Όταν πρέπει να αρνηθείς την πρόσκληση σε γάμο λόγω COVID-19

Νατάσσα Σχοινά
Όταν πρέπει να αρνηθείς την πρόσκληση σε γάμο λόγω COVID-19

Γιατί μπορεί να έρθει κι αυτή η άβολη στιγμή.

Όσες φορές και να προσπαθείς να αναλύσεις την κατάσταση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, το θέμα δεν καταλήγει κάπου αλλού. Πρόκειται για μία πανδημία που μας βρήκε απροετοίμαστους και τώρα προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα που έφερε η νέα πραγματικότητα. Οι συνωστισμοί και όλα τα γεγονότα που τους περιλαμβάνουν μπαίνουν σε αναμονή, καθώς προτεραιότητα έχει η ασφάλεια.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που σε έχει καλέσει κάποιος σε γάμο, ακόμα και πολύ κοντινός σου, αλλά εσύ δε θες να πας, για να μειώσεις ακόμα περισσότερο το ρίσκο πιθανής μετάδοσης του COVID-19;

Αρχικά, είναι απόλυτα κατανοητό να φοβάσαι. Ο καθένας διαχειρίζεται διαφορετικά τέτοιες καταστάσεις και δεν είναι παράλογο. Οπότε, αν δε θες να παρευρεθείς, ούτε σημαίνει ότι δεν εκτιμάς το ζευγάρι ούτε δείχνει κάποιο συναίσθημά σου ως προς αυτούς. Αν εκείνοι σε εκτιμούν, θα δείξουν κατανόηση και θα αποδεχτούν τη δική σου αλήθεια. Όμως, για να το κάνουν αυτό, πρέπει να τους εξηγήσεις.

Ακριβώς επειδή η πρόκληση παρεξηγήσεων δεν είναι σπάνια, ένα τηλεφώνημα ή μία συνάντηση από κοντά αποτελεί μία πολύ καλή ιδέα για να τους εξηγήσεις πώς νιώθεις. Να τους κάνεις να καταλάβουν ότι η απόφασή σου δεν έχει να κάνει με το επίπεδο εγγύτητας της μεταξύ σας σχέσης, αλλά με τον φόβο μίας υπαρκτής κατάστασης. Την αντίδρασή τους δεν μπορείς να την ξέρεις από πριν, αλλά, αν είναι πραγματικά δικοί σου άνθρωποι, θα δείξουν εμπιστοσύνη στη σχέση σας και θα σεβαστούν αυτό που νιώθεις.

Μετά την τέλεση του μυστηρίου, μπορείς να προτείνεις ένα όμορφο γεύμα για να συμπληρώσεις τον χειρισμό της κατάστασης.