Laouta: Το beauty brand από την Κάρπαθο που μας συστήνει τα μαγικά βότανα της ελληνικής φύσης

Ναταλία Κατσακιώρη
Laouta: Το beauty brand από την Κάρπαθο που μας συστήνει τα μαγικά βότανα της ελληνικής φύσης

Μία μικρή ελληνική οικοτεχνία που έγινε το αγαπημένο brand του Instagram.

Κάνοντας scrolling στο Instagram δεν υπάρχει περίπτωση να μην σου έχουν τραβήξει το βλέμμα τα προϊόντα της Laouta, μίας εταιρίας που έχει ξεχωρίσει για τις καινοτόμες, φυσικές συνθέσεις της και τις υπέροχες συσκευασίες της, που έχουν φωτογραφηθεί όσο λίγες. Πίσω από την αρχική ιδέα της εταιρίας και την υλοποίηση του όλου project, κρύβονται μία μαμά και μία κόρη, που μέσα στην κουζίνα του σπιτιού τους στην Κάρπαθο άρχισαν να αναμειγνύουν τα βότανα του τόπου τους, δημιουργώντας προϊόντα εμπνευσμένα από την Ελλάδα.

Σήμερα, έχοντας ήδη λανσάρει μία σειρά από προϊόντα που έχουν αγαπηθεί από το κοινό, κάνοντας την εταιρία ιδιαίτερα γνωστή για τα signature balms και λάδια της, η Laouta προχωράει στο επόμενο βήμα, με νέα υλικά και αρώματα από την ελληνική γη και το καλοκαίρι της χώρας μας, τονίζοντας πάντα και αναδεικνύοντας την τεράστια κληρονομιά αυτής της «τυχερής» γης. Μαζί μιλήσαμε για την αρχή της ιστορίας τους, την κατασκευή των προϊόντων τους αλλά και για το αν τελικά είμαστε περήφανοι ως Έλληνες κατασκευαστές και δημιουργοί.

«Η Laouta ξεκίνησε το 2011 στην Κάρπαθο, όταν μαζί με την μητέρα μου μαζεύαμε βότανα από τα χωράφια της περιοχής και κάναμε χειροποίητα σαπούνια. Είχα μόλις τελειώσει τις σπουδές μου στην Γεωπονία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και η μαμά μου είναι η ίδια χημικός. Έτσι, ξεκινήσαμε με την κατασκευή των απλών, παραδοσιακών, ελληνικών σαπουνιών ελαιόλαδου, που τότε δεν ήταν ακόμη γνωστά και δεν τους είχε ξαναδοθεί αυτή η luxury μορφή. Κάναμε, μάλιστα, και μία craft συσκευασία, που ήταν κάτι πολύ ιδιαίτερο, με οικολογικό χαρακτήρα, από χαρτί και φυσική ζελατίνη τροφίμων. Ένα ξεκάθαρα homemade προϊόν, το οποίο και αρωματίζαμε με διάφορα βότανα της περιοχής, όπως φασκόμηλο, σχίνο και άρκευθο».

Ο «πλούτος» της Καρπάθου.

«Γενικά η Κάρπαθος είναι ένα μέρος που έχει πολύ μεγάλη φυτοποικιλότητα. Αυτό οφείλεται στο σημείο που βρίσκεται, γιατί είναι ένα πέρασμα από την Ευρώπη στην Ασία, όπου φθάνουν τα αποδημητικά πουλιά, κάνοντας εκεί το διάλειμμα τους, πριν φύγουν για το Νότο. Αυτό βοηθά πολύ την ανάπτυξη των φυτών της περιοχής. Επίσης, η Κάρπαθος είναι κατά το ήμισυ ξερονήσι, κάτι που βοηθά πάρα πολύ τα φυτά και τα βότανα να έχουνε πιο ισχυρά αιθέραια έλαια, μιας και είναι ξηρικά. Έτσι είναι πιο δυνατές και οι επουλωτικές τους ιδιότητες. Αρχικά, παίρναμε τα απαραίτητα συστατικά που χρειαζόμασταν από τα ίδια τα αυτοφυή βότανα του νησιού, αλλά τώρα πια λόγω παραγωγής τα έχουμε αντικαστήσει με μεγαλύτερους καλλιεργητές από την Πελοπόννησο. Εκτός από τον ελίχρυσο, που έχουμε σε αφθονία στην Κάρπαθο και συνεχίζουμε να τον προμηθευόμαστε από εκεί».

laouta-(3).jpeg

«Το όνομα Laouta είναι στην πραγματικότητα το όνομα του χωραφιού μας. Στην Κάρπαθο έχουμε τοπονήμια, ο καθένας, δηλαδή, δίνει ένα όνομα στην γη του, κάθε φορά διαφορετικό, ανάλογα με την περιοχή, στην οποία βρίσκεται, μία πολύ σημαντική παράδοση του τόπου».

laouta-(4).jpeg

«Made in Greece».

«Όταν ξεκίνησα το project της Laouta είχα στο μυαλό μου ότι θέλω να κάνω κάτι 100% βιώσιμο, που θα αναδείκνυε την Ελλάδα. Ήταν μία περίοδος μάλιστα τότε που η Ελλάδα δεν ήταν στο προσκήνιο. Μετά την κρίση νομίζω ότι καταλάβαμε, πως πρέπει να δώσουμε σημασία στην Ελλάδα και τα ελληνικά προϊόντα. Το 2011 ήταν λίγες οι εταιρίες που έδειχναν ότι είναι ελληνικές. Προσωπικά είχα στο μυαλό μου ότι θέλω να αναδείξω το ελληνικό στοιχείο και τα ελληνικά βότανα, γιατί η Ελλάδα είναι η τρίτη περιοχή στον κόσμο με την πιο πλούσια βιοποικιλότητα. Και αυτό δεν έχει αναδειχθεί ακόμη αρκετά. Είμαστε, όμως, πλέον περήφανοι για την παραγωγή μας και προσπαθούμε να διαφημίσουμε τα ελληνικά προϊόντα».

laouta-(5).jpeg

«Μετά την κατασκευή σαπουνιών, που είναι ένα είδος κυρίως χρηστικό, περάσαμε και στο skincare.Το all time classic προϊόν μας, που αγοράζει το κοινό μας ξανά και ξανά όλο το χρόνο, είναι το repair balm, που έχει αγαπηθεί πολύ. Και μετά είμαστε γνωστοί και για τα ενυδατικά dry oils της συλλογής μας. Το 2015 που τα ξεκινήσαμε, η έννοια του λαδιού σώματος, δεν ήταν ακόμη οικεία στο ελληνικό κοινό και ο κόσμος δεν ήξερε την ακριβή χρήση τους. Εκεί χρησιμοποιούμε και πάλι ελληνικά βότανα, όπως φασκόμηλο, ελίχρυσο και ιπποφαές, που κάνουν τρομερή ανάπλαση. Γενικά αναδεικνύουμε την ελληνική βιοποικιλότητα».

Laouta SS22.

«Φέτος το καλοκαίρι κυκλοφορήσαμε ένα πολύ ωραίο after sun προϊόν, μαζί με την αντηλιακή μας σειρά, που περιλαμβάνει αντηλιακό προσώπου και σώματος με SPF 30, με αρώματα από το ελληνικό καλοκαίρι, όπως το σύκο και η μαστίχα. Το σύνθημα μας είναι το "it smells like Greek summer". Επίσης, δημιουργήσαμε και μία λοσιόν σώματος, που ενισχύει το μαύρισμα. Κάνει μία προεργασία στο δέρμα, ώστε όταν βγεις στον ήλιο να έχεις και πιο προστατευμένο δέρμα και να μαυρίσεις πιο εύκολα».

laouta-(2).jpeg

Δες εδώ ολόκληρο το αφιέρωμα του Queen.gr