Σύκο: Το φρούτο που θέλεις να μυρίζεις παντού το καλοκαίρι, ακόμα και στο δέρμα σου

Σύκο: Το φρούτο που θέλεις να μυρίζεις παντού το καλοκαίρι, ακόμα και στο δέρμα σου

Το σύκο είναι ζουμερό, γλυκό και φέρνει στο μυαλό αναμνήσεις από περασμένα, ίσως πιο ανέμελα καλοκαίρια. Γι’ αυτό είναι και η πιο καλοκαιρινή νότα την οποία θα γνωρίσουμε καλύτερα σήμερα…

Αν και πολλοί -και εγώ μαζί τους- απορρίπτουν τα σύκα εξαιτίας της κολλώδους υφής τους, τα σύκα στην πραγματικότητα, είναι κάτι το μαγευτικό. Είναι «κλειστά λουλούδια» που ανθίζουν προς τα μέσα, κάθε δαγκωνιά, αποκαλύπτει έναν πυρήνα από μικροσκοπικά άνθη. Το σύκο είναι ένα πραγματικό, μικρό θαύμα της φύσης και αξίζει να διαβάσεις πώς ακριβώς δημιουργούνται αυτά τα ζουμερά φρούτα, που έχουν σημαδέψει τα καλοκαίρια μας.

SIKALAKIA.jpeg

Μία απίθανη συνεργασία

Τα σύκα βλέπεις, οφείλουν την ύπαρξή τους σε μια στενή συνεργασία ανάμεσα σε δύο απροσδόκητους «φίλους». Το σύκο είναι ουσιαστικά μια «μπάλα λουλουδιών», γι’ αυτό χρειάζεται επικονίαση για να αναπαραχθεί. Έλα όμως που το άνθος είναι σφραγισμένο… Το μόνο έντομο που μπορεί να μπει μέσα, η σφήκα, της οποίας ο κύκλος ζωής, είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με αυτόν του σύκου.

Οι μητέρες σφήκες γεννούν τα αυγά τους μέσα σε ένα άγουρο σύκο. Αφού οι απόγονοί τους εκκολαφθούν και ωριμάσουν, τα αρσενικά ζευγαρώνουν και στη συνέχεια ανοίγουν -μασώντας- ένα τούνελ στην επιφάνεια, και πεθαίνουν όταν ολοκληρωθεί η αποστολή τους. Τα θηλυκά ακολουθούν πετώντας, μέχρι να μυρίσουν μια άλλη συκιά. Όταν ανακαλύψουν το σωστό δέντρο, μπαίνουν μέσα και εναποθέτουν τη γύρη από τη γενέτειρά τους. Στη συνέχεια, τα θηλυκά γεννούν νέα αυγά και ο κύκλος αρχίζει ξανά.

Fig Wasp Symbiotic Relationship Infographic
Many of nature's symbiotic relationships have cheaters who try to gain the benefits of the system without reciprocating. In the case of the fig wasp, some try to lay their eggs without pollinating the fig seeds. In this case, the fig tree will often prematurely drop the fig to 'punish' the cheater wasp.Nicolle R. Fuller, Sayo-Art LLC

Κέδρος: Το ξύλο που «σηκώνει στην πλάτη του» όλη την οσφρητική πυραμίδα

Για τη μητέρα σφήκα, ωστόσο, η διαδικασία είναι μοιραία. Η είσοδος ενός σύκου είναι φτιαγμένη, ώστε να καταστρέφει τα φτερά της, έτσι ώστε να μην μπορεί να επισκεφθεί άλλο φυτό. Μιλάμε για μία συνεργασία, συμβίωση, για παράλληλες ζωές και ένα μικρό θαύμα της φύσης. Τα σύκα και οι σφήκες ζουν παράλληλες ζωές για περισσότερα από εξήντα εκατομμύρια χρόνια. Σχεδόν κάθε είδος συκιάς - περισσότερα από επτακόσια πενήντα συνολικά - έχει το δικό του είδος σφήκας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το ότι, το σύκο έχει τόσο μεθυστική μυρωδιά και είναι ένα από τα «κοσμήματα» της αρωματοποιίας.

Μία νότα χωρίς απόσταξη

Το σύκο στην αρωματοποιία μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους. Το άρωμα, μπορεί να κάνει focus στο ίδιο το φρούτο όμως αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Συνήθως, οι αρωματοποιοί «χρησιμοποιούν» ολόκληρο το δέντρο, τα φύλλα, τον κορμό, τον χυμό του. Γι’ αυτό τα αρώματα από σύκο έχουν συχνά μια γαλακτώδη ή κρεμώδη σύνθεση η οποία, στην αρωματοποιία περιγράφεται ως «λακτονική».

sika.jpeg

Όλα αυτά είναι συναρπαστικά και ωραία όμως, ήξερες ότι δεν υπάρχει φυσικό υλικό που να αποστάζεται ή να δημιουργείται από το φυτό; Κάποτε υπήρχε απόσταγμα φύλλων συκής, αλλά δεν φτιάχνεται πλέον λόγω των ερεθιστικών του ιδιοτήτων. Η μυρωδιά του σύκου λοιπόν, δημιουργείται τεχνητά, με συνδυασμούς μορίων αρώματος, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αρώματα με σύκο έχουν τόσο μεγάλες διαφορές ανάμεσά τους. Κάποια είναι αβάσταχτα γλυκερά και συνθετικά, ενώ κάποια άλλα πολύ προβλέψιμα…

Αυτά που έχω συγκεντρώσει παρακάτω όμως δεν είναι τίποτα από όλα αυτά. Είναι μαγευτικά και το κάθε ένα έχει μία απίθανα ενδιαφέρουσα ιστορία που πρέπει να διαβάσεις. Ρίξε μία ματιά…

Τουμπερόζα: Το άνθος που θεωρείται η «εταίρα της αρωματοποιίας» είναι ό,τι έλειπε από το άρωμά σου

GOUTAL, NINFEO MIO MIXED EAU DE TOILETTE

Με νότες από λεμόνι Σικελίας, κίτρο, νερολί, σύκο, εκχύλισμα γάλβανου και ξύλο λεμονιάς.

Goutal-Ninfeo-Mio-Mixed-Eau-de-Toilette.png

Η ιστορία: Πριν από κάμποσο καιρό, οι Camille Goutal και Isabelle Doyen, άρχισαν να δημιουργούν ένα άρωμα, εμπνευσμένο από τον θρυλικό κήπο των Εσπερίδων: Ένα γοητευτικό τοπίο με νεραντζιές και λεμονιές, κυπαρίσσια και συκιές, καλλιεργημένα σε ένα καταπράσινο, εύφορο έδαφος και πλάι σε ένα ποτάμι που λαμπυρίζει στον ήλιο. Κάποια στιγμή, άκουσαν για την ύπαρξη ενός κήπου που αντιστοιχεί ακριβώς στη φαντασία τους. Αμέσως έφυγαν για Ιταλία, με προορισμό τους κήπους της Ninfa, που βρίσκονται όχι μακριά από τη Ρώμη. Όταν έφτασαν εκεί, η Camille και η Isabelle ανακάλυψαν έναν πραγματικό κήπο της Εδέμ, με μεσαιωνικά ερείπια σε ένα σμαραγδένιο πράσινο τοπίο, εκεί υπήρχαν όλα τα φυτά που είχαν κεντρίσει τη φαντασία τους. Υπήρχε ένα ποτάμι που κυλούσε μέσα από τον κήπο που λεγόταν Ninfeo, τα δέντρα καθρεφτίζονταν στις ροές του, καθώς και τα φύλλα, τα ώριμα και ζουμερά εσπεριδοειδή και τα σύκα. Το άρωμα, που είχαν τελειοποιήσει ήταν εκεί, στον αέρα που τους περιέβαλλε. Και το υπέροχο άρωμα Hesperides είχε πλέον βρει επιτέλους το όνομά του: Ninfeo mio.

KORRES, AVGOUSTOS EAU DE TOILETTE

Με νότες από μανταρίνι, λεβάντα και περγαμόντο, σύκο, φύλλα λεμονιάς, άνθη πορτοκαλιάς, αρμπαρόριζα, musk και κέδρο.

KORRES-AVGOUSTOS-EAU-DE-TOILETTE.jpeg

Η ιστορία: Ένα άρωμα που φτιάχτηκε για να θυμίζει, με κάθε ψέκασμα, μία βόλτα στην Ελληνική εξοχή τον Αύγουστο. Οι μυρωδιές των βοτάνων μπλέκονται στον αέρα με αυτές της θάλασσας και τα πρώτα σύκα ανοίγουν για να αποκαλύψουν τη ζουμερή, μεθυστική μυρωδιά τους. Είναι το καλοκαίρι μας σε ένα μπουκάλι.

ROGER & GALLET, FLEUR DE FIGUIER FRAGRANT WELLBEING EAU DE PARFUM

Με νότες από γκρειπ φρουτ και κύμινο, σύκο και φύλλο συκιάς, νέκταρ σύκου, κέδρο, μόσχο και πατσουλί.

Roger-and-Gallet-Fleur-de-Figuier-Fragrant-Wellbeing-Eau-de-Parfum.png

Η ιστορία: O αρωματοποιός Francis Kurkdjian (ναι, ο γνωστός) ξεκίνησε τη δημιουργία αυτού του αρώματος από μία ανάμνηση. Θυμόταν αμυδρά τις συκιές όμως, δεν τις είχε μυρίσει. Όταν πλέον επισκέφθηκε ένα τοπίο με συκιές, παρατήρησε πώς το ζουμερό άρωμα πλανάται στον αέρα και μαγεύτηκε. Θέλησε λοιπόν να κλείσει αυτή τη μαγεία σε ένα μπουκάλι, και να την κάνει ανάλαφρη, chic και να θυμίζει το φως που λαμπυρίζει πάνω από τη Μεσόγειο. Το κατάφερε.

DIPTYQUE, PHILOSYKOS EAU DE PARFUM

Με νότες από φύλλο συκιάς, σύκο, καρύδα, νότες πρασίνου, κέδρο, νότες ξύλων και δέντρο συκιάς.

philosykos.png

Η ιστορία: Το Philosykos είναι ένας φόρος τιμής στην Ελλάδα, ένας τόπος φωτός και μυστηρίων όπου ζουν ακόμα οι Θεοί. Με το παλιό τους Renault Dauphine, με λεωφορείο, βάρκα, με τα πόδια, με γαϊδουράκια και πρόθυμοι να συναντήσουν το άγνωστο, δύο από τους τρεις φίλους που ίδρυσαν την Diptyque (Christiane, Desmind και Yves) επισκέφθηκαν την Ελλάδα ή αλλιώς, για τον, Desmond Knox-Leet «το τοπίο της ψυχής». Το 1996 ο Philosykos ξεκίνησε σαν ανάμνηση μιας παραμονής τους στην Ελλάδα – ένα χωράφι με άγρια ​​σύκα ανάμεσα στα βουνά και τη θάλασσα. Ήταν στη Θεσσαλία, στο Πήλιο. Για να φτάσουν στη θάλασσα από τις Μηλιές, έπρεπε να διασχίσουν ένα χωράφι μέσα στη φρικτή ζέστη. Ο χυμός των σύκων έσταζε, οι κορμοί ανάβλυζαν χυμό, τα καυτά φύλλα ανέδιδαν άρωμα και το τοπίο λουζόταν από τον καυτό ήλιο. Επιστρέφοντας από την Ελλάδα, ο Desmond έκανε ένα δώρο στην Christiane, ένα μικρό κουτί που έφτιαξε για εκείνη που περιείχε μικρά αριθμημένα πακέτα και ένα αποξηραμένο φύλλο συκιάς. Οι έξι αριθμοί αντιστοιχούσαν σε έξι μέρη: Την Ακρόπολη, την Τροία, τις Μυκήνες, το ακρωτήριο του Σουνίου, τον Μυστρά και τη Μαύρη Θάλασσα. Κάθε συσκευασία περιείχε ένα κομμάτι υλικού και μνήμης – ένα κομμάτι μάρμαρο από την Ακρόπολη και το Ακρωτήρι του Σουνίου, ένα κομμάτι κεραμικού από τις Μυκήνες, ένα βότσαλο από την Τροία, ένα άλλο από το Μυστρά, αυτό κόκκινο, και ένα κοχύλι από μια παραλία που όλοι ήξεραν. Έτσι ήταν η φιλία τους – στοχαστική, απλή, βαθιά. Αργότερα, ο Desmont πήγε στο τελευταίο του ταξίδι. Λίγα χρόνια αργότερα, όταν η Christiane άνοιξε ξανά αυτό το κουτί, σύμβολο της φιλίας τους, το άρωμα του φύλλου συκής απλώθηκε σε όλο το δωμάτιο και εντελώς άθικτο. Στη συνέχεια, η Christiane Montadre-Gautrot και ο Yves Coueslant δημιούργησαν το Philosykos προς τιμήν του Desmond Knox-Leet και του το αφιέρωσαν.

JO MALONE LONDON, FIG & LOTUS FLOWER COLOGNE

Με νότες από λωτό, σύκο και νερολί

jo-malone.png

Η ιστορία: Το άρωμα φτιάχτηκε σαν φόρος τιμής στο σύκο και την ιστορία του. Στόχος ήταν να θυμίζει «Ένα μέρος που έχτισε ένας βασιλιάς για μια βασίλισσα που λάτρευε. Μια διαχρονική αγάπη που αντηχεί στους αιώνες» και το κατάφερε χάρη στον sparkling λωτό που δίνει μία μοναδικά μυστηριώδη φρεσκάδα τον χυμό του.

ACQUA DI PARMA, FICO DI AMALFI

Με νότες από Ιταλικά εσπεριδοειδή, περγαμόντο, λεμόνι, κίτρο, ροζ πιπέρι, πέταλα γιασεμιού, νέκταρ σύκου, ξύλο συκιάς και ξύλο κέδρου.

acqua.png

Η ιστορία: Ένα άρωμα που ανήκει στην συλλογή Blu Mediterraneo, ια συλλογή από αρώματα που παραπέμπουν στην ενέργεια, τον ήλιο και τα χρώματα της Ιταλικής Μεσογείου. Το Fico di Amalfi, επιδιώκει να εκπλήξει και να ευχαριστήσει όπως ακριβώς η Ακτή του Amalfi, γεμάτη σύκιές, ώριμα σύκα, λεμονιές και κέδρο. Είναι μία βόλτα στο Amalfi.

ARMANI PRIVÉ FIGUIER EDEN EAU DE TOILETTE

Με νότες από Περγαμόντο, μανταρίνι, ροζ πιπέρι, Σύκο και τσάι, Ίριδα και κεχριμπάρι.

armani.png

Η ιστορία: Ένα άρωμα που ανήκει στη συλλογή «Les Eaux» και είναι ουσιαστικά ένας φόρος τιμής στην κληρονομιά του μεσογειακού πολιτισμού. Η ευεργετική συκιά άλλωστε, είναι βαθιά ριζωμένη σε μυθολογικές και βιβλικές ιστορίες και θρύλους. Σύμβολο σοφίας που συνδέεται με τη θεά Αθηνά, αναπτύσσεται δίπλα στην ελιά στην καρδιά του Κήπου της Εδέμ, προσφέροντας τη γεύση των καρπών της και τη σκιά των κλαδιών της σε αυτόν τον αγνό, ήρεμο και φωτεινό χώρο.

PENHALIGON'S, LOTHAIR EAU DE TOILETTE

Με νότες από κόκκινα μούρα, καρπό juniper, κάρδαμο, περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, φύλλα συκιάς και γάλα σύκου, λεβάντα, μανόλια, γεράνι, μαύρο τσάι, βανίλια, musk, κέδρο, και ambergris.

penhs.png

Η ιστορία: Η έμπνευση για αυτό το άρωμα ήταν ένα καράβι με το όνομα Lothair. Το Lothair ναυπηγήθηκε το 1869 στο Rotherhithe, και ήταν το ταχύτερο πλοίο εκείνη την εποχή. Ταξίδεψε στο εμπόριο τσαγιού στα λιμάνια του Χονγκ Κονγκ και της Γιοκοχάμα. To άρωμα φτιάχτηκε για να θυμίζει τις μυρωδιές που μπλέκονταν στο κατάστρωμα, το γεμάτο από τζιν φλασκί του καπετάνιου και τα αρώματα των πολύτιμων φορτίων όπως το μαύρο τσάι και φυσικά το ζουμερό σύκο.