#ΕδώΓιαΕσένα: Χημειοθεραπεία και φρύδια – Όλα όσα ήθελες να ρωτήσεις βρίσκουν απάντηση εδώ!

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
#ΕδώΓιαΕσένα: Χημειοθεραπεία και φρύδια – Όλα όσα ήθελες να ρωτήσεις βρίσκουν απάντηση εδώ!

Με τη βοήθεια των ειδικών και με θετική ψυχολογία, όλα μπορείς να τα αντιμετωπίσεις και είμαστε εδώ για εσένα!

Δεν θα ξεκινήσω αυτό το κείμενο με κάποια μακροσκελή εισαγωγή για τον καρκίνο. Σε ετούτο το beauty department δεν μεμψιμοιρούμε! Κοιτάζουμε τα πράγματα κατάματα, αναπνέουμε βαθιά, λέμε καμιά βλακεία για να γελάσουμε, και μετά τα αντιμετωπίζουμε.

cancer sucks

Φρύδια και χημειοθεραπεία λοιπόν, ένα θέμα που δεν συζητιέται πολύ και προκαλεί εύλογες απορίες. Πώς αντιμετωπίζεται, η απώλεια των φρυδιών από τη θεραπεία για τον καρκίνο; Ρώτησα τους ειδικούς, διάβασα πολύ, έμαθα τα πάντα και θα σου τα εξηγήσω όλα.

10 προϊόντα για να τονίσεις τα φρύδια σου τώρα που δεν έχεις πολλές επιλογές με τη μάσκα

Γιατί η θεραπεία του καρκίνου επηρεάζει την τρίχα;

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των καρκινικών κυττάρων είναι κυτταροτοξικά και στόχος τους είναι σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.



Σε αυτή την κυτταρική μάχη, υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες όπως σε κάθε πόλεμο. Τα κυτταροτοξικά φάρμακα της θεραπείας, μπορεί να εξολοθρεύσουν και τα φυσιολογικά κύτταρα του σώματος και ανάμεσα στους πρώτους πεσόντες της μάχης, είναι τα κύτταρα που πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς.

10 μολύβια φρυδιών που ταιριάζουν κυριολεκτικά σε όλες

Ναι, καλά κατάλαβες, τα κύτταρα των θυλάκων των τριχών πολλαπλασιάζονται ταχύτατα γι᾽αυτό υποφέρουν περισσότερο από το μένος της θεραπείας. Αυτό σημαίνει ότι καμία τρίχα του σώματος δεν είναι απόλυτα ασφαλής αλλά… Δεν είναι μικρό αυτό το κακό, μπροστά στη μεγαλύτερη εικόνα;

cancer smile

Θα χάσω σίγουρα και τα φρύδια μου;

Αν δεν έχεις ξεκινήσει ακόμα θεραπεία, όπως θα σου εξήγησε και ο γιατρός σου, δεν είναι καν σίγουρο ότι θα χάσεις τα μαλλιά σου! Ωστόσο, η αλωπεκία (η απώλεια των τριχών), είναι μία παρενέργεια της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας που αφορά όλες τις τρίχες του σώματος.

Μπορεί να χάσεις τα φρύδια σου τελείως ή απλά μπορεί να αραιώσουν. Μπορεί να γίνουν πιο αδύναμα και λεπτά ή και να μην επηρεαστούν καθόλου. Όλα εξαρτώνται από την ένταση της θεραπείας και τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει το σώμα σου.

Mega-guide: 30 μολύβια φρυδιών για να βρεις επιτέλους το δικό σου

Ενώ λοιπόν δεν είναι βέβαιο ότι θα χάσεις τα φρύδια σου, υπάρχει πάντα σαν πιθανότητα, γι᾽αυτό θέλω να προετοιμαστείς ψυχολογικά. Το να δεις τον εαυτό σου χωρίς φρύδια θα σε ξενίσει αλλά δεν χρειάζεται να σε απελπίσει.

pexels thirdman 7659350

Θα ξαναβγούν μετά τη θεραπεία;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (3 στις 4), τα φρύδια (όπως και τα μαλλιά) θα αρχίσουν να εμφανίζονται λίγο καιρό μετά το πέρας της θεραπείας. Πόσο καιρό θα κάνουν να φυτρώσουν ξανά, δεν μπορώ να σου το πω εγώ. Μόνο ο γιατρός σου μπορεί να το εκτιμήσει.

Αυτό που μπορώ να σου πω, είναι ότι υπάρχουν λύσεις είτε αν χάσεις τελείως τα φρύδια σου, είτε αν αραιώσουν πολύ, τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας όσο και μετά. Χαμογέλα λοιπόν. Όλα θα φτιάξουν.

Τι μπορώ να κάνω για να μην χάσω τα φρύδια μου;

Δεν θα σου χρυσώσω κανένα χάπι: Δεν μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα (σχεδόν τίποτα) για να αποτρέψεις την αλωπεκία που προκαλείται από την χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία.

pexels olya kobruseva 7792510

Μπορεί να έχεις διαβάσει για τον πάγο, τοπικά στις περιοχές που θέλεις να προστατεύσεις αλλά δεν σου το συνιστώ. Διάβασα πάρα πολύ και οι γνώμες διίστανται.

Τα κυτταροτοξικά φάρμακα, φτάνουν στα σημεία που πρέπει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, γι᾽αυτό καμία τρίχα δεν είναι ασφαλής. Εφαρμόζοντας πάγο τοπικά, περιορίζεται η κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή που θέλουμε να προστατεύσουμε, αναστέλλοντας τη δράση των φαρμάκων και έτσι προστατεύοντας τον θύλακα της τρίχας.

Αξίζει να επενδύσεις στα extensions φρυδιών; Τι περιλαμβάνει η τοποθέτηση; Ρωτήσαμε και μάθαμε

ΟΜΩΣ… Ο πάγος δεν λειτουργεί με όλα τα σχήματα θεραπείας ΚΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ, μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις. Μπορεί στα σημεία που εφαρμόστηκε, να υπάρχουν καρκινικά κύτταρα που θα επιβιώσουν και θα προκαλέσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Ξέχνα τον πάγο λοιπόν (αν θέλεις τη γνώμη μου) και έλα να μιλήσουμε για ομορφιές…

Τι επιλογές έχω κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μέχρι να ξαναβγούν τα φρύδια μου;

Πριν αρχίσω να παραθέτω τις επιλογές σου, θέλω να θυμάσαι ότι δεν θα κάνεις τίποτα, ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ, χωρίς να συμβουλευτείς τον γιατρό σου και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του. Η κάθε μία από εμάς είναι διαφορετική, τα σώματά μας είναι υπέροχα, δυνατά και αντέχουν τα πάντα, αλλά διαφέρουν το ένα από το άλλο. Πάρε αυτά που θα σου πω, και σπεύσε στον γιατρό σου με ερωτήσεις!

Αραιά φρύδια: Έτσι θα τα γεμίσεις σε 2᾽ + τα αγαπημένα μας brow products

Αν τα φρύδια σου έχουν αρχίσει να αραιώνουν ή και να εξαφανίζονται κατά τη διάρκεια της θεραπείας μη σκας!

patty pravo

Η Ιταλίδα τραγουδίστρια και beauty icon, Patty Pravo

Υπάρχουν γυναίκες που επιδιώκουν αυτό το look και έχουν κάνει καριέρα με αυτό (βλ. Patti Pravo, Kristen McMenamy). Να θυμάσαι επίσης, ότι το #nobrowslook έχει υπάρξει τάση πολλές σεζόν στις πασαρέλες (θα είναι και την επόμενη άνοιξη).


https://www.instagram.com/p/CSNRVlStm65/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Μία από τις επιλογές σου είναι φυσικά τα μολύβια φρυδιών και γενικότερα, τα προϊόντα μακιγιάζ φρυδιών. Αν δεν χρησιμοποιούσες κάποιο πριν τη θεραπεία σου, θα πρέπει να βρεις αυτό που σου ταιριάζει και να εξασκηθείς λίγο. Δεν είναι δύσκολο και έχω γράψει δεκάδες άρθρα που θα σε βοηθήσουν (γράψε φρύδια στο search).

Αν χρησιμοποιούσες μακιγιάζ φρυδιών πριν τη θεραπεία, μπορεί η απόχρωση να μην σου ταιριάζει πλέον και να πρέπει να βρεις μία πιο κατάλληλη για εσένα. Μία επίσκεψη σε έναν ειδικό για να σε βοηθήσει με την απόχρωση είναι απαραίτητη και δεν θα σου κοστίσει τίποτα!



Mega Βrow Guide: Όλα τα προϊόντα για τα φρύδια σου ό, τι χρώμα μαλλιών και αν έχεις

Προσοχή στις μόνιμες λύσεις

Το τατουάζ και το microblading είναι μεν λύσεις αλλά δεν είναι αποφάσεις που θα πάρεις γρήγορα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας σου μην το σκεφτείς καν, δεν επιτρέπεται να κάνεις κάτι, το μακιγιάζ είναι η λύση σου.

ΑΝ μετά τη θεραπεία τα φρύδια σου δεν επανέλθουν ή επιστρέψουν πιο αραιά, κάνε την έρευνά σου και ρώτα τον γιατρό σου αν επιτρέπεται να το κάνεις.

Μπορώ να δυναμώσω τα φρύδια μου με προϊόντα;

Το καστορέλαιο θρέφει τον θύλακα της τρίχας, τον υγιή και μη-ταλαιπωρημένο θύλακα. Καθώς μιλάμε για την μητέρα των μαχών, κανένα προϊόν δεν θα μπορέσει να σου παρέχει σίγουρα και ασφαλή αποτελέσματα.

Your insta-questions: Τι είναι τελικά η εμφύτευση φρυδιών; Μπορούμε να την κάνουμε όλες;

Αν υπήρχε, ο γιατρός σου θα σου το είχε ήδη πει οπότε ξέχνα το. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει, είσαι μία αγωνίστρια και δεν χρειάζεσαι άλλα όπλα εκτός από το χαμόγελο και τη θετική σου σκέψη… εντάξει, και το μακιγιάζ.


https://www.instagram.com/p/CUR26iqNAcS/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ολοκληρώνοντας αυτό το άρθρο, θέλω να ξέρεις ότι δεν το λέμε έτσι απλά, είμαστε πραγματικά δίπλα σου, και αν έχεις οποιαδήποτε απορία ή απλά θέλεις με κάποιον να αλληλογραφήσεις ή να μιλήσεις, μπορείς να μου στείλεις mail στο c.chroni@dpg.gr.

Είτε πάσχεις εσύ, είτε κάποιο κοντινό σου πρόσωπο, το να συζητάς είναι το σημαντικότερο και που ξέρεις, μπορεί μία άγνωστη beauty να σε κάνει να γελάσεις και να δεις τα πράγματα πιο όμορφα.

Ξέχνα το microblading! Ήρθε το microshading φρυδιών και μάθαμε τα πάντα από τη Χαρά Κόλλια