Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα περσινά αντηλιακά; Απαντάμε και φέτος υπεύθυνα

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα περσινά αντηλιακά; Απαντάμε και φέτος υπεύθυνα

Το ότι έχεις αντηλιακό μισοτελειωμένο από πέρισυ με ξεπερνά αλλά θα απαντήσω για ακόμα μία χρονιά στην ερώτηση που κάνουν όλοι!

Δεν ξέρω πόσες φορές πρέπει να τονίσω ότι: Αντηλιακό φοράμε όλο το χρόνο, χειμώνα και καλοκαίρι. Το αντηλιακό δεν είναι ένα εποχιακό προϊόν γι’ αυτό, με ξεπερνά το γεγονός ότι, μπορεί να υπάρχει σε κάποιο καλοκαιρινό σου νεσεσέρ, ένα tube μισοτελειωμένο. Γιατί δεν το τελείωσες όλο το χρόνο; Το αντηλιακό είναι το προϊόν που πρέπει να χρησιμοποιείς καθημερινά άρα δεν γίνεται να λήξει. Είναι σα να με ρωτάς αν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το περσινό σου σαμπουάν! Κι όμως, ακόμα δέχομαι την ίδια ερώτηση και για ακόμα μία χρονιά θα σου πω ότι, είναι καλύτερα να μην χρησιμοποιήσεις το περσινό σου, ανοιγμένο αντηλιακό.

pexels-armin-rimoldi-5269657.jpg

Τα αντηλιακά λήγουν

Όπως τα φαγητά, έτσι και τα αντηλιακά λήγουν. Στο πίσω μέρος της συσκευασίας αναγράφεται η διάρκεια ζωής τους. Για παράδειγμα αυτό το αντηλιακό Darphin έχει διάρκεια ζωής 24 μήνες… Όσο παραμένει κλειστό.

ffff.jpg

Άπαξ και ανοίξει, η διάρκεια ζωής ενός αντηλιακού μειώνεται σημαντικά. Ακόμα και το που βρίσκεται το αντηλιακό σου μπορεί να παίξει ρόλο αφού, η προστασία που σου παρέχει μειώνεται δραστικά αν το έχεις σε μέρη με πολλή ζέστη, όπως για παράδειγμα το μπάνιο ή το αυτοκίνητό σου. Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα.

Σπυράκια: Ένας SOS οδηγός για να τα προλάβεις αλλά και να απαλλαγείς πιο γρήγορα από αυτά

Όταν ανοιχτούν, και όσο παραμένουν αχρησιμοποίητα, τα αντηλιακά γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά, πράγμα που σημαίνει σημαντική αύξηση της πιθανότητας για ηλιακά εγκαύματα, βλάβες από τον ήλιο, καφέ κηλίδες και ακόμα χειρότερες παθήσεις (δεν θα το πω, δεν θέλω να σε τρομάξω).

via GIPHY

Πώς θα καταλάβεις αν ένα αντηλιακό είναι ληγμένο

Αφού επιμένεις και δεν θέλεις απλά να το αντικαταστήσεις, θα σου πω. Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσεις είναι αλλαγή στη σύστασή του. Το αντηλιακό σου μπορεί να έχει «σβολιάσει» ή να έχει γίνει ιδιαίτερα υδαρό. Τα λευκά αντηλιακά, μάλιστα, μπορεί να έχουν κιτρινίσει. Σε κάποιες περιπτώσεις, η αλλοίωση στη σύσταση να συνοδεύεται από μυρωδιά.

Τι μπορεί να πάθεις

Αν δεν σε έχει απωθήσει ή παραπάνω περιγραφή και εξακολουθείς να θέλεις να χρησιμοποιήσεις το παλιό σου αντηλιακό, μάθε ότι δεν είναι μόνο η μειωμένη προστασία το πρόβλημα. Πιάνοντας το αντηλιακό με τα χέρια σου, μεταφέρεις σε αυτό βακτήρια. Καθώς τα βακτήρια αναπτύσσονται στο σωληνάριο, μπορεί να προκαλέσουν σπυράκια και άλλα δερματικά προβλήματα.

Η απάντηση ξεκάθαρα

ΟΧΙ δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το περσινό αντηλιακό σου. Μπορείς δηλαδή, αλλά δεν πρέπει. Είναι καλύτερα να αντικαθιστάς το αντηλιακό σου κάθε χρόνο ή –ακόμα καλύτερα- να το χρησιμοποιείς όλο το χρόνο και να μην έχεις αντηλιακά ληγμένα στο ντουλάπι σου.

5 χτενίσματα για να είσαι κομψή ακόμα κι αν δεν έχεις προλάβει να λουστείς