και να μην εμπιστεύονται τους κακούς ανθρώπους.

Υπάρχουν λαμπρά μυαλά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού. Η μεγαλύτερη αγωνία μου για την Άρια είναι τι θα συμβεί όταν δεν θα είμαστε με τη μητέρα του πλέον στη ζωή. Μέχρι να φτάσουμε εκεί κοιτάμε μέρα με τη μέρα. Έχω μάθει στην κόρη μου να συγχωράει αυτούς που την πληγώνουν».

Ο Δημήτρης Παπανικολάου γιορτάζει 19 χρόνια γάμου και παραδίδει μαθήματα ζωής με την κόρη του

Στήριγμα του Δημήτρη είναι η εδώ και 19 χρόνια σύζυγός του Έλια Παπαηλίου για την οποία είχε γράψει:

«19 χρόνια γάμου σήμερα. Λένε ότι στις γυναίκες αρέσει αυτό που ακούνε και στους άντρες αυτό που βλέπουν εξού και οι γυναίκες κατά κανόνα βάφονται και οι άντρες κατά κανόνα λένε ψέματα. Γι' αυτό τα πολλά λόγια για την σύζυγο μου στα social καθώς και τα πολλά φρου φρου και αρώματα τα αποφεύγω. Όπου βλέπω συχνά τέτοια, οι βάσεις είναι συνήθως σαθρές, η αλλιώς όπως έλεγε και η Μαλβίνα Κάραλη, υποπτεύομαι βαθύτατα όσους διαφημίζουν την ευτυχία τους. Όλα τα μειονεκτήματα που έχει ο μέσος άνδρας τα έχω και ακόμα παραπάνω. Αλλά πιστεύω μετά απ;o τόσα χρόνια η ίδια ξέρει ότι μισό καλό αν έρθει στο σπίτι, πρώτα θα το γευτούν μαμά και κόρη και μισό κακό αν έρθει θα το πάρω πρώτα εγώ πάνω μου. Τελειώνοντας να ξέρετε επειδή έχετε πει τόσα καλά λόγια για μένα, ότι για να φτάσω εγώ στα καλά όρια μου και να ακούω καλά λόγια από εσάς, πρώτα με εξώθησε εκεί η γυναίκα μου, που ήταν και είναι βράχος δίπλα σε όλες τις ανάγκες του παιδιού ακόμα και όταν εγώ απέφευγα το θέμα. Και να μην ήμασταν 19 χρόνια έγγαμοι όμως θέλω να περάσω ένα μήνυμα. Αν υπάρχει παιδί αυτό δεν ανήκει σε κανένα γονέα εκτός από εξαιρέσεις βίας κτλ. Οι γονείς ανήκουν στο παιδί και τους έχει ανάγκη και τους δυο. Χρόνια μας πολλά», έγραψε ο 46χρονος στην ανάρτησή του.

https://www.instagram.com/p/CtV9NSiIpSr/