Γιατί οι γονείς πρέπει να δουλεύουν ως ομάδα στην ανατροφή των παιδιών και πώς θα το πετύχετε

Πατούλια Κατερίνα
Γιατί οι γονείς πρέπει να δουλεύουν ως ομάδα στην ανατροφή των παιδιών και πώς θα το πετύχετε

Η θεωρία του «δουλεύουμε ως ομάδα» είναι η ιδανική για να μεγαλώσετε μαζί ευυχισμένα παιδιά 

Για να μεγαλώσεις ένα παιδί λέει ένα παλιό γνωμικό, χρειάζεται ένα ολόκληρο χωριό. Στην περίπτωση του μπαμπά και της μαμάς όμως, η συμβουλή του να δουλεύεις ως ομάδα μπορεί να σας βοηθήσει το μεγάλωμα των παιδιών όταν πραγματικά δεν έχετε βοήθεια.

Ομαδική δουλειά

Η ανατροφή των παιδιών ως ομάδα έχει να κάνει με τη συνεργασία, τη συμφωνία για μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά την ανατροφή των παιδιών, τη λήψη αποφάσεων από κοινού και την υποστήριξη ο ένας στον άλλο.

Πρόκειται για τη συμφωνία σε πράγματα όπως οι οικογενειακές συνήθειες, η διατροφή και οι κανόνες που θα ακολουθήσετε ως οικογένεια συνολικά. Έχει να κάνει και με το μάνατζμεντ του σπιτιού σας, τις ευθύνες που πρέπει να μοιράζετε από κοινού ή εναλλάξ και μπορεί να περιλαμβάνει από τους λογαριασμούς, το εισόδημα, τις επισκέψεις στον γιατρό αλλά το πιο βασικό: να νοιάζεται ο ένας για τον άλλο και να περνάτε ως οικογένεια στιγμές χαράς μαζί με τα παιδιά.

Γιατί είναι σημαντικό να μεγαλώνεις τα παιδιά ως ομάδα

Ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδράτε εσύ και ο σύντροφός σου έχει μεγάλη επιρροή στο παιδί.

Για παράδειγμα, όταν οι γονείς βλέπουν τον εαυτό τους ως ομάδα και συνεργάζονται, τα παιδιά αισθάνονται ασφαλή και μεγαλώνει η αυτοεκτίμησή τους ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν για την επικοινωνία με σεβασμό και πάρατηρούν πώς να χτίζουν υγιείς σχέσεις. Αυτό είναι σημαντικό για τη συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών.

Παράλληλα, το να μεγαλώνεις παιδιά ως ομάδα με τον σύντροφό σου μπορεί να είναι καλό και για σένα. Όταν εργάζεστε ως ομάδα, είναι πιθανό να νιώθετε πιο ευτυχισμένοι, πιο σίγουροι και πιο ικανοποιημένοι με την ανατροφή των παιδιών και την οικογενειακή σας ζωή. Είναι επίσης πιο εύκολο για εσάς να απολαύσετε τον χρόνο που περνάτε με την οικογένειά σας.

Η διατήρηση της υγείας, η διαχείριση του άγχους και η φροντίδα του εαυτού σας μπορούν να σας δώσουν περισσότερη ενέργεια για να εργαστείτε ως ομάδα με τον σύντροφό σας.

Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε στο έπακρο το να είστε γονιός. Και αν είστε μέλος ενός ζευγαριού, αξίζει να προσπαθήσετε να διατηρήσετε τη σχέση σας με τον σύντροφό σας υγιή.

Ποιες δεξιότητες είναι εκείνες που χρειάζεστε στην ομαδική εργασία για γονείς:

Επίλυση προβλημάτων: Αυτό σημαίνει την εύρεση νέων και δημιουργικών λύσεων σε καταστάσεις όπου έχετε κολλήσει ή δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε οικογενειακά ζητήματα που προκύπτουν καθημερινά.
Διαχείριση συγκρούσεων: Μιλάμε για διαχείριση και επίλυση διαφωνιών με συνεργατικό και θετικό τρόπο κι όχι με καυγάδες.
Μιλώντας και ακούγοντας: Εδώ πρωταγωνίστρια είναι η επικοινωνία με τρόπους που σας βοηθούν να συνδεθείτε, να ενισχύσετε τη σχέση σας και να καταλάβετε ο ένας τον άλλον.
Να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον: Αυτό σημαίνει να αναλαμβάνουμε ως γονείς υποχρεώσεις με συνέπεια.
Να αποδέχεστε ο ένας τον άλλον: Δηλαδή να ζείτε και να εκτιμάτε ο ένας τις διαφορές του άλλου.