#StrawberryLegs: Δεν είναι τάση, είναι αυτό που συμβαίνει στα πόδια μας μετά το ξύρισμα

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
#StrawberryLegs: Δεν είναι τάση, είναι αυτό που συμβαίνει στα πόδια μας μετά το ξύρισμα

Εκτός και αν έχεις κάνει λέιζερ ή επιλέγεις αποτρίχωση με κερί ή χαλάουα, τότε ξέρεις τι είναι τα πόδια που μοιάζουν με φράουλες. Διάβασε για να καταλάβεις καλύτερα και να μάθεις τι μπορείς να κάνεις για αυτό.

Αν έχεις κάνει λέιζερ, αν έχεις επιλέξει τη χαλάουα ή το κερί και αν χρησιμοποιείς αποτριχωτική μηχανή, τότε αυτό το άρθρο δεν σε ενδιαφέρει ουσιαστικά. Τα πόδια σου δεν μοιάζουν με φράουλες αλλά, αν θέλεις να μάθεις τι είναι αυτό μείνε, οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις είναι πάντα καλές. Αν από την άλλη, τα πόδια σου, αφού τα ξυρίσεις, εμφανίζουν δεκάδες μικρές, μαύρες κουκίδες τότε έχεις strawberry legs, δεν είσαι η μόνη και θα σου πούμε τα πάντα για αυτά. Ας ξεκινήσουμε με το τι είναι τα strawberry legs ή αλλιώς τα πόδια σαν φράουλα.

pexels koolshooters 7143203

Όπως ίσως έχεις ήδη καταλάβει, οι μαύρες κουκίδες που εμφανίζονται στα πόδια σου είναι οι πόροι μέσα από τους οποίους φυτρώνουν οι τρίχες. Αυτό το μαύρο λοιπόν που βλέπεις είναι η άκρη της τρίχας που ξύρισες, μαζί με νεκρά κύτταρα και ίσως λίγο σμήγμα. Μην απορείς, σμήγμα παράγει το σώμα σου παντού. Καταλαβαίνεις λοιπόν γιατί λέμε ότι τα strawberry legs δεν σε ενδιαφέρουν αν έχεις κάνει λέιζερ ή αν χρησιμοποιείς κάποια μέθοδο αποτρίχωσης που αφαιρεί την τρίχα από τη ρίζα. Χωρίς τρίχα μέσα στον θύλακα δεν μπορούν να εμφανιστούν μαύρες κουκίδες. Λέγονται λοιπόν strawberry legs γιατί κάνουν τα πόδια σου να μοιάζουν με φράουλες που έχουν τους σπόρους τους στο εξωτερικό της φλούδας. Περίμενε όμως…

fraoula

Αν οι μαύρες αυτές κουκίδες παρουσιάζουν κνησμό, αν είναι ερεθισμένες, αν είναι ερεθισμένες και ανασηκωμένες ή αν δημιουργούνται μικρά σπυράκια γύρω τους τότε αντιμετωπίζεις άλλα προβλήματα. Βλέπεις, ο όρος strawberry legs είναι μία ομπρέλα που έχει από κάτω της πολλά πράγματα και κάποια από αυτά μπορεί να είναι η θυλακίτιδα και η θυλακική υπερκεράτωση (keratosis pilaris). Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν λύσεις και μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση αρκετά. Αρχικά, αν θέλεις μόνιμη λύση, κάνε λέιζερ. Όχι μόνο θα σε απαλλάξει από τα strawberry legs, αλλά θα ξεχάσεις τι θα πει ξύρισμα και θα μπαίνεις σε άρθρα σαν αυτό για διασκέδαση. Αν δεν θέλεις να επενδύσεις σε λέιζερ, η δεύτερη καλύτερη επιλογή είναι η αποτρίχωση από τη ρίζα (ριζική), με χαλάουα, με κερί ή αποτριχωτική μηχανή. Βέβαια, αυτές οι μέθοδοι, μπορεί να σε απαλλάξουν από τα strawberry legs που οφείλονται στην τρίχα που φαίνεται μέσα στον πόρο, αλλά μπορεί και να σου προκαλέσουν θυλακίτιδα.

podia

Η τρίτη σου επιλογή είναι το σωστό ξύρισμα. Τι θα πει σωστό ξύρισμα; Είναι το ξύρισμα που γίνεται με καθαρό ξυραφάκι που δεν έχει μείνει για μέρες στο μπάνιο σου κάτω από το νερό. Είναι επίσης το ξύρισμα που γίνεται με τη βοήθεια αφρού, κάποιου ενυδατικού αφρόλουτρου ή ακόμα και με conditioner (ναι για μαλλιά). Όσο πιο ενυδατικό είναι το προϊόν που χρησιμοποιείς για το ξύρισμα τόσο πιο εύκολα γλιστρά το ξυραφάκι και τόσο πιο καλά αφαιρεί την τρίχα. Επίσης, κάτι που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στα strawberry legs είναι το ξύρισμα με τη φορά της τρίχας και όχι αντίθετα. Ναι, μπορεί να μην έχεις απόλυτα smooth και βελούδινο στο άγγιγμα αποτέλεσμα αλλά τα πόδια σου δεν θα μοιάζουν με φράουλες. Αν συνδυάσεις τα παραπάνω με πολύ καλή απολέπιση πριν και μετά το ξύρισμα τότε θα βελτιώσεις την εμφάνιση των strawberry legs αρκετά πριν βγεις από το μπάνιο.

enidatosi

Έπειτα, αφού βγεις, πρέπει να ενυδατώσεις τα σημεία που ξύρισες. Μία καταπραϋντική, ενυδατική κρέμα είναι ό, τι πρέπει γιατί θα καλμάρει τυχόν ερεθισμούς και θα κάνει την επιδερμίδα σου να φαίνεται υγιής. Πρέπει ωστόσο να παρέχεις ενυδάτωση στα πόδια σου καθημερινά, είτε τα ξυρίζεις, είτε όχι. Όσο περισσότερα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται γύρω από τους πόρους, τόσο πιο «φραουλένια» γίνονται τα πόδια σου.

loufa body brush

Κωδικός θυλακίτιδα τώρα. Μπορεί να δημιουργήσει στα πόδια σου (ή και αλλού) την εμφάνιση «φράουλα» αλλά δεν είναι κάτι από το οποίο θα απαλλαγείς με καλύτερο ξύρισμα και περισσότερη περιποίηση. Η θυλακίτιδα είναι μόλυνση του θύλακα και πρέπει να απευθυνθείς στον γιατρό σου γιατί μπορεί να χρειαστεί αντιβίωση από το στόμα και ειδικές, τοπικές κρέμες. Μην ανησυχείς, έχει συμβεί σε όλες μας κάποια στιγμή και μάλιστα, έχει διαβαθμίσεις. Μπορεί να είναι μία ελαφριά θυλακίτιδα ή πιο βαριά. Σε κάθε περίπτωση διορθώνεται και περνάει.

podia sizes

Κωδικός θυλακική υπερκεράτωση (keratosis pilaris). Είναι η υπερπαραγωγή κερατίνης από την επιδερμίδα και δεν είναι κάτι το σοβαρό, μόνο κάτι το ενοχλητικό. Για να απαλλαγείς από αυτή χρειάζεσαι απολέπιση αλλά όχι με κάποιο scrub. Θα χρειαστείς απαλή χημική απολέπιση με οξέα ή με… γάλα. Ναι, το γάλα περιέχει γαλακτικό οξύ και θα βελτιώσει την εμφάνιση της θυλακικής υπερκεράτωσης (σίγουρα όμως πιο αργά από ότι τα οξέα). Γενικά, η καλή και τακτική απολέπιση μπορεί να σε απαλλάξει από την συγκεκριμένη πάθηση οπότε, έχε το στο μυαλό σου, και ίσως αντικατάστησε το σφουγγάρι σου με μία λούφα για να είσαι σίγουρη. Ακόμα καλύτερα, ξεκίνα το body brushing που θα βελτιώσει και την κυτταρίτιδά σου (άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σχεδόν όλες)!

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο τέλος. Τα strawberry legs είναι ένα από τα πιο #relatable καλοκαιρινά προβλήματα αλλά όπως διάβασες πιο πάνω, υπάρχουν λύσεις, μόνιμες ή όχι και δεν χρειάζεται ούτε να στεναχωριέσαι ούτε να νιώθεις ανασφάλεια. Ακόμα και αν δεν κάνεις τίποτα για αυτά, πρέπει να θυμάσαι ότι, ελάχιστες από εμάς έχουν κερδίσει τον πρώτο λαχνό στη γενετική λοταρία και απολαμβάνουν σώμα χωρίς ψεγάδια.

Διάβασε ακόμα: Έχεις σημάδια στα πόδια; 3 φυσικοί τρόποι να τα εξαφανίσεις