Θα αναβάλεις τον γάμο σου λόγω κορονοϊού; Τι πρέπει να κάνεις

Νατάσσα Σχοινά
Θα αναβάλεις τον γάμο σου λόγω κορονοϊού; Τι πρέπει να κάνεις

Η καραντίνα έχει επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής μας και συγκεντρώσεις, όπως ο γάμος, βρίσκονται στο επίκεντρο.

Κανονίζεις για μήνες τις προετοιμασίες του γάμου σου. Είναι ένα γεγονός από αυτά που δεν ξεχνιούνται όσα χρόνια κι αν περάσουν. Οργώνεις τα καταστήματα για να βρεις ακριβώς αυτό που θες και δε θες να κάνεις εκπτώσεις -τουλάχιστον όχι στο κομμάτι του προσωπικού σου γούστου. Η εκκλησία έχει κλείσει, το ίδιο κι ο χώρος της δεξίωσης, οι προσκλήσεις έχουν μοιραστεί και, ξαφνικά, ξεσπάει η πανδημία του κορονοϊού.

Σε αυτό το σημείο, ανήκεις σε μία από τις δύο κατηγορίες: είτε αποφάσισες να αναβάλεις το γεγονός και ψάχνεις πώς να το θέσεις σε εφαρμογή, είτε αναρωτιέσαι αν πρέπει να τον αναβάλεις εξαρχής. Αν συγκαταλέγεσαι στους πρώτους, παρακάτω θα βρεις τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να ολοκληρώσεις τη διαδικασία όσο πιο «αναίμακτα» γίνεται.

Αν ακόμα αναρωτιέσαι, εμείς θα σου πούμε ότι το CDC -το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αμερικής- πρότεινε την ακύρωση όλων των γάμων για ένα διάστημα οκτώ εβδομάδων, ξεκινώντας από τις 15 Μαρτίου. Το ξέρουμε ότι αν έχεις κανονίσει τα πάντα για τη μεγάλη μέρα και βρίσκεται λίγες μέρες μακριά, αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση το πιο ευχάριστο πράγμα που μπορεί να σου τύχει, αλλά ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα κατά μήκος του πλανήτη και κύριο μέλημά μας αυτήν τη στιγμή πρέπει να είναι ο περιορισμός του. Ένα γεγονός, όπως ο γάμος, ειδικά όταν οι καλεσμένοι είναι πολλοί δεν ευνοεί καθόλου σε αυτόν τον σκοπό, οπότε για αρχή το πιο ασφαλές θα ήταν η αναβολή του για μερικούς μήνες μετά.

wedding coronavirus9

Πώς μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, αυτήν την αναβολή με τον σύντροφό σου;

  1. Ενημερώστε τους καλεσμένους για την απόφαση που έχετε πάρει, εξηγώντας τον λόγο. Αυτό θα ήταν καλό να γίνει μέσω τηλεφώνου ή έστω μέσω ενός email που θα γίνει forward σε όλη τη λίστα αν ψάχνετε κάτι πιο πρακτικό.
  2. Κλείστε νέα ημερομηνία. Ακριβώς επειδή οι εκκλησίες κι οι χώροι δεξιώσεων κλείνονται μήνες πριν, με το που κάνετε την αναβολή του γάμου, βρείτε κατευθείαν ποια θα μπορούσε να είναι η νέα ημερομηνία. Ψάξτε τη διαθεσιμότητα των χώρων που επιθυμείτε και συνδυάστε τη με τη δικιά σας, αυτή των καλεσμένων και των επαγγελματιών που θα έρθουν, π.χ. του φωτογράφου. Βάλτε στο τραπέζι και τις καθημερινές αν θέλετε να βρείτε ημερομηνίες πιο άμεσα.
  3. Τροποποιήστε τον μήνα του μέλιτος. Αν έχετε προγραμματίσει τον γάμο σας για το επόμενο διάστημα, το πιο πιθανό είναι να έχετε κάνει και τις ανάλογες διεργασίες για το ταξίδι του μέλιτος, τα εισιτήρια, το ξενοδοχείο, κτλ. Επικοινωνήστε άμεσα με τους αρμόδιους για τις απαραίτητες αλλαγές, συγχρονίζοντας με τη νέα ημερομηνία του γάμου.
  4. Προετοιμαστείτε για ενδεχόμενα επιπλέον έξοδα. Οι ακυρώσεις κι οι αναβολές έχουν πολλές φορές κάποια επιβάρυνση, ανάλογα με την περίπτωση, αλλά όσο πιο γρήγορα κινηθείτε τόσο περισσότερο αυξάνετε τις πιθανότητες για μικρότερη ή και καμία οικονομική διαφορά.
  5. Πάνω απ’ όλα ψυχραιμία. Φυσικά και δε θα χαρείτε που αναβάλλεται ο γάμος σας, αλλά σκεφτείτε ότι είναι ακριβώς αυτό, μία αναβολή. Σε λίγο καιρό από τώρα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα μπορείτε να γιορτάσετε την αγάπη σας με άνεση και ασφάλεια και το μόνο που χρειάζεται είναι λίγη υπομονή.