Ο Dr. Adam Geyer, εξειδικευμένος σύμβουλος δερματολόγος της Kiehl’s δίνει οκτώ πολύτιμες συμβουλές για το καλοκαίρι.

Ο Dr. Adam Geyer, εξειδικευμένος σύμβουλος δερματολόγος της Kiehl’s δίνει οκτώ πολύτιμες συμβουλές για το καλοκαίρι.

O Δρ. Adam Geyer ιδιοκτήτης του Tribeca Park Dermatology, ενός χώρου ιατρικής και αισθητικής δερματολογίας στη Νέα Υόρκη, όπου εφαρμόζεται η πλέον προηγμένη τεχνολογία περιποίησης της επιδερμίδας, μας μιλάει απλά και κατανοητά για το καλοκαίρι, το δέρμα και όσα πρέπει να προσέχουμε.

«Μην ξεχνάτε ποτέ πόσο σημαντικός είναι ο υγιής προστατευτικός φραγμός του δέρματος. Το χειμώνα, τα συμπτώματα ενός αλλοιωμένου προστατευτικού φραγμού του δέρματος είναι πιο εμφανή λόγω της ορατής ξηρότητας και του σχηματισμού 'ρωγμών', ενώ το καλοκαίρι είναι λιγότερο εμφανή αλλά εξίσου σοβαρά», λέει ο Δρ. Adam Geyer, Σύμβουλος Δερματολόγος της Kiehl's και Επιμελητής Κλινικής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia. «Το καλοκαίρι, η έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες και η αυξημένη έκθεση σε περιβαλλοντικούς ρύπους και οξειδωτικούς παράγοντες μπορεί να αποδυναμώσουν τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, γεγονός που εκδηλώνεται συχνά κλινικά ως ορατή ερυθρότητα.»

Ακολουθήστε τις συμβουλές του για να αναπληρώσετε την υγρασία της επιδερμίδας:

1. Επιλέξτε το σωστό ενυδατικό προϊόν. Επιλέξτε ένα ενυδατικό προϊόν με ισορροπημένη περιεκτικότητα σε λιπίδια, αντίστοιχη με αυτή των λιπιδίων της επιδερμίδας - σε αυτά περιλαμβάνονται τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, η χοληστερόλη και τα κηραμίδια. Τα ισορροπημένα προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας διεισδύουν καλύτερα στη δομή της επιδερμίδας, προκειμένου να επανορθώνουν τις «ρωγμές» του επιδερμικού φραγμού, οι οποίες συμβάλλουν στη φλεγμονή και την αφυδάτωση.

Αυτά τα βασικά συστατικά μπορούν να ληφθούν από φυσικές πηγές, ενώ ανευρίσκονται σε αφθονία στο σκουαλάνιο. Το σκουαλένιο, ένα κορυφαίο συστατικό των κλασικών προϊόντων περιποίησης Kiehl's, είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό μαλακτικό συστατικό που λαμβάνεται από το ελαιόλαδο και έχει αποδειχτεί επιστημονικά ανώτερο από άλλα συνθετικά ενυδατικά συστατικά, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως. Το σκουαλάνιο διαθέτει παρόμοια μοριακή δομή με αυτή του σκουαλενίου, μιας ένωσης που ανευρίσκεται στο σμήγμα και τα λιπίδια, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στο ενδογενές σύστημα ενυδάτωσης της επιδερμίδας. Χάρη σε αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά, το σκουαλάνιο απορροφάται εύκολα από την επιδερμίδα, ενώ εξακολουθεί να διεισδύει στις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και να ενσωματώνεται στους φυσικούς ενυδατικούς παράγοντες του δέρματος.

2. Αντηλιακό! Αντηλιακό! Αντηλιακό! Η ελαχιστοποίηση του οξειδωτικού στρες που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία της επιδερμίδας. Να θυμάστε ότι οι βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες δεν ξεκινούν όταν η επιδερμίδα εμφανίζει έγκαυμα, αλλά όταν αρχίζει να μαυρίζει.

3. Αξιοποιείτε τις ιδιότητες της θερμοκρασίας του νερού. Η θερμοκρασία του νερού είναι πολύ σημαντική, ακόμα και το καλοκαίρι. Η χρήση ζεστού, αλλά όχι καυτού νερού, είναι ευεργετική για την υγεία του προστατευτικού φραγμού της επιδερμίδας. Επιπλέον, η χρήση ενυδατικού προϊόντος αμέσως μετά το ντους, προτού ακόμα η επιδερμίδα στεγνώσει τελείως, συμβάλλει στη δημιουργία ενός υγιούς ενυδατικού φραγμού.

4. Μην στοχεύετε μόνο την ενυδάτωση, αλλά και τις φλεγμονές. Εάν η επιδερμίδα εμφανίσει ερεθισμό από τις καλοκαιρινές δραστηριότητες (αθλήματα, υπαίθριες δραστηριότητες κ.λπ.) να θυμάστε ότι μόνο το ενυδατικό προϊόν μπορεί να μην είναι αρκετό, για να αποκατασταθεί η επιδερμίδα. Η χρήση προϊόντων που περιέχουν φυτικά συστατικά, τα οποία ανακουφίζουν τις φλεγμονές (όπως η αλόη και η Centella), ή ακόμα και υδροκορτιζόνη για λίγες ημέρες μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της φλεγμονής και να επιταχύνει την επανόρθωση του προστατευτικού φραγμού.

5. Δεν είναι ίδια όλα τα προϊόντα. Να επενδύετε σε ξεχωριστά προϊόντα για το σώμα και το πρόσωπο – συχνά, τα συστατικά που περιέχονται στις κρέμες σώματος παρασκευάζονται με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τα συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα για το πρόσωπο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα να φράξουν τους πόρους εάν χρησιμοποιηθούν στο πρόσωπο, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Εάν η επιδερμίδα σας έχει τάση να εμφανίζει ατέλειες, να προτιμάτε τα «μη λιπαρά» προϊόντα για το πρόσωπο.

6. Κάνετε απολέπιση το βράδυ. Να κάνετε απολέπιση το βράδυ έτσι, ώστε να αποφεύγετε κάθε πρόσθετο κίνδυνο ευαισθησίας της επιδερμίδας στον ήλιο μετά την απολέπιση, και αμέσως μετά να απλώνετε ενυδατικό προϊόν με επανορθωτικές ιδιότητες, για να διευκολύνετε την ταχύτερη επανόρθωση του προστατευτικού φραγμού.

7. Τα έλαια καθαρισμού είναι ιδανικά για το καλοκαίρι. Παρόλο που το να χρησιμοποιήσετε ένα έλαιο στο πρόσωπό σας το καλοκαίρι μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που είχατε σκεφτεί, τα έλαια καθαρισμού έχουν την ιδιότητα να ενώνονται με τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας μας, με αποτέλεσμα να απομακρύνουν αποτελεσματικότερα το πλεονάζον σμήγμα σε σχέση με πολλά άλλα προϊόντα καθαρισμού.

8. Συνηθίστε να χρησιμοποιείτε περισσότερα του ενός προϊόντα. Η χρήση ενός ορού πλούσιου σε αντιοξειδωτικά πριν το ενυδατικό αντηλιακό προϊόν σας το πρωί μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία και την ακεραιότητα του προστατευτικού φραγμού της επιδερμίδας. Με μια στρώση ορού βιταμίνης C ή άλλου ισχυρού συνδυασμού αντιοξειδωτικών, εξουδετερώνονται οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από την ακούσια έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες, οι οποίες καταφέρνουν να διαπεράσουν το αντηλιακό προϊόν, προτού προκαλέσουν φλεγμονή και βλάβη στην επιδερμίδα.