Πόσα ξέρετε για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης;

Πόσα ξέρετε για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης;

Αν δεν είστε από τις γυναίκες που θέλουν παραμυθένιους γάμους και δεξιώσεις, μάλλον το παρακάτω κείμενο σας ενδιαφέρει.

Μέσα στο 2008 ένας νέος νόμος ήρθε για να ταράξει τα νερά στο μυστήριο του γάμου και όπως ήταν αυτό γνωστό μέχρι τότε. Επρόκειτο για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, το οποίο έδινε τη δυνατότητα στα ζευγάρια που είναι κατά του θεσμού του γάμου να αποκτήσουν τα οφέλη που προσφέρει αυτός, χωρίς όμως να τον πραγματοποιήσουν.

Από τότε μέχρι σήμερα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ζευγαριών που βρήκαν λύση στο πρόβλημά τους χάρη στο Σύμφωνο και, παρότι δεν είναι ακόμα τόσο δημοφιλές ώστε να «χτυπά» στα ίσια το παραδοσιακό έθιμο του γάμου –ο ρομαντισμός δεν πεθαίνει εύκολα, βλέπετε- όλο και περισσότεροι άνθρωποι το επιλέγουν για να αλλάξουν τη ζωή τους με τον τρόπο που θέλουν αυτοί.

Τι ακριβώς προσφέρει, όμως, ένα Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης;

Σύμφωνα με τα υπουργείο Δικαιοσύνης, για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης ο νέος νόμος προβλέπει τη δυνατότητα δύο ενηλίκων ετερόφυλων προσώπων να συμβιώνουν, καταρτίζοντας αυτοπροσώπως μια απλή συμβολαιογραφική πράξη. Το συμβόλαιο αυτό συντάσσεται από έναν απλό συμβολαιογράφο, χωρίς να χρειάζονται κουμπάροι, συγγενείς και μάρτυρες, και έπειτα καταχωρείται σε ειδικό ληξιαρχικό γραφείο.

Το ζευγάρι μπορεί να συμφωνήσει εξαρχής τα περιουσιακά στοιχεία ενώ αν δεν υπάρχει συμφωνία, θεμελιώνεται αξίωση για τα στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της συμβίωσης. Όσον αφορά τους απογόνους του ζευγαριού, το παιδί μπορεί να αποκτήσει το επώνυμο που θα επιλέξουν οι γονείς του ή και τα δύο μαζί. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του ΣΕΒ, είναι πως τα δικαιώματα του Αστικού Κώδικα εφαρμόζονται ακριβώς όπως και στην περίπτωση ενός γάμου και το ζευγάρι κατοχυρώνει παράλληλα και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Τέλος, σε περίπτωση ασυμφωνίας χαρακτήρων, το ζευγάρι μπορεί να χωρίσει με μια απλή λήξη του συμβολαίου, χωρίς χρονοβόρα και πανάκριβα διαζύγια.

Αν λοιπόν είστε μια σύγχρονη νύφη που δεν θέλει όμως να παντρευτεί ως «νύφη» αλλά με τους δικούς της κανόνες και χωρίς πολλή φασαρία, αυτή είναι η καλύτερη επιλογή που έχετε. Αν, από την άλλη, παραμένετε αθεράπευτα ρομαντική και θέλετε να οργανώσετε τον γάμο των ονείρων σας, εμείς θα συνεχίσουμε να σας συμβουλεύουμε με τα καλύτερα tips και τις πιο δημιουργικές ιδέες, γιατί όπως και να το κάνουμε, μια ρομαντζάδα όλες την κουβαλάμε.

DPG Network