Θα γελάσετε αλλά... είμαι ο γαμπρός. Μεγάλωσα στη Δανία. Παντρεύομαι Ελλάδα και δεν έχω ιδέα τι πρέπει να κάνω!

Θα γελάσετε αλλά... είμαι ο γαμπρός. Μεγάλωσα στη Δανία. Παντρεύομαι Ελλάδα και δεν έχω ιδέα τι πρέπει να κάνω!

Εσείς ρωτάτε κι εμείς απαντάμε

Λάβαμε λοιπόν, ένα σύντομο γράμμα από ένα φίλο ομογενή που έχει αρκετές απορίες σχετικά με τα έθιμα του γάμου στην Ελλάδα. Ποιες είναι λοιπόν, οι... αρμοδιότητες ή αν θέλετε οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει ο γαμπρός τη μεγάλη μέρα, σε έναν ελληνικό Ορθόδοξο γάμο;

Ο γαμπρός κρατώντας την ανθοδέσμη που θα προσφέρει στην αγαπημένη του περιμένει τη νύφη στα σκαλιά της εκκλησίας πλαισιωμένος από τους γονείς του, τα αδέρφια του και φυσικά τους κουμπάρους. Δεδομένου ότι ο πατέρας της νύφης, ή κάποιος άλλος δικός της άνθρωπος αν δεν υπάρχει ο πατέρας της σας την παραδίδει, φιλάτε τον πατέρα και στη συνέχεια προσφέρετε την ανθοδέσμη και δίνετε ένα φιλί στην αγαπημένη σας. Προχωράτε έχοντας στο αριστερό πλευρό τη μέλλουσα γυναίκα σας και κατευθύνεστε μπροστά στο τραπέζι που θα τελεστεί το μυστήριο. Ζήστε τη στιγμή, χαμογελάστε στη γυναίκα σας και απολαύστε το. Όλα τα υπόλοιπα θα σας τα υποδείξει ο ιερέας, ενώ συμμετέχει και ο κουμπάρος. Ο ιερέας θα ενώσει τα χέρια σας στον αρραβώνα που προηγείται του γάμου, ο κουμπάρος θα αλλάξει τις βέρες σας, τα στέφανα, ο ιερέας θα σας δώσει να πιείτε το κρασί και θα σας οδηγήσει στο χορό του Ησαϊα. Τα χέρια σας δεν πρέπει να λύσετε μόνοι σας, παρά μόνο όταν το κάνει ο ιερέας κρατώντας το Ευαγγέλιο στο τέλος του μυστηρίου και αφού σας δώσει τις ευχές.

Παρότι οι καλεσμένοι βρίσκονται πριν από εσάς στο χώρο της δεξίωσης όπου έχουν σερβιριστεί ένα ποτό για το καλωσόρισμα και ακούνε απαλά μουσική, η δεξίωση ξεκινά με την άφιξή σας. Συνήθως αυτός που σας υποδέχεται είναι ο κουμπάρος σας που σας κατευθύνει στο σημείο που βρίσκεται η τούρτα. Ο μετρ σας παραδίδει το μαχαίρι κι εσείς πιάνοντας το χέρι της γυναίκας σας κόβετε μαζί ένα κομμάτι τούρτας. Εναποθέτετε το μαχαίρι στο δίσκο που υπάρχει στο τραπέζι, ενώ ο μετρ βάζει το κομμάτι σε ένα πιάτο και σας το προσφέρει. Εσείς τώρα πρέπει να ταΐσετε τη γυναίκα σας κι εκείνη εσάς. Στη συνέχεια θα πιείτε σαμπάνια, αφού ευχαριστήσετε τον κόσμο και σταυρώσετε τα χέρια σας.

Συνήθως μετά την κοπή της τούρτας ξεκινά το τραγούδι που επιλέξατε για τον πρώτο σας χορό. Σπανιότερα κάποια ζευγάρια επιλέγουν να προχωρήσουν στο τραπέζι τους όπου θα φάνε και μετά το φαγητό χορεύουν το τραγούδι τους ανοίγοντας τον χορό και για τους υπόλοιπους. Αφού χορέψετε τον πρώτο σας χορό, θα κατευθυνθείτε στο τραπέζι και το σερβίρισμα θα ξεκινήσει από εσάς. Αν όλα είναι εντάξει θα δώσετε το πράσινο φως στον μετρ να προχωρήσει το σερβίρισμα και στα άλλα τραπέζια. Αμέσως μετά το φαγητό, θα πάρετε τα ποτήρια σας και θα επισκεφτείτε όλα τα τραπέζια για να τσουγκρίσετε με τους καλεσμένους, να τους ευχαριστήσετε και εκείνοι να σας ευχηθούν για άλλη μια φορά να ζήσετε ευτυχισμένοι.

Είναι πολύ εύκολη διαδικασία, οπότε μην αγχώνεστε καθόλου.