Coachella vibes: Η legendary makeup artist Mary Greenwell εξηγεί πώς θα γίνουμε 90’s babes

Coachella vibes: Η legendary makeup artist Mary Greenwell εξηγεί πώς θα γίνουμε 90’s babes

Το Coachella είναι in full swing και η makeup artist που δημιούργησε μερικά από τα πιο θρυλικά 90’s looks, μας εξηγεί πώς θα μεταμορφωθούμε σε 90’s babes!

Χρόνια Πολλά queens! To Πάσχα τελείωσε και επιστρέψαμε (μετ΄εμποδίων) στην πραγματικότητα. Από την Μ. Παρασκευή -14 του μήνα- ως και σήμερα, τα feed σε όλα τα social media ήταν γεμάτα ανθισμένες πλαγιές, κόκκινα αβγά και φωτογραφίες από το Coachella. Το θρυλικό -πλέον- φεστιβάλ είναι σε εξέλιξη αι δεν υπάρχει celebrity ή influencer που δεν έχει κάνει έστω ένα πέρασμα.

https://www.instagram.com/p/CrLBszqSiY4

Αυτό που παρατήρησα λοιπόν, είναι τα έντονα 90’s vibes στο μακιγιάζ των stylish κοριτσιών, και ένα ήταν το πράγμα που μου ήρθε αυτόματα στο μυαλό, ή μάλλον ένα ήταν το πρόσωπο: Η Mary Greenwell. Η Mary Greenwell είναι η γυναίκα πίσω από το μακιγιάζ της Cate Blanchett σήμερα, όμως έχει επιμεληθεί και το μακιγιάζ σχεδόν όλων των θρυλικών 90’s φωτογραφίσεων που σίγουρα έχεις δει και να μην ξεχνάμε ότι ήταν η makeup artist της Πριγκίπισσας Diana.

https://www.instagram.com/p/CdYJO56MCvI

Είναι επομένως, ο ένας άνθρωπος που μπορεί να μας εξηγήσει τα πάντα για το 90’s μακιγιάζ, να μοιραστεί μαζί μας ιστορίες από την εποχή που τα supermodels κυβερνούσαν τον κόσμο, και ασφαλώς να μας πει πώς θα αντιγράψουμε το πλέον trending look, το 90’s nude. Της τηλεφώνησα λοιπόν και δέχτηκε να μου μιλήσει για όλα αυτά, πάνω στην ώρα για να φτιάξει λίγο η διάθεσή μας μιας που επιστρέψαμε στην πραγματικότητα. Από την Linda Evangelista και την Brooke Shields, στην Christy Turlington και την Kate Moss, η Mary και τα μακιγιάζ της καθόρισαν τα 90΄s οπότε έχει πολλά να πει και τα είπε. Κάθισε αναπαυτικά, κόψε λίγο τσουρέκι και πάμε να δούμε πώς θα γίνουμε 90’s babes.

https://www.instagram.com/p/COAmtohr5UN

Mary Greenwell: Η makeup artist της Cate Blanchett μας μίλησε για το μακιγιάζ της στα SAG Awards

Πώς ήταν πραγματικά το μακιγιάζ στη δεκαετία του 90 και πώς μπορούμε να το υιοθετήσουμε σήμερα που είναι trending;

Δύο είναι τα 90΄s looks που βλέπουμε να γίνονται έντονα σήμερα, το πρώτο είναι το eyeliner και το δεύτερο, είναι το totally blended μακιγιάζ, όπου όλα είναι ελαφρώς τονισμένα, πράγμα που ήταν και το θέμα στα 90’s. Υπήρχαν ωστόσο και διαφορετικές εντάσεις όσον αφορά αυτόν τον τονισμό των χαρακτηριστικών. Κάποιες φορές τόνιζες περισσότερο, και κάποιες άλλες λιγότερο αλλά πάντοτε είχε να κάνει με τον τονισμό. Δεν υπήρχαν έντονες γραμμές ή έντονο liner ματιών ή χειλιών. Όλο το θέμα ήταν το soft μακιγιάζ. Τα κορίτσια έμοιαζαν σα να μην φορούν καθόλου μακιγιάζ.

https://www.instagram.com/p/CaM27DmL7bj

Τα 90’s ωστόσο ήταν και η εποχή του grunge look, το Kate Moss grunge που κάπως συνέβη πολύ φυσικά και οργανικά. Βλέπεις, όπως σου είπα, όλο το θέμα είναι ο διακριτικός τονισμός, το look που θέλεις να πετύχεις δεν πρέπει να το σκέφτεσαι. Αποφασίζεις τι θέλεις να κάνεις καθώς βάφεσαι και λες «χμ, αυτό δείχνει retro» αλλά με την καλή έννοια.

Πώς μπορούμε να το αντιγράψουμε λοιπόν στην καθημερινότητά μας σωστά;

Το μυστικό, για εμένα τουλάχιστον, είναι το όμορφο δέρμα. Χρειάζεται minimal μακιγιάζ ή έστω πάρα πολύ καλή εφαρμογή. Πώς θα την πετύχεις; Το πρώτο πράγμα είναι να βρεις ΑΚΡΙΒΩΣ τη σωστή απόχρωση μακιγιάζ και έπειτα να βάλεις πολύ καλά το κονσίλερ σου. Κάποια από τα 90’s looks που βλέπουμε είναι είτε απόλυτα nude, είτε πολύ defined. Αν είσαι στα 20, όπως πολλά από τα κορίτσια που βλέπουμε, τότε δεν χρειάζεσαι και πολλά. Μετά από κάποια ηλικία όμως, το δέρμα χρειάζεται λίγη βοήθεια. Πρέπει λοιπόν να βρεις την ιδανική απόχρωση και το μεικάπ που ταιριάζει στο δέρμα σου.

https://www.instagram.com/p/CYPJqcJrpnI

Δεν έχω κανόνα στο μεικάπ, δεν με νοιάζει αν θα χρησιμοποιήσεις υγρό, κρεμώδες ή στικ, αρκεί να γίνεται ένα με το δέρμα σου. Προσωπικά λατρεύω το luminous silk του Armani. Πρόσεχε όμως, και το concealer είναι πολύ σημαντικό. Βλέπεις, όλα τα look των 90’s γίνονταν σε κορίτσια νέα και όμορφα, επομένως για να πετύχεις ένα 90’s look δεν πρέπει να δείχνεις κουρασμένη και το κονσίλερ είναι αυτό που θα σε βοηθήσει.

Και τι γίνεται με το contouring; Έχουν μπερδευτεί λίγο τα πράγματα με το contouring και με το ρουζ της δεκαετίας του 90.

Το contouring το κάνεις για να σμιλέψεις το πρόσωπο. Για εμένα ο τέλειος τρόπος για να το κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις λίγο bronzer, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, ώστε να δείχνεις λίγο ηλιοκαμμένη και πιο φυσική. Όσο για το ρουζ, πάντα χρειάζεται αλλά δεν βάζαμε τόσο ρουζ στα 90’s. Δεν κάναμε όμως ούτε contouring ακριβώς, αυτό έχει μπερδέψει. Δεν σμιλεύαμε τα πρόσωπα, κάναμε shaping γι’ αυτό το bronzer είναι το τέλειο προϊόν αν θέλεις να πετύχεις ένα 90’s look, με το bronzer πετύχαινα όλα αυτά που βλέπεις και φυσικά κάνοντας shaping, όχι contouring.

https://www.instagram.com/p/CRllDNPL-cc

Το contouring με την έννοια που γίνεται σήμερα είναι ένα νέο concept, με αυτό το γκρι taupe χρώμα που χρησιμοποιείται στις γωνίες και ούτω καθεξής. Με το bronzer ανασηκώνεις όλο το πρόσωπο, δεν το σμιλεύεις ακριβώς, το τονίζεις διακριτικά.

Τι απόχρωση bronzer πρέπει να διαλέξουμε λοιπόν;

Σίγουρα όχι κάτι πολύ σκούρο! Πρέπει να αναζητήσεις μία απόχρωση 2-3 τόνους πιο σκούρα από την πούδρα σου και σίγουρα ένα ματ προϊόν, όχι shimmering. Το shimmer είναι ούτως ή άλλως δίκοπο μαχαίρι, δεν το συμπαθώ ιδιαίτερα. Το shimmer σε μεγαλώνει, πρέπει να διαλέγεις ωραία ματ χρώματα, ιδιαίτερα όταν μιλάμε και για το μακιγιάζ των ματιών.

https://www.instagram.com/p/CRqqld0r4XO

Be Happy! H Mary Greenwell εξηγεί πώς θα γίνουμε πιο χαρούμενες με τη βοήθεια του μακιγιάζ

Μίλησέ μας για αυτό, για το 90’s μακιγιάζ στα μάτια

Μπορείς να διαλέξεις υπέροχες ματ, γήινες σκιές και να δουλέψεις με το σχήμα των ματιών σου, όποιο και αν είναι αυτό. Καθώς μιλάμε για διακριτικό τονισμό των χαρακτηριστικών γενικά, και τώρα ειδικά για τα μάτια, δεν υπάρχει ένας κανόνας για όλες. Αυτή είναι και η μαγεία του 90’s μακιγιάζ. Πρέπει να βρεις αυτό που ταιριάζει στα μάτια σου. Θέλει δουλειά το ξέρω, αλλά αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας για το 90’s look, αλλά και για το μακιγιάζ σου γενικά.

https://www.instagram.com/p/CTFDOoOM62C

Έπειτα μπορείς να βάλεις άφθονη μάσκαρα, και έτσι θα τονίσεις τα χαρακτηριστικά σου διακριτικά, gently. Ξέρεις, δεν χρησιμοποιούσαμε ΚΑΘΟΛΟΥ shimmer στα 90’s, βάζαμε πάντα λίγη πούδρα στα σημεία που γυαλίζουν, το αποτέλεσμα ήταν ματ, ματ, ματ.

Και στα χείλη; Τι πρέπει να κάνουμε; Χρειάζεται να αγοράσουμε 100 lip liners;

Στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποιούσαμε και τόσο lip liner, σίγουρα όχι τόσο όσο βλέπω στα σημερινά 90’s looks. Το πιο διάσημο MAC liner ήταν ένα που είχε αρκετό καφέ μέσα του, συγχώρεσέ με δεν μπορώ με τίποτα να θυμηθώ το όνομα, και βάζαμε τόσο όσο. Βέβαια, στα 90’s δεν έβαζε και κανένα fillers. Γενικά δεν θέλαμε αυτό το υπερβολικό αποτέλεσμα στα χείλη όπως το βλέπουμε σήμερα και αυτή είναι ίσως μία μικρή δυσκολία που θα έχει μία γυναίκα, αν θέλει να αντιγράψει το 90’s look. Δεν είναι εύκολο αν έχεις δώσει πολύ όγκο στα χείλη. Οπότε ελάχιστο liner και καφέ αποχρώσεις, αυτό είναι το μυστικό θεωρώ.

https://www.instagram.com/p/CAVVtm1Jg7T

Τα φρύδια στα 90’s ήταν αρκετά λεπτά. Τι γίνεται με αυτό σήμερα;

Απλά άφησέ τα ήσυχα, leave brows alone! Τα λεπτά φρύδια δεν ήταν ποτέ ένα καλό look, άσε που τα λεπτά φρύδια σε μεγαλώνουν ΠΟΛΥ. Οπότε άφησέ τα ήσυχα αλλά μην τα παραγεμίσεις κιόλας, ιδιαίτερα αν δεν είσαι πλέον στα 20. Με λίγη διάφανη μάσκαρα και ελάχιστο γέμισμα αν χρειάζεται είσαι μία χαρά.

https://www.instagram.com/p/CAAkXAZpDar

Ποιες ήταν οι αγαπημένες σου γυναίκες στα 90’s;

Τα supermodels εννοείται. Η Christy Turlington είναι τόσο υπέροχα όμορφη, η Linda Evangelista είναι ένα αριστούργημα και όλες ήταν πολύ καλά μοντέλα. Όλες όμως, δεν μπορώ να διαλέξω μόνο μία, ήμουν τόσο τυχερή και ευλογημένη που μπόρεσα να δουλέψω μαζί τους και να μεγαλώσω μαζί τους μην ξεχνάς. ‘Ηταν ένα υπέροχο ταξίδι που έκανα πλάι τους. Κάποιες φορές κάναμε έντονα μακιγιάζ ή και τίποτα, ανάλογα με αυτό που απαιτούσε το editorial, ο φωτογράφος ή και η περίσταση. Αν έκανες κάτι με τον Versace έκανες κάτι πιο έντονο, αν έκανες Calvin Kleinέκανες κάτι super minimal. Κάναμε μακιγιάζ που ταίριαζε στο θέμα αλλά αυτό που ΔΕΝ κάναμε, ήταν να βάλουμε ένα σωρό μακιγιάζ δείχνοντας σαν κάποια influencer του Instagram.

https://www.instagram.com/p/BsIfWQGjxP4

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! H makeup artist της πριγκίπισσας Diana μας παραχώρησε μία εφ᾽όλης της ύλης συνέντευξη

Η αναβίωση των trends λοιπόν, των 90’s τώρα ή και των 80’s λίγο παλαιότερα είναι relevant σήμερα;

Κοίτα, είναι 2023, έχουμε κάνει όλα τα μακιγιάζ που μπορούμε να κάνουμε, κανείς δεν θα αρχίσει να κάνει πράσινες γραμμές σε όλο του το πρόσωπο. Το μακιγιάζ που βλέπουμε στα social media ή και σε μερικές πασαρέλες, αυτό που εγώ λέω carnival makeup, είναι μόνο για τα social media και για τα runways, ίσως και για τα editorials. Οι γυναίκες ήθελαν πάντα να δείχνουν όμορφες, και πρέπει να δείχνουν όμορφες για τον εαυτό τους. Έχοντας λοιπόν περάσει από όλα τα eras του μακιγιάζ, είναι λογικό να επιστρέφουμε σε εκείνες τις εποχές που έκαναν τις γυναίκες να δείχνουν όμορφες, και -πλέον- αβίαστα όμορφες μπορώ να πω. Έχουμε την πολυτέλεια της ελευθερίας στο μακιγιάζ, εκτός και αν δεν κάνεις κάτι που δεν σου προσφέρει τίποτα, μπορείς να φορέσεις ότι θέλεις.

https://www.instagram.com/p/BiEnjgIFRJr

Θα μας πεις μερικά προϊόντα κλειδί για να αντιγράψουμε το 90’s look σήμερα;

Ασφαλώς! Λατρεύω τα bronzers του οίκου Guerlain, είναι υπέροχα όπως και αυτά του οίκου Armani, αρκεί να προσέξεις την απόχρωση. Διάλεξε και μία ματ παλέτα, μία καλή ματ παλέτα με γήινα χρώματα κυρίως αλλά και ότι θεωρείς ότι σου ταιριάζει, αρκεί να είναι ματ. Τα Makeup by Mario έχουν ματ παλέτες που λατρεύω. Όλα τα προϊόντα σήμερα είναι τόσο καλοφτιαγμένα που δεν χρειάζεται να φοβάσαι το απόλυτα ματ.

Copy of Copy of Untitled Design - 1

Αυτό που δεν αντέχω σήμερα είναι το ότι όλες θέλουν να δείχνουν σαν teenagers με το eyeliner, δεν το μπορώ αλήθεια. Αν δεν μπορείς να το φορέσεις και δεν ξέρεις να το εφαρμόσεις είναι απλά λάθος, εκτός και αν είσαι μοντέλο ή 20 ετών. Το eyeliner είναι το ένα προϊόν που κατά τη γνώμη μου πρέπει να φορούν μόνο οι νεαρές ηλικίες. Είναι καλύτερα λοιπόν να κάνεις skip το 90’s liner αν δεν είσαι στα 20, και να προτιμήσεις λίγη ένταση στα χείλη. Διάλεξε κάτι που θα μπορούσες να φορέσεις ακόμα και στο σκοτάδι. Ένα απαλό, διάφανο καφέ ή μία berry απόχρωση. Τίποτα υπερβολικό, γιατί τίποτα στα 90’s δεν ήταν υπερβολικό.

https://www.instagram.com/p/ChfpD0wrAzz

Υπάρχουν στιγμές μακιγιάζ που μπορείς να θυμηθείς που σου άρεσαν πολύ;

Οτιδήποτε έκανα για την Βρετανική Vogue με τον Patrick Demarchelier ήταν πάντοτε αξέχαστα. Υπέροχα εξώφυλλα, με τέλεια μαλλιά, υπήρχε ελευθερία, τεράστια ελευθερία και ήμουν πολύ τυχερή να βρίσκομαι εκεί που δημιουργήθηκε ένα πολύ μικρό κομματάκι από την ιστορία της μόδας.

Beauty exclusive! H makeup artist της Cate Blanchett μας μιλά για το μακιγιάζ της στα Βραβεία Όσκαρ