Πεθερική τράπεζα πίστεως

Πεθερική τράπεζα πίστεως

Η οικονομική βοήθεια είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη αυτή την εποχή, όχι όμως και όταν έρχεται από τα πεθερικά μας. Σε οποιαδήποτε εποχή.

Οι μέρες που ζούμε δεν είναι και οι καλύτερες και όπως πάνε τα πράγματα σίγουρα θα δούμε και χειρότερες, τόσο εμείς όσο και η τσέπη μας. Αν λοιπόν κάποτε ήταν πειρασμός η οικονομική στήριξη από τα πεθερικά, πλέον έχει αναβαθμιστεί σε ζωτική ανάγκη για πολλά παντρεμένα ζευγάρια. Τα πράγματα όμως δεν είναι και τόσο απλά.

Η οικονομική βοήθεια από τα πεθερικά συνεπάγεται υπερβολικές υποχρεώσεις προς αυτούς και δημιουργεί μια εξάρτηση που κάθε άλλο παρά επιθυμητή είναι, ειδικά όταν τα πεθερικά για τα οποία μιλάμε δεν είναι και οι πιο συμπαθητικοί άνθρωποι του κόσμου.

Καταρχάς, για να μην είμαστε μονόπλευροι, οι ίδιοι οι γονείς έρχονται σε δύσκολη θέση, ειδικά όταν έχουν και άλλα παιδιά που έχουν κι εκείνα δικαιώματα στη περιουσία και μπορεί μια τέτοια κίνηση να τους κακοφανεί.

Δεύτερον, το ζευγάρι αποφεύγει να αναλάβει τις ευθύνες του και να ωριμάσει μέσα από τις όποιες δυσκολίες, επιστρέφοντας στην «αγκαλιά» της οικογένειας, όπου πάντα (;) θα υπάρχει κάποιος να τους προστατεύει.

Πολλοί γονείς, επειδή πέρασαν δύσκολα παιδικά χρόνια με φτώχεια και στερήσεις, θέλουν να μη λείψει τίποτα στα παιδιά τους και έτσι δεν βλέπουν τη «μεγαλύτερη εικόνα», το γεγονός δηλαδή πως το παιδί τους έχει πλέον τη δική του οικογένεια και θα πρέπει να μάθει να τα βγάζει πέρα μόνο του. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται (κι άλλοι) νέοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν στοιχειώδη αίσθηση της οικονομίας ενώ ταυτόχρονα θεωρούν τους γονείς του υποχρεωμένους να τους προσφέρουν συνεχώς ότι ζητήσουν.

Αν, ωστόσο, φτάσετε στο σημείο να πρέπει να δανειστείτε κάποια λεφτά, απευθυνθείτε πρώτα σε κάποιο άλλο άτομο, κάποιον στενό φίλο για παράδειγμα, ώστε να μην διακινδυνεύσετε ρήξη των οικογενειακών δεσμών και να νιώσετε αναγκασμένοι να επιστρέψετε γρήγορα τα λεφτά. Ακόμα κι αν δεν έχετε άλλη επιλογή και πρέπει να δανειστείτε από τα πεθερικά σας, βάλτε εσείς οι ίδιοι ένα προκαθορισμένο χρονικό όριο μέσα στο οποίο θα επιστρέψετε τα λεφτά, και φροντίστε να το τηρήσετε με αυστηρότητα. Το αίμα μπορεί να μην γίνεται νερό, ακόμα κι αν μιλάμε για τα πεθερικά σας, οι ενδοοικογενειακές μάχες, όμως, βρίσκονται ένα τηλεφώνημα μακριά. Και ξέρετε πόσο βάναυσες μπορούν να γίνουν.