Γιατί ξαφνικά τα προϊόντα σου σταματούν να είναι αποτελεσματικά; Υπάρχει εξήγηση…

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Γιατί ξαφνικά τα προϊόντα σου σταματούν να είναι αποτελεσματικά; Υπάρχει εξήγηση…

Δεν είναι ιδέα σου, η κρέμα που χρησιμοποιείς μπορεί να μην κάνει πλέον «δουλειά»

Κάθε φορά που φτάνει στα χέρια μου ένα νέο προϊόν περιποίησης που υπόσχεται όμορφο δέμα ενθουσιάζομαι απίστευτα. Θέλω να το τεστάρω αμέσως γι᾽αυτό το βάζω στο μπάνιο (και την επιδερμίδα μου) την ίδια μέρα και κάπως έτσι, έχω καταλήξει με πολλά «ανοιχτά μέτωπα» στη γραμμή του skincare. Δεν φταίει μόνο ο ενθουσιασμός μου για τις δοκιμές. Τα μέτωπα του skincare στο μπάνιο μου παραμένουν ανοιχτά και για έναν ακόμη λόγο: Από κάποιο σημείο και μετά, τα προϊόντα σταματούν να είναι αποτελεσματικά και όχι, δεν είναι ιδέα μου. Τα αποτελέσματα που άλλοτε μου έδιναν χαρά με κάθε χρήση, μειώνονται με την πάροδο του χρόνου ώσπου δεν βλέπω διαφορά στον καθρέφτη και –παραδόξως- είναι φυσιολογικό. Θα σου εξηγήσω.

3 proionta prosopou peripoiisi apotelesmatika

Αυτό που συμβαίνει στην επιδερμίδα ονομάζεται ταχυφυλαξία αλλά δεν θέλω να τρομάζεις. Ναι, το όνομα μοιάζει βγαλμένο από ιστορία τρόμου αλλά δεν είναι. Η ταχυφυλαξία είναι ένας ιατρικός όρος που περιγράφει την οξεία, ξαφνική μείωση της απόκρισης σε ένα φάρμακο μετά τη χορήγηση του, σύμφωνα με τα ιατρικά δημοσιεύματα. Όπου «φάρμακο» βάλε κρέμα και έχεις την απάντησή σου. Το δέρμα σου βλέπεις ή μάλλον, τα κυτταρικά μονοπάτια του, αποκτούν ανθεκτικότητα ή και ανοσία στα δραστικά συστατικά της κρέμας σου και έτσι δεν βλέπεις αποτέλεσμα. Δεν είναι λοιπόν μόνο στο μυαλό μας, η κρέμα σταματά να λειτουργεί αν τη συνηθίσει η επιδερμίδα μας μπορεί όμως να συμβαίνει παράλληλα και κάτι ακόμα.

proionta prosopou peripoiisi apotelesmatika

Πολλά συστατικά εξουδετερώνουν το ένα το άλλο. Για παράδειγμα, τα καταπραϋντικά συστατικά μπορεί να εξουδετερώσουν την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C κοκ. Υπάρχει όμως τρόπος για να καταλάβεις τι από τα δύο συμβαίνει. Κανονικά, τα προϊόντα χρειάζονται χρόνο για να δράσουν. Η επιδερμίδα μας ολοκληρώνει τον κύκλο ανανέωσής της κάθε 6 εβδομάδες συνεπώς, ένα προϊόν χρειάζεται τουλάχιστον έξι εβδομάδες για να παράγει το 100% του αποτελέσματος που υπόσχεται. Αν παρατηρήσεις παύση της βελτίωσης πριν από αυτό το διάστημα, τότε ίσως το εξουδετερώνει κάποιο άλλο προϊόν που χρησιμοποιείς.

1 proionta prosopou peripoiisi apotelesmatika

Φυσικά, όλα τα παραπάνω χρονοδιαγράμματα δεν είναι δεδομένα. Η επιδερμίδα της κάθε μίας μας είναι διαφορετική και το περιβάλλον, ο τρόπος ζωής της και η διατροφή της διαφέρουν άρα όλα είναι ρευστά. Το γεγονός όμως ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει να είναι αποτελεσματικό ένα προϊόν παραμένει. Η πιο πρακτική λύση είναι οι αλλαγές. Οι αλλαγές στην ρουτίνα και τα προϊόντα ανάλογα με την εποχή είναι μία καλή αρχή και ένας αποτελεσματικός τρόπος ώστε να βάλεις σε «πρόγραμμα» τη ρουτίνα και την επιδερμίδα σου. Κατά τα άλλα χρειάζεται υπομονή, ενδιαφέρον, επιμέλεια και ηρεμία.

Πρέπει να παρατηρούμε το δέρμα μας και να το «ακούμε». Μας λέει τι χρειάζεται κάθε φορά. Μπορεί να μην το φωνάζει αλλά μας δίνει διακριτικά σινιάλα και πρέπει να είμαστε alert για να τα αποκωδικοποιήσουμε. Και μην ανησυχείς, εδώ είμαστε και θα τα βρούμε όλα…

Διάβασε ακόμα: Online beauty shopping: Έτσι θα βρεις τη σωστή απόχρωση foundation για την επιδερμίδα σου