Tα πιο συχνά γαμήλια έθιμα και η προέλευσή τους

Γωγώ Φούντα
Tα πιο συχνά γαμήλια έθιμα και η προέλευσή τους

Tα γνωρίζουμε και τα τηρούμε... Ξέρουμε όμως την προέλευσή τους;

Οι γάμοι έχουν αμέτρητα έθιμα, κάποια από αυτά τα έχουμε συνηθίσει και κάποια άλλα όχι. Εδώ σας έχουμε τα πιο γνωστά και συχνά από αυτά και την προέλευσή τους...

Το λευκό χρώμα του νυφικού πρωτοεμφανίστηκε στη Βικτωριανή εποχή και λέγεται πως ήταν ένας τρόπος για να προωθήσουν τη δαντέλα αλλά και για να περιορίσουν οι μονάρχες τους γάμους ανάμεσα στις πλούσιες οικογένειες μιας και ένα λευκό φόρεμα ήταν πολύ εύκολο να καταστραφεί. Το πέταγμα της ανθοδέσμης από τη νύφη μετά το γάμο εμφανίστηκε κατά τον μεσαίωνα καθώς οι ελεύθερες κοπέλες κυνηγούσαν τη νύφη για να της κόψουν ένα κομμάτι από το φόρεμά της. Προκειμένου λοιπόν η νύφη να το σώσει, εμφανίστηκε η ανθοδέσμη.

Το λουλούδι στο πέτο που φορούν οι γαμπροί, προέρχεται από τους ιππότες που φορούσαν στη στολή τους τα χρώματα της αγαπημένης τους σαν σύμβολο αιώνιας πίστης και αγάπης μέχρι το θάνατό τους. Από την άλλη, το μονόπετρο δαχτυλίδι αρραβώνα έχει τις ρίζες του στην Ιταλία επειδή τον 15ο αιώνα οι Ιταλοί πιστεύανε πως οι φλόγες της αγάπης δημιουργούσαν τα πολύτιμα πετράδια και άρα ήταν το καλύτερο σύμβολο του έρωτα. Tέλος, ο αριθμός των κουφέτων είναι πάντα μονός καθώς δεν μπορεί ούτε να διαιρεθεί και συμβολίζει τους νεόνυμφους που είναι πάντα ενωμένοι.

Διαβάστε επίσης:

H «Νύφη Καθρέφτης» από τα Πομακοχώρια...

Ένα ζευγάρι ξύλινες πάπιες για τον γαμπρό

Τα φιλιά στη νύφη, τα κέρματα και τα φορέματα