Poor Things: Η Nadia Stacey, hair & makeup designer της ταινίας, μας μίλησε αποκλειστικά

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Poor Things: Η Nadia Stacey, hair & makeup designer της ταινίας, μας μίλησε αποκλειστικά
Eamonn McCormack

Η Nadia είναι η βραβευμένη με BIFA, BAFTA και υποψήφια για Όσκαρ designer, που μεταμόρφωσε την Emma Stone και το υπόλοιπο cast, για την ταινία του Γιώργου Λάνθιμου «Poor Things». Ούσα υποψήφια για Όσκαρ, αλλά και για BAFTA την Κυριακή (καθώς και δεκάδες άλλα), είναι πολύ απασχολημένη αυτόν τον καιρό, όμως βρήκε χρόνο να μας μιλήσει αποκλειστικά για την ταινία, τα μαλλιά και το μακιγιάζ, καθώς και για τις υποψηφιότητές της.

Η dark κωμωδία «Poor Things» είναι μία μεταφορά του μυθιστορήματος του Σκωτσέζου συγγραφέα και καλλιτέχνη Alasdair Grey, στη μεγάλη οθόνη. Το βιβλίο συνδυάζει τον σουρεαλισμό και την επιστημονική φαντασία με τον πολιτικό και κοινωνικό σχολιασμό, ενώ διαδραματίζεται στο βικτοριανό Λονδίνο. Η ιστορία ακολουθεί την Bella Baxter, η οποία, έγκυος με ένα παιδί που δεν ήθελε, προσπαθεί να δώσει τέλος στη ζωή της πηδώντας από μία γέφυρα. Ο χειρούργος Dr. Goodwin Baxter (Willem Dafoe) την επαναφέρει στη ζωή και αλλάζει τον εγκέφαλό της με αυτόν του αγέννητου παιδιού της. Το αποτέλεσμα είναι η Bella να πρέπει να μάθει εκ νέου τα πάντα για τον κόσμο που κατοικεί, ενώ όταν συναντά τον Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo), ξεκινά μία περιπέτεια γεμάτη σαρκικές εξερευνήσεις.

gfdsgsdfgds.jpg

Τα τεράστια μανίκια της Bella Baxter είναι το νέο it thing της μόδας και ένα σημάδι των καιρών μας

Προσωπικά λάτρεψα την ταινία, την Bella, αλλά και τον μαγικό τρόπο με τον οποίο τα μαλλιά και το μακιγιάζ του cast ξεχωρίζουν σχεδόν σαν ένας επιπλέον χαρακτήρας. Πίσω από αυτές τις δημιουργίες «κρύβεται» η Nadia Stacey, η βετεράνος hair & makeup designer που είχε συνεργαστεί με τον Γιώργο Λάνθιμο και την Emma Stone στο παρελθόν για την ταινία «The Favorite». Αυτή η συνεργασία την οδήγησε σε μία ακόμη με την Emma, στην την ταινία «Cruella», για την οποία προτάθηκε για Όσκαρ. Φέτος, είναι υποψήφια για πολλά βραβεία χάρη στο «Poor Things» ανάμεσα στα οποία είναι ένα BAFTA και ένα Όσκαρ. Όταν επικοινώνησα μαζί της, γνώριζα ότι είναι πιο busy από ποτέ, αλλά ούσα -πάντα- ευγενής και δεκτική, αφιέρωσε λίγο χρόνο σε εμένα και το Queen. Μιλήσαμε λοιπόν για την ταινία, την Bella, τους υπόλοιπους χαρακτήρες, τις προκλήσεις, αλλά και τα συναισθήματά της για τις υποψηφιότητες. Ιδού τι είπαμε…

UK Gala Screening of Searchlight Pictures' 'Poor Things' at the Barbican Centre, London

Η συνεργασία με τον Γιώργο καθώς και με την Emma, είναι ένα δημιουργικό «ταξίδι» που έχετε κάνει στο παρελθόν. Ποια ήταν η διαδικασία για την δημιουργία των looks για την Bella; Συμμετείχαν ο Γιώργος και η Emma;

Ναι, έχω συνεργαστεί τόσο με τον Γιώργο όσο και με την Emma στην ταινία «The Favorite» και στη συνέχεια με την Emma στο «Cruella». Νομίζω ότι η στενή σχέση με την Emma με βοήθησε πραγματικά και αυτό είναι κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ μας και δημιουργεί άφθονο δημιουργικό «χώρο» για να μπορέσουμε να «παίξουμε». Όσο για τα looks της Bella, υπήρχε μια εικόνα που είχαν όλοι για τον χαρακτήρα, ως ένα παιδί με πολύ σκούρα μαλλιά και η διαδικασία ξεκίνησε από εκεί. Νομίζω ότι θέλαμε απλώς να μην μοιάζει με οτιδήποτε έχουμε δει και να την κάνουμε να φαίνεται εντυπωσιακή. Δεν μπορούσε να μοιάζει με κάποιον που ακολουθούσε τους συνήθεις κανόνες της κοινωνίας.

sefsew.jpg

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2024: 11 υποψηφιότητες για το Poor Things του Λάνθιμου

Έχετε πει σε άλλες συνεντεύξεις σας, ότι ο Γιώργος δεν θέλει να χρησιμοποιείτε περούκες εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο. Ωστόσο, τα μαλλιά της Bella είναι μακριά και μακρύνουν όσο προχωρά η ταινία. Πώς το καταφέρατε;

Πράγματι, ο Γιώργος δεν θέλει περούκες και το κατέστησε σαφές σε ένα από τα πρώτα mail του. Γι’ αυτό χρησιμοποίησα extensions σε διάφορα μήκη, που καταλήγουν να φτάσουν και τις 42 ίντσες (παραπάνω από 1 μέτρο). Τα μαλλιά της ίδιας της Emma ήταν βαμμένα μαύρα και έτσι, πλέξαμε μικροσκοπικές πλεξούδες στο πίσω μέρος για να στερεώσουμε τα extensions και να μπορούμε να αλλάζουμε το μήκος ανάλογα με τα διάφορα στάδια του ταξιδιού της. όταν η Emma τελείωνε την δουλειά της για την ημέρα, την έστελνα στο σπίτι, το βράδυ, με τα μαλλιά και τα extensions της σε πλεξούδες, έτσι ώστε να υπάρχει ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα.

poor-things.jpg

Σχετικά με το μακιγιάζ, η Bella ξεκινά το «ταξίδι» της χωρίς μακιγιάζ. Πείτε μας για την εξέλιξη του μακιγιάζ της Bella στην οθόνη.

Όταν συναντάμε την Bella για πρώτη φορά, είναι μωρό! Είναι επόμενο να μην έχει καθόλου μακιγιάζ στο πρόσωπό της, συνεπώς η ταινία ξεκινά με την Emma να έχει γυμνό πρόσωπο. Το «παιχνίδι» με το μακιγιάζ ξεκινά όταν φτάνει στο Παρίσι και συναντά τη μαντάμ Swiney (Kathryn Hunter). Το μακιγιάζ και τα μαλλιά στην ταινία πρέπει να πουν μια ιστορία, δεν ήθελα να είναι εκεί απλά για τα visuals, πρέπει να σημαίνουν κάτι και στον οίκο ανοχής τα κορίτσια χρησιμοποιούν μακιγιάζ για να προωθήσουν το σεξ. Η Bella έχει πιάσει δουλειά εκεί, έτσι κάνει μακιγιάζ ίδιο με τα κορίτσια. Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν βασίστηκαν σε ανατομικά μέρη του σώματος όπως για παράδειγμα κόκκινα του αίματος, ροζ της σάρκας, μπλε των φλεβών κοκ.

https://www.instagram.com/p/C2X3r13qg7j/

Το μακιγιάζ και τα μαλλιά στην ταινία πρέπει να πουν μια ιστορία, δεν ήθελα να είναι εκεί απλά για τα visuals, πρέπει να σημαίνουν κάτι

Από τον «Κυνόδοντα» ως το «Poor Things» όλα τα βήματα του Γιώργου Λάνθιμου οδηγούν στα Όσκαρ

Willem-Dafoe-Dr-Godwin-Baxter.jpg

Ήταν ο Dr. Baxter ο χαρακτήρας που σας προκάλεσε περισσότερο; Ποια ήταν η έμπνευσή σας για το γκροτέσκο look του;

Υπήρχε ένας πίνακας του Francis Bacon που ήταν μια αρχική αναφορά, γιατί μπορούσες να δεις τον άντρα, αλλά το πρόσωπο ήταν παραμορφωμένο και πάντα ήθελα να δω τον Willem και τον άντρα πίσω από το χειρουργείο. Και πάλι, αυτό είναι ένα ακόμα μακιγιάζ που πρέπει να πει μια ιστορία - ο πατέρας του τον παραμόρφωσε χειρουργώντας τον και πρέπει να το δείξουμε. Συνεργάστηκα στενά με τον σχεδιαστή προσθετικών Mark Coulier και τον επόπτη προσθετικών Josh Weston για να καταλήξω σε πολλά διαφορετικά καλούπια και μορφές μέχρι να φτάσουμε σε ένα μέρος που ένιωθα ότι είναι σωστό. Έτσι δημιουργήθηκε ο Dr. Baxter.

https://www.instagram.com/p/C1G25r0qoYb/

Πόσο στενά χρειάστηκε να συνεργαστείτε με το τμήμα κοστουμιών για να δημιουργήσετε τις τελικές εμφανίσεις για τους χαρακτήρες;

Η Holly Waddington και εγώ συνεργαστήκαμε πολύ στενά γιατί έπρεπε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που να έχει συνοχή. Είναι δύσκολο γιατί, για τόσα πολλά πράγματα, δημιουργήσαμε τις δικές μας εκδοχές και έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι όλα «ζουν» στον ίδιο κόσμο με τα άλλα δημιουργικά στοιχεία. Επίσης, υπάρχουν πολύπλοκα στοιχεία που λειτουργούν πολύ καλά μαζί, τα μεγάλα μανίκια και όλα αυτά τα μαλλιά για παράδειγμα, δεν είναι όμως εύκολο να βρεις την ισορροπία, επομένως η συνεργασία με το τμήμα κοστουμιών ήταν ζωτικής σημασίας.

Υπάρχουν πολύπλοκα στοιχεία που λειτουργούν πολύ καλά μαζί, τα μεγάλα μανίκια και όλα αυτά τα μαλλιά για παράδειγμα, δεν είναι όμως εύκολο να βρεις την ισορροπία

Ποια ήταν τα συναισθήματα και οι σκέψεις σας όταν πρωτοείδατε την ταινία;

Ξαφνιάστηκα εντελώς! Δεν νομίζω ότι μπορούσα να φανταστώ πόσο πλούσια είναι οπτικά. Μερικές φορές είσαι τόσο κοντά σε κάτι, αλλά δεν μπορείς να δεις τι είναι, γι' αυτό ήταν έκπληξη! Θα είμαι για πάντα ευγνώμων που το όνομά μου συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους συντελεστές αυτής της ταινίας.

Poor-Things-1240x650.jpg

Έχετε υπάρξει υποψήφια για πολλά βραβεία και τώρα για ένα ακόμα Όσκαρ, αλλά και για ένα ακόμα BAFTA. Πώς νιώθετε;

Πράγματι, είναι η δεύτερη φορά που είμαι υποψήφια για Όσκαρ και έχω ήδη ένα BAFTA και όλα είναι σε έργα στα οποία συνεργάστηκα με την Emma Stone! Μπορώ επομένως να πω ότι είναι το lucky charm μου. Είναι απίστευτη τιμή να σε αναγνωρίζουν οι συνάδελφοί σου σου με αυτόν τον τρόπο. Είναι σουρεαλιστικό και συναρπαστικό και απλά προσπαθώ να απολαμβάνω κάθε στιγμή!

Αν δεν έχεις ακόμα δει την ταινία «Poor Things» θα σου πρότεινα να σπεύσεις στα σινεμά γιατί ακόμα προβάλλεται. Εγώ θα ξαναδώ σίγουρα την ταινία και θα στηθώ από νωρίς (όπως και σύσσωμο το Queen) τη βραδιά των BAFTA αλλά και των Όσκαρ, περιμένοντας με αγωνία να δω αν η Nadia και το «Poor Things» θα σαρώσουν!

Ο Λάνθιμος και η Stone διευρύνουν τα όρια της γυναικείας χειραφέτησης και αυτό τους φέρνει 2 βραβεία