Πρέπει να στείλεις δώρο στο ζευγάρι αν δεν πήγες στον γάμο λόγω κορονοϊού;

Νατάσσα Σχοινά
Πρέπει να στείλεις δώρο στο ζευγάρι αν δεν πήγες στον γάμο λόγω κορονοϊού;

Η απάντηση εξαρτάται ουσιαστικά από ένα πράγμα.

Οι εποχές είναι δύσκολες όσον αφορά στους γάμους και στις τελετές. Δεν πρόκειται να σταματήσουν να γίνονται, αλλά προτεραιότητα πια είναι η ασφάλεια του κόσμου. Μέσα στην εκκλησία δεν επιτρέπονται όλοι οι καλεσμένοι και η λίστα τους έχει μικρύνει τόσο που να βρίσκεται στα επιτρεπτά όρια και να μη διευκολύνει περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Οπότε, στην περίπτωση που το ζευγάρι είχε ήδη κανονίσει το γεγονός πριν την πανδημία, αναγκαστικά θα αναίρεσε από μερικές έως αρκετές προσκλήσεις. Είτε ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία είτε παρέμεινες προσκεκλημένη και ήταν δική σου απόφαση να μην παρευρεθείς στον γάμο για να προσέξεις περισσότερο, παραμένει μία πολύ βασική απορία: Πρέπει να πάρεις δώρο στο ζευγάρι;

Η απάντηση είναι και δεν είναι περίπλοκη και εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Κυρίως, από το πόσο κοντά είσαι στο ζευγάρι; Αν μιλάμε για φίλη / φίλο που παντρεύεται ή κάποιον στη δουλειά με τον οποίο έχετε πολύ στενές σχέσεις, η σύντομη απάντηση είναι ναι, καλό θα ήταν να πάρεις. Μπορεί για τον οποιονδήποτε λόγο να μην ήσουν στην τελετή, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται να κάνεις την όμορφη κίνηση του δώρου και να δείξεις ότι είχες το ζευγάρι στο μυαλό σου.

Το δώρο δεν είναι κάτι που το δίνεις αποκλειστικά ως ανταπόδοση της παρουσίας σου στον γάμο. Μπορείς να το παραγγείλεις και να το στείλεις ακόμα και εβδομάδες ή και μήνες μετά το γεγονός μαζί με μία κάρτα με τις ανάλογες ευχές. Όσο για τα χρήματα που θα ξοδέψεις, ρυθμίζονται επίσης ανάλογα με την οικειότητα που έχεις με κάποιον. Ξεκινάς από τα φθηνότερα που ανήκουν στην κατηγορία «για το καλό» και πας στα πιο ακριβά αν, για παράδειγμα, πρόκειται για φίλο ή μέλος της οικογένειας.

Αν, τώρα, δεν είσαι και πολύ κοντά με το ζευγάρι, δεν είναι παρεξηγήσιμο να μη στείλεις δώρο εφόσον δεν πήγες. Μπορείς ενδεικτικά να αποστείλεις μία συγχαρητήρια κάρτα ή ακόμα κι ένα μήνυμα όσο απομακρύνεται η εγγύτητά σας. Ούτε κι εκείνοι θα περιμένουν κάτι περισσότερο από αυτό.