Backstage Stories: Tα μυστικά των λαμπερών editorials από τη Χαρά Παπανικολάου

Μαρία Ροδίτη
Backstage Stories: Tα μυστικά των λαμπερών editorials από τη Χαρά Παπανικολάου
Alessandro Zeno/IMAXTREE.COM

Η make up artist & hairstylist, Χαρά Παπανικολάου, η οποία εδώ και δεκαετίες εργάζεται σε μεγάλα περιοδικά μόδας, μιλά στο Queen.gr για τα «μαγικά» που κάνει,  ώστε να βλέπεις εσύ και όλες μας αυτό το άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα σε μαλλιά και make up στα editorials.

Ως παιδί πάντα λάτρευα να διαβάζω περιοδικά μόδας, να παρατηρώ τα ρούχα των μοντέλων, αλλά και τα μαλλιά και το μακιγιάζ τους. Παρόλο που μεγάλωσα μέσα στο Internet και που ξεκίνησα να εργάζομαι ως δημοσιογράφος στο διαδίκτυο, ανέκαθεν με προσέλκυε το περιοδικό, το χειροπιαστό.

Κάπως έτσι σκέφτηκα να επικοινωνήσω με τη make up artist & hairstylist, Χαρά Παπανικολάου, η οποία εδώ και πολλά χρόνια εργάζεται για μεγάλους τίτλους περιοδικών μόδας. Ήξερα πως η Χαρά θα μου περιγράψει όλα όσα κρύβονται πίσω από ένα beauty look για μια φωτογράφιση, πως θα μου δώσει μικρά μυστικά μακιγιάζ και μαλλιών, αλλά και πως θα μου προτείνει τα αγαπημένα της και «μαγικά» προϊόντα ομορφιάς.

The mascara files: Πώς θα διαλέξεις τη σωστή και πώς θα κάνεις τις βλεφαρίδες σου σαν ψεύτικες

«Όλοι με ρωτούν… μα καλά τι κουβαλάς μαζί σου;»

Θέλησα να ξεκινήσω την κουβέντα μου με τη Χαρά Παπανικολάου από την αρχή του... make up και των μαλλιών που απαιτούνται για μια φωτογράφιση σε περιοδικό μόδας. Έτσι της ζήτησα να μου αποκαλύψει τι κουβαλάει μαζί της με την ίδια να μου λέει πως θέλει να τονίσω την ερώτηση που όλοι της κάνουν.

https://www.instagram.com/p/CRUNVgArubY

«Όταν μπαίνω σε ένα studio όλοι με ρωτούν ''μα καλά τι κουβαλάς;''. Αυτό θέλω να το γράψεις», μου είπε η make up artist & hairstylist, Χαρά Παπανικολάου. Και συνέχισε: «Η τσάντα μου είναι το μαγαζί μου. Εκεί τα έχω όλα. Καθαριστικά προσώπου, λίμα, διάφανο βερνίκι νυχιών, γαλάκτωμα καθαρισμού, ασετόν, βαμβάκι, ενυδατική κρέμα, τσιμπιδάκι για τα φρύδια, μπατονέτες, μωρομάντηλα, ψαλίδι βλεφαρίδων. Σου λέω κατά βάση αυτά που δεν θα περίμενε κάποιος να βρει μέσα στην τσάντα μιας make up artist. Γιατί όσον αφορά το μακιγιάζ, έχω όλα τα χρώματα που μπορείς να φανταστείς, έχω σκιές σε σκόνη, σε κρεμώδη υφή, μαύρες σκιές, και όλα τα κλασικά καλλυντικά που σκέφτεσαι».

Η απορία μου καθ’ όλη την αφήγηση της Χαράς ήταν πόσα κιλά μπορεί να ζυγίζει αυτή η τεράστια τσάντα της. Σκέφτηκα 10, άντε 15 κιλά. Μα έπεσα τόσο έξω τελικά. «Η βαλίτσα που κουβαλάω στις φωτογραφίσεις ζυγίζει 30 κιλά. Ναι, 30 κιλά, γιατί σκέψου ότι εγώ δεν κάνω μόνο μακιγιάζ, κάνω και μαλλιά, οπότε έχω κι έναν σάκο με προϊόντα μαλλιών μαζί μου. Κουβαλάω dry shampoo, λακ, αφρούς, λαδάκια, προϊόντα που βοηθούν το texture, πιστολάκι, χοντρό σίδερο, μεσαίο σίδερο, λεπτό σίδερο, βούρτσες, χτένες, ρόλερ, τσιμπιδάκια και λαστιχάκια σε όλα τα χρώματα», λέει η Χαρά Παπανικολάου.

https://www.instagram.com/p/CQT2lPjl1bo

Και κάπου εδώ εγώ αναρωτιέμαι πώς είναι να δουλεύεις για περιοδικά μόδας και διαφημιστικές καμπάνιες, που αφορούν ρούχα ή παπούτσια… «Κάθε μέρα είναι μια άλλη μέρα για εμένα. Κάθε μέρα είμαι και σε μια άλλη τοποθεσία. Μπορεί τη μια μέρα να έχω δουλειά σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο, την επόμενη να πρέπει να πάω σε κάποια παραλία και κάποια άλλη μέρα το set να είναι σ’ ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο ή σε ένα χωράφι. Κάθε μέρα δουλεύω με άλλους ανθρώπους, γνωρίζω νέα πρόσωπα. Φυσικά, είμαστε μια σταθερή ομάδα που εργαζόμαστε πολλά χρόνια μαζί, αλλά δεν παύει σε κάθε set να είμαστε και άγνωστοι άνθρωποι μεταξύ μας. Η δουλειά μου έχει την εξής απαίτηση: πρέπει συνέχεια να ενημερώνομαι για τις νέες τάσεις σε μακιγιάζ και μαλλιά, να ξέρω τι συμβαίνει στον κόσμο της μόδας για να μπορώ να κάνω καλά τη δουλειά μου. Γι’ αυτό, άλλωστε, διαβάζω συνέχεια ξένα έντυπα και online περιοδικά, ώστε να ξέρω τι γίνεται. Η δουλειά μου είναι καλλιτεχνική και για να την κάνεις πρέπει πραγματικά να την αγαπάς», εξηγεί η Χαρά Παπανικολάου.

1649748441478-162627915-hara_papanicolaou.jpg

Η make up artist & hairstylist, Χαρά Παπανικολάου

Hacks μακιγιάζ και μαλλιών κατευθείαν… από τα editorials

Κι αφού η Χαρά Παπανικολάου μού εξήγησε όλες τις απαιτήσεις που έχει η δουλειά της δεν γινόταν να μην τη ρωτήσω για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μακιγιάζ και τα μαλλιά που κάνει στα μοντέλα για τις φωτογραφίσεις. Ποια είναι τα hacks της, οι τεχνικές και τα προϊόντα που χρησιμοποιεί;

«Τα πάντα εξαρτώνται από τον φωτισμό όσον αφορά το μακιγιάζ, αλλά και από τα ρούχα. Είναι ομαδική δουλειά μια φωτογράφιση, οπότε σίγουρα θα πρέπει να έχω συζητήσει για το τελικό αποτέλεσμα με τον στυλίστα και τον φωτογράφο προτού ξεκινήσω να βάφω και να φτιάχνω μαλλιά», επισημαίνει η Χαρά Παπανικολάου.

https://www.instagram.com/p/CM7a7GnFeBJ

Και συμπληρώνει: «Η αδυναμία μου, ωστόσο, είναι το λαμπερό δέρμα. Γι’ αυτό και σε κάθε set ξεκινάω με skincare και μετά προχωρώ στο μακιγιάζ. To skincare είναι το παν! Συνήθως κάνω scrub χειλιών στο μοντέλο και συγκεκριμένα χρησιμοποιώ ένα από το brand The Pionears, βάζω ενυδατική και serum στην επιδερμίδα. Για να καταλάβεις, κάνω ένα μικρό spa πριν το μακιγιάζ. Στόχος μου είναι το δέρμα του μοντέλου να ''αναπνέει’’ και για αυτό βάζω μικρές ποσότητες από όλα τα προϊόντα. Δεν θέλω να δημιουργήσω στόκο. Φαντάσου ότι πολλές φορές δεν βάζω καν βάση, ειδικά αν η επιδερμίδα του μοντέλου είναι αψεγάδιαστη. Σε τέτοιες περιπτώσεις καλύπτω μόνο όσα πρέπει και βάζω highlights».

https://www.instagram.com/p/CaIRSfDArgo

Και κάπου εδώ αναρωτιέμαι εγώ… Ποιες είναι οι hot τάσεις στο μακιγιάζ τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2022; «Φέτος έχει πολύ παιχνίδι το μακιγιάζ. Πολλά και έντονα χρώματα, σε κραγιόν και σκιές. Φούξια, μπλε, πράσινο, πορτοκαλί, αλλά και πέρλες στο πρόσωπο», μου λέει η Χαρά.

https://www.instagram.com/p/CamysabMUgm

Όσο για το hairstyling στα editorials, η Χαρά Παπανικολάου μού εξηγεί πως δεν θέλει τα μαλλιά να κοκαλώνουν. «Όταν έχω να δουλέψω ένα 8ωρο και παραπάνω με ένα μοντέλο δεν θα βάλω δυνατή λακ, που θα κοκαλώσει τα μαλλιά, γιατί στη διάρκεια της μέρας μπορεί να θελήσω να αλλάξω χτένισμα. Και με μια δυνατή λακ, αυτό δεν γίνεται! Θέλω να πιάνω τα μαλλιά και να μη νιώθω ότι έχω βάλει τίποτα, ενώ στην πραγματικότητα έχω βάλει. Γι’ αυτό και χρησιμοποιώ gel spray, argan oil και γενικά πολύ ελαφριά προϊόντα».

Μη βιαστείς να φύγεις… Φυσικά και ρώτησα τη Χαρά να μου πει αγαπημένα της προϊόντα και συγκεκριμένα τα πιο αγαπημένα της foundation και mascaras που χρησιμοποιεί ανελλιπώς. Και μου τα είπε (μαζί με hacks) κι εσύ θα τα βρεις στην παρακάτω gallery.