Μια τούρτα, μα τι τούρτα;

Μια τούρτα, μα τι τούρτα;

Από πού προέρχεται το έθιμο της γαμήλιας τούρτας;

Η ιστορία της γαμήλιας τούρτας μας ταξιδεύει πίσω στην αρχαία Ρώμη. Τότε ο γαμπρός έσπαζε ένα καρβέλι σταρένιου ψωμιού πάνω από το κεφάλι της νύφης συμβολίζοντας την ελπίδα για μια γόνιμη και γεμάτη ευτυχία ζωή ή όπως υποστηρίζουν άλλοι ιστορικοί την κυριαρχία του άνδρα πάνω στη γυναίκα. Οι καλεσμένοι έτρωγαν τα κομμάτια του ψωμιού, καθώς υπήρχε η πεποίθηση πως έφερναν καλή τύχη.

Από εκεί το έθιμο το ξαναβρίσκουμε στην Αγγλία του Μεσαίωνα. Οι καλεσμένοι έφερναν μικρά κέικ στους γάμους τα οποία στοιβάζονταν σε ένα σωρό. Η νύφη και ο γαμπρός μόλις παντρεύονταν φιλιόντουσαν μπροστά του.

Όσον αφορά στην σύγχρονη μορφή της, η γαμήλια τούρτα είναι μια ενημερωμένη έκδοση του κέικ δημητριακών (ευρέως γνωστού στην Ευρώπη) και φυσικά έχει συμβολική σημασία. Ο καθένας τρώει από αυτήν, τόσο ως ένα σημάδι της ένωσης του ζευγαριού αλλά και για να ευχηθεί καλή τύχη στους νιόπαντρους. Ο γαμπρός και η νύφη είθισται να κόβουν το πρώτο κομμάτι μαζί συμβολίζοντας την πρώτη κοινή τους δραστηριότητα ως παντρεμένοι και να ταΐζουν ο ένας τον άλλο δείχνοντας δέσμευση και αφοσίωση. Όσο για την κορυφή της τούρτας, πολλά ζευγάρια την καταψύχουν και την τρώνε στην πρώτη τους επέτειο.