Πόσο διαρκεί το μαύρισμα και πώς εξαφανίζεται σταδιακά από την επιδερμίδα;

Ευαγγελία Αλπίδου

Με αυτό τον τρόπο μπορείς να παρατείνεις για λίγο ακόμα την μαυρισμένη επιδερμίδα σου...

Πόσες ώρες πέρασες το καλοκαίρι κάτω από τον καυτό ήλιο, προσπαθώντας να πετύχεις το μαύρισμα των ονείρων σου; -Είμαι σίγουρη, ατέλειωτες ώρες! Οι περισσότερες από εμάς έχουμε μία εμμονή με το να μαυρίζουμε το καλοκαίρι, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι μπορεί να βλάψουμε μόνιμα το δέρμα μας. Αυτό που δεν σκεφτόμαστε εκείνη τη στιγμή είναι ότι το μαύρισμα είναι προσωρινό...
Πώς λειτουργεί το μαύρισμα, όμως, και πόση διάρκεια έχει πάνω στην επιδερμίδα;

Πώς λειτουργεί το μαύρισμα και πόση διάρκεια έχει;

Ουσιαστικά, όταν περνάμε αρκετό χρόνο κάτω από τον ήλιο, στην εξωτερική στοιβάδα της επιδερμίδας σχηματίζονται κύτταρα με προσπάθεια να προστατεύσουν τα βαθύτερα στρώματα του δέρματός από την ακτινοβολία του ήλιου. Τα κύτταρα αυτά ονομάζονται μελανοκύτταρα. Η μελανίνη που έχουν τα μελανοκύτταρα, είναι η χρωστική ουσία η οποία ευθύνεται για το χρώμα του δέρματος που αποκτάμε τους καλοκαιρινούς μήνες.

pexels-greta-hoffman-9475404.jpg

Με απλά λόγια, ένα μαύρισμα είναι απλώς, επιπλέον χρωστική ουσία (μελανίνη) που εγκαθίσταται στο εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας. Χάρη στον κύκλο της ζωής, τα κύτταρα του δέρματός σας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καλύπτονται με μελανίνη, αντικαθίστανται συνεχώς (μερικές εκτιμήσεις μάλιστα υποδηλώνουν ότι η επιδερμίδα ανανεώνεται πλήρως περίπου, κάθε 27 ημέρες). Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας αναγέννησης, τα κύτταρα με μελανίνη αρχίζουν φυσικά να απολεπίζονται μέσα σε επτά έως δέκα ημέρες. Μόλις ξεκινήσει αυτή η διαδικασία και αν μείνουμε μακριά από τον ήλιο, το μαύρισμα μας θα εξαφανιστεί σταδιακά.

Η απολέπιση είναι το κλειδί

pexels-yaroslav-shuraev-6811387.jpg

Εάν θέλεις το μαύρισμά σου να διαρκέσει περισσότερο (από περίπου μία εβδομάδα), όσο αντιφατικό κι αν ακούγεται, η απαλή απολέπιση 2-3 φορές την εβδομάδα χρησιμοποιώντας ένα scrub, (πριν το ξύρισμα) μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη λάμψη του ηλιόλουστου δέρματος. Η επιδερμίδα αρχίζει και ξεφλουδίζει σιγά-σιγά με αποτέλεσμα τα νεκρά κύτταρα να αποβάλλονται από το δέρμα. Τα νεκρά κύτταρα πάνω στο δέρμα μπορούν να κάνουν το μαύρισμα να φαίνεται θαμπό. Γι' αυτό η απολέπιση είναι το κλειδί για μία λαμπερή επιδερμίδα.

Στην παρακάτω gallery θα βρεις μερικά scrubs τα οποία θα σε βοηθήσουν να παρατείνεις λίγο ακόμη το μαύρισμά σου. Εxtra tip: Μην ξεχνάς να ενυδατώνεις παράλληλα το δέρμα σου.