Γιατί να μαγειρέψω με το παιδί μου;

Γιατί να μαγειρέψω με το παιδί μου;

Η μαγειρική μπορεί να γίνει μια εξαιρετική δραστηριότητα για παιδί και γονιό.

Πολλοί γονείς απομακρύνουν τα παιδιά τους από την κουζίνα από φόβο ότι θα προκαλέσουν ένα χάος με την παρουσία τους. Ειδικά πολλές μαμάδες προτιμούν να διατηρούν την κουζίνα ως τον προσωπικό τους χώρο, αποκλείοντάς τον από μια δραστηριότητα που μπορεί να αφορά και στο παιδί.

Πόσο μεγάλο λάθος κάνουν! Η μαγειρική είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να περάσετε χρόνο μαζί με το παιδί, ενώ ταυτόχρονα να ασκήσετε τις ικανότητές του. Με τη μαγειρική το παιδί έρχεται σε επαφή με τη γεύση (δοκιμάζοντας τροφές κατά τη διάρκεια της μαγειρικής), με την όραση (βλέπει τη διαδικασία του ψησίματος, του τηγανίσματος κλπ), με την αφή (ακουμπάει τις τροφές και τα σκεύη), με την όσφρηση (μυρίζει τα νόστιμα φαγητά και μπορεί να διακρίνει καλύτερα αυτά που τρώει) και με την ακοή (ακούει το τυρί να τηγανίζεται ή τα μακαρόνια να βράζουν). Καλλιεργεί την αντίληψή του και μαθαίνει πληροφορίες από το γονιό... γι' αυτό καλό θα ήταν να μιλάτε και να συζητάτε με το παιδί σας την ώρα του μαγειρέματος και να του εξηγείτε την όλη διαδικασία, μπορείτε επίσης να του κάνετε ερωτήσεις και να τεστάρετε τη μνήμη του ή την παρατηρητικότητά του.

Δε χρειάζεται να κάνετε υπερβολικά περίπλοκα φαγητά όταν μαγειρεύετε με το παιδί σας. Ούτε να αφιερώσετε υπερβολικά πολύ χρόνο. Απλά δείτε τη μαγειρική ως μια διασκεδαστική μέθοδο από την οποία θα βγείτε κερδισμένοι και οι δυο σας.