H «Νύφη Καθρέφτης» από τα Πομακοχώρια...

H «Νύφη Καθρέφτης» από τα Πομακοχώρια...

Υπάρχουν αμέτρητα έθιμα που δεν γνωρίζουμε...

Το γαμήλιο έθιμο, που αναβιώνει στα πομακοχώρια αξίζει πραγματικά μία πιο προσεκτική ματιά. Το λευκό χρώμα απλώνεται με αργές κινήσεις επάνω στον καμβά, οι γραμμές σχεδιάζονται και οι πούλιες τοποθετούνται προσεκτικά, δημιουργώντας μοναδικούς σχηματισμούς. Η παραπάνω περιγραφή θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά τη διαδικασία δημιουργίας ενός πίνακα ζωγραφικής. Όταν, όμως, η λέξη "καμβάς" αναφέρεται σε μια γυναικεία επιδερμίδα, τότε η συγκεκριμένη ιεροτελεστία αποκαλύπτει ένα ιδιότυπο έθιμο.

Ο λόγος για ένα γαμήλιο έθιμο, πομακικής προέλευσης, κατά τη διάρκεια τέλεσης του οποίου το πολύωρο μακιγιάζ μετατρέπει το πρόσωπο της νύφης σε μια λευκή μάσκα, κεντημένη όχι μόνο με πούλιες, αλλά και με πλήθος σημειολογικών αναφορών. Το συγκεκριμένο έθιμο αναβιώνει μόνο σε ένα χωριό, το Ρίμπνοβο της Βουλγαρίας και σε ορισμένα χωριά της Θράκης.

Η διαδικασία του γαμήλιου μακιγιάζ της παρθένας νύφης διαρκεί αρκετές ώρες. Μόλις ολοκληρωθεί, η νύφη βγαίνει από το σπίτι μαζί με το γαμπρό. Στα χέρια της κρατά ένα καθρέφτη. "Ο καθρέφτης σηματοδοτεί το είδωλο της νύφης, έτσι όπως αυτό δημιουργείται στα μάτια των παρισταμένων", σημειώνει η κ. Γιαννακίδου. Οι κάτοικοι του χωριού που έχουν συγκεντρωθεί στην είσοδο του σπιτιού επευφημούν το ζευγάρι και τότε ο γάμος κορυφώνεται. Στην τελετή δεν παρευρίσκεται ιερέας, ο γάμος γίνεται με τις επευφημίες του κόσμου και η νύφη, καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, κρατά τα μάτια της κλειστά. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής μεταφέρεται στο σπίτι της πεθεράς της, όπου ο γαμπρός της καθαρίζει με γάλα τα μάτια από το μακιγιάζ, προκειμένου εκείνη να τα ανοίξει, στην καινούρια της ζωή.

Το έθιμο μάλιστα έγινε και ταινία με τίτλο «Η Νύφη του Καθρέφτη» και παρουσιάστηκε στο 12ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και απέσπασε μάλιστα το βραβείο ντοκυμαντέρ.

Διαβάστε ακόμη:

Ένα ζευγάρι ξύλινες πάπιες για τον γαμπρό

Τα φιλιά στη νύφη, τα κέρματα και τα φορέματα

Τα παράξενα του Κορεάτικου γάμου