Μπορώ να έχω τέσσερις κουμπάρους στον γάμο μου;

Μπορώ να έχω τέσσερις κουμπάρους στον γάμο μου;

Το Queen.gr σας δίνει λύσεις πάνω στα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε στην οργάνωση του γάμου σας.

Ερώτηση:
Παντρευόμαστε και θέλουμε να έχουμε για κουμπάρους 4 φίλους μας (2 φίλους του και 2 δικές μου φίλες). Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε και δεν θέλουμε να στεναχωρήσουμε κάποιον από αυτούς. Μπορούμε να έχουμε 4 κουμπάρους και αν ναι τι θα κάνει ο καθένας στον γάμο;

Απάντηση:
Φυσικά και μπορείτε να έχετε 4 κουμπάρους στον γάμο σας, ακόμα και... 12 αν επιθυμείτε! Η εκκλησία δεν έχει κανέναν λόγο στο θέμα του κουμπάρου καθώς είναι καθαρά εθιμοτυπικό, πρέπει όμως όλοι να αναλάβουν από μια ευθύνη.

Αυτό ποικίλλει από παπά σε παπά. Πολλοί ιερείς βάζουν όλους του κουμπάρους να αλλάξουν τις βέρες και τα στέφανα, με αποτέλεσμα η διαδικασία να γίνεται πολλές φορές και να κρατά ώρα. Αν δεν πέσετε σε τέτοια περίπτωση, μπορείτε να βάλετε τους δύο κουμπάρους να σας αλλάξουν τις βέρες και τους άλλους δύο τα στέφανα. Ο χορός του Ησαΐα δεν θα είναι πρόβλημα, αντίθετα μάλλον θα το διασκεδάσετε με τέσσερις κουμπάρους να γυρίζουν γύρω-γύρω μαζί σας.

Επίσης, η πλειοψηφία των ιερέων ακολουθεί τη διαδικασία να δίνει κρασί και στους κουμπάρους, καθώς σύμφωνα με την Εκκλησία έτσι «κοινωνούν» και αυτοί στο μυστήριο και ολοκληρώνεται η τελετή. Και σε αυτή την περίπτωση, μπορούν και οι τέσσερις κουμπάροι σας να πιουν κρασί.

Πάντως, καλό θα είναι να ενημερώσετε τον παπά που θα τελέσει το μυστήριο, γιατί ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για ποια «γραμμή» ακολουθεί κάθε Ναός και καλό θα ήταν να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Σε κάθε περίπτωση όμως, να είστε σίγουροι πως μπορείτε να έχετε όσους κουμπάρους θέλετε.