Σε λίγο καιρό παντρεύομαι και η πεθερά μου επιμένει να κάνουμε το λεγόμενο 'κρεβάτι'. Τι με περιμένει;

Σε λίγο καιρό παντρεύομαι και η πεθερά μου επιμένει να κάνουμε το λεγόμενο 'κρεβάτι'. Τι με περιμένει;

Το Queen.gr σας λύνει της απορίες περί γάμου

Είσαι τυχερή που το έθιμο αυτό στις μέρες μας, μόνο στα χωριά διατηρείται αναλλοίωτο, γιατί στις πόλεις έχει απλοποιηθεί ως διαδικασία. Ας δούμε όμως τι συνηθίζεται να γίνεται πλέον την ημέρα που στρώνεται το κρεβάτι των μελλόνυμφων το οποίο αντικατοπτρίζει μία απλουστευμένη εκδοχή της παλιάς 'νυφικής παστάδας'.

Αρχίζουμε την τραγική περιγραφή: Οι προετοιμασίες στο σπίτι έχουν ξεκινήσει μέρες πριν, τα έπιπλα και οι κουρτίνες βρίσκονται στις θέσεις τους, αρώματα διαχέονται στο χώρο και τα βάζα έχουν γεμίσει με λουλούδια εποχής και τριαντάφυλλα. Ο στολισμός του σπιτιού βέβαια μπορεί να μη σταματά σε αυτό το σημείο, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όπως να στολίσετε με μπαλόνια και τούλια διάφορα σημεία, τα μπαλκόνια και την είσοδο. Το δωμάτιο που θα πρωταγωνιστήσει βέβαια είναι η κρεβατοκάμαρα, όπου όλα θα είναι έτοιμα εκτός... από το κρεβάτι. Η μητέρα σας μπορεί να έχει ετοιμάσει στην προίκα σας όλα όσα χρειάζονται για να στρωθεί το κρεβάτι, αλλά το ίδιο μπορεί να έχει κάνει και η πεθερά σας. Αν δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο ή αν σας αρέσει το μοντέρνο στυλ, τότε θα πρέπει λίγες μέρες πριν να επισκεφθείτε τα μαγαζιά και να διαλέξετε σεντόνια, μαξιλαροθήκες, κουβερλί και άλλα καλούδια από μια τεράστια γκάμα που θα βρείτε στα καταστήματα λευκών ειδών.

Εκείνη τη μέρα λοιπόν όλα είναι έτοιμα και περιμένουν τους κοντινούς σας συγγενείς και τους καλούς σας φίλους για να διατηρηθεί το έθιμο και να περάσετε όλοι μαζί μια βραδιά γιορτής με ποτό, πολλές φορές φαγητό, μουσική και που ξέρετε ... ίσως και χορό αν η παρέα το θέλει. Καταφθάνουν λοιπόν όλοι σιγά-σιγά, άλλος με γλυκά, άλλος με λουλούδια, άλλοι με το δώρο για το γάμο σας και επικρατεί μια ζεστή φιλική και χαρούμενη ατμόσφαιρα, με εσάς και τον μέλλοντα σύζυγό σας να λάμπετε από ευτυχία και καλή διάθεση. Όταν συγκεντρωθούν όλοι, είναι ώρα να επισκεφθείτε το υπνοδωμάτιο, όπου κοπέλες ανύπαντρες {και παλιότερα παρθένες}, λαμβάνουν θέσεις και αρχίζουν να στρώνουν το κρεβάτι σας, να φτιάχνουν τα μαξιλάρια, μέχρι που ο γαμπρός θα το ξεστρώσει γιατί ... είναι δύσκολος χαρακτήρας και δεν θα του αρέσει. Οι κοπέλες αρχίζουν και πάλι να στρώνουν τα σεντόνια, να τακτοποιούν τα μαξιλάρια και το κουβερλί, αλλά αν δεν αρέσει και πάλι στον γαμπρό αυτός το ξεστρώνει γι άλλη μια φορά. Αυτό μπορεί να επαναληφθεί αρκετές φορές και το κλίμα να γίνει εξαιρετικά διασκεδαστικό, αφού οι παρευρισκόμενοι σχολιάζουν, πειράζουν το γαμπρό και τα κορίτσια που μοχθούν για να τον ικανοποιήσουν με το στρώσιμο που κάνουν.

Όταν αποφασίσει ο γαμπρός ότι του αρέσει, σειρά παίρνει ένα ή περισσότερα παιδάκια, παλιά συνηθιζόταν το πρώτο να είναι αγοράκι, να κυλιστούν πάνω στο κρεβάτι για να φέρει τύχη και γονιμότητα στο ζευγάρι. Οι καλεσμένοι σας ραίνουν με ρύζι, κουφέτα και ροδοπέταλα το κρεβάτι, ενώ ρίχνουν και χρήματα. Έτσι σας εύχονται να ζήσετε πλουσιοπάροχα, ριζωμένοι, μοσχομύριστοι και δυνατοί στις δυσκολίες, ενώ στη συνέχεια σας χαιρετούν και συμπληρώνουν τις ευχές τους για έναν ευτυχισμένο και καλότυχο γάμο. Ακολουθούν φωτογραφίες με τους δικούς σας και τους φίλους σας, καθώς και κάποιες ακόμη, σκανδαλιάρικες, όταν στο δωμάτιο βρίσκεστε μόνο εσείς και ο φωτογράφος. Το φαγητό και το ποτό που έπονται, όπως και η μουσική και ο χορός μεταμορφώνουν σε πάρτι τη βραδιά με εσάς να πρωταγωνιστείτε για άλλη μια φορά.

Γνώμη μας αν δεν αντέχετε την παραπάνω διαδικασία; Τηρήστε την παραλλαγή του εθίμου που συμφαίρει και περισσότερο. Απλά στρώνετε το κρεβάτι στο οποίο κάθονται η μία μετά την άλλη μικρές κοπελίτσες και κοριτσάκια για 'καλοτυχία'. Ύστερα οι συγγενείς και οι καλεσμένοι ρίχνουν χρήματα και δώρα στο κρεβάτι, τα οποία τα κρατάτε! Αυτό δεν νομίζω να σας ενοχλεί! Φυσικά, κάνετε και το απαραίτητο δείπνο-πάρτυ μετά και διασκεδάζεται με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Μη διστάζετε να μας στέλνετε τα γράμματά σας στο info@queen.dpg.gr