Γιατί ο πατέρας παραδίδει την κόρη του στο γαμπρό;

Γιατί ο πατέρας παραδίδει την κόρη του στο γαμπρό;

Σε όλες τις κοινωνίες υπάρχει το έθιμο που επιτάσσει ο πατέρας της νύφης να την παραδίδει στο γαμπρό. Γιατί όμως ακολουθείται αυτή η διαδικασία;

Στην αρχή θα μπορούσατε να σκεφτείτε πως ο πατέρας της νύφης την οδηγεί μέχρι την εκκλησία για να την παραδώσει στην ουσία στο γαμπρό για να μην αλλάξει εκείνη γνώμη, φύγει και ακυρωθεί ο γάμος. Ή μπορεί η όλη διαδικασία να σας θυμίζει τα πρόβατα που τα πηγαίνουν για σφαγή.

Τίποτα, όμως, από τα δυο δεν ευσταθεί αλλά δεν είναι και μακριά πολύ από την αλήθεια. Το έθιμο της παράδοσης πηγαίνει πίσω χρονικά στις λιγότερο φιλελεύθερες εποχές που η γυναίκα δεν είχε δική της βούληση και οι περισσότεροι γάμοι ήταν συμφωνίες οικογενειών. Τότε, λοιπόν, οι πατεράδες παρέδιδαν τις κόρες τους σαν «αμνούς προς σφαγή» στους γαμπρούς θέλοντας να καλύψουν τα χρέη τους, να μπουν σε έναν υψηλότερο κοινωνικό κύκλο ή να συνάψουν ειρήνη με την αντίπαλη φυλή και να ενώσουν τα βασίλειά τους. Από τότε μέχρι τώρα μπορεί οι περισσότερες γυναίκες στις πολιτισμένες κοινωνίες να παντρεύονται (ευτυχώς) τους άντρες που επιθυμούν όμως το έθιμο της παράδοσης ακόμα καλά κρατεί.