Κέδρος: Το ξύλο που «σηκώνει στην πλάτη του» όλη την οσφρητική πυραμίδα

Κέδρος: Το ξύλο που «σηκώνει στην πλάτη του» όλη την οσφρητική πυραμίδα

Είναι η νότα που συναρπάζει τις ανθρώπινες αισθήσεις και τη φαντασία εδώ και χιλιάδες χρόνια, και μας υπενθυμίζει ότι, παρόλο που έχουμε ρίζες βαθιά στη γη, μπορούμε πάντα να προσπαθούμε να φτάσουμε ψηλά, ίσως ως τον παράδεισο (ό, τι και αν σημαίνει αυτό για τον κάθε ένα).

Ο κέδρος είναι μία πολύ σημαντική νότα για την αρωματοποιία. Είναι η νότα που υποστηρίζει ολόκληρη την οσφρητική πυραμίδα, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κορυφή, την καρδιά αλλά και τη βάση ενός αρώματος. Ο κέδρος φυσικά είναι ένα δέντρο και το ξύλο του είναι εκείνο που επεξεργαζόμαστε για να αποστάξουμε την υπέροχη μυρωδιά του εδώ και αιώνες.

psedar.jpg

Ναι, ο κέδρος είναι μία από τις πρώτες αρωματικές νότες έχει ιδιαίτερη θέση σε πολλούς πολιτισμούς, από την Ιαπωνία και την Αίγυπτο, ως την Κίνα και την Ελλάδα. Στον Λίβανο μάλιστα, ο κέδρος αποτελεί το έμβλημα της χώρας και εμφανίζεται στη σημαία της.

Τουμπερόζα: Το άνθος που θεωρείται η «εταίρα της αρωματοποιίας» είναι ό,τι έλειπε από το άρωμά σου

Σύμβολο του ουρανού, της γης και του κάτω κόσμου

Η πρώτη χρήση του κέδρου χρονολογείται –που αλλού- στην αρχαία Αίγυπτο. Για τους Αιγύπτιους, ο κέδρος ήταν σύμβολο του ουρανού, της γης και του κάτω κόσμου καθώς, αντλεί ζωή με τις ρίζες του από τον κάτω κόσμο, και αγγίζει τον ουρανό με τα κλαδιά του. Η μυρωδιά του κέδρου συνδέθηκε με όλα όσα οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν ιερά και μιας που το έφερε η κουβέντα, ο κέδρος αναφέρεται πάρα πολλές φορές στη βίβλο.

punt_trees.png

O κέδρος σε Αιγυπτιακές τοιχογραφίες

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κέδρου: Η ποικιλία Άτλαντας, ο κέδρος Ιμαλαΐων, ο Λιβανέζικος και ο Κυπριακός κέδρος. Τα είδη διαφέρουν ως προς το ύψος του δέντρου, το χρώμα και την υφή του φλοιού, ενώ ο πιο δημοφιλής τύπος είναι ο Λιβανέζικος κέδρος, ο οποίος αναφέρεται συχνά –όπως προαναφέραμε- στη Βίβλο και θεωρείται ιερός για τον Χριστιανισμό.

lebanon.jpg

Για άγνωστους λόγους, αυτό το είδος τείνει να εξαφανιστεί (ίσως όπως και ο αληθινός Χριστιανισμός). Για αυτό το λόγο, το αιθέριο έλαιο του Λιβανέζικου κέδρου, δεν χρησιμοποιείται σχεδόν ποτέ για τις ανάγκες της αρωματοποιίας.

Smells like trouble: Το λάβδανο είναι ο πιο sexy αρωματικός ψίθυρος που ή αγαπάς ή μισείς

Ο κέδρος που χρησιμοποιείται πιο συχνά, είναι η ποικιλία Atlas, και το συγκεκριμένο έλαιο δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό. Στην συμπυκνωμένη του μορφή, το έλαιο δεν είναι ιδιαίτερα αρωματικό. Αραιωμένοι ωστόσο, αποκτά μία πολύ γνώριμη και comforting μυρωδιά, που θυμίζει φρεσκοξυσμένο μολύβι. Με περεταίρω αραίωση, αρχίζει να θυμίζει αποστάγματα λουλουδιών όπως η μιμόζα και φυτά όπως το άχυρο.

Μία μυρωδιά που μαγεύει

Η μυρωδιά του κέδρου είναι βαθιά, λίγο σκοτεινή, αλλά παράλληλα ζεστή και –παραδόξως- ιδανική για τα καλοκαιρινά αρωματικά κοκτέιλ που απολαμβάνουμε. Είναι η νότα χωρίς την οποία δεν θα είχαμε πολλά εμβληματικά αρώματα, η μυρωδιά που «σηκώνει στην πλάτη της» ολόκληρα αρώματα και τα κάνει να «πάλλονται» από ζωή.

cedar-forest.jpg

Είναι η νότα που συναρπάζει τις ανθρώπινες αισθήσεις και τη φαντασία εδώ και χιλιάδες χρόνια, και μας υπενθυμίζει ότι, παρόλο που έχουμε ρίζες βαθιά στη γη, μπορούμε πάντα να προσπαθούμε να φτάσουμε ψηλά, ίσως ως τον παράδεισο (ό, τι και αν σημαίνει αυτό για τον κάθε ένα).

Παρακάτω λοιπόν, έχω συγκεντρώσει –όπως πάντα- αρώματα που κρύβουν μέσα τους κέδρο με τρόπο ιδιαίτερο και μαγευτικό. Ρίξε μία ματιά…

Λιβάνι: Η μυρωδιά που ένωνε τον άνθρωπο με τον Θεό είναι η πιο μυστηριώδης νότα για το άρωμά σου

DIPTYQUE, TAM DAO EAU DE PARFUM

DIPTYQUE-TAM-DAO-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από τριαντάφυλλο, μύρτιλο, κυπαρίσσι Ιταλίας, σανδαλόξυλο, κέδρο, καρυκεύματα, κεχριμπάρι, musk, ροδόξυλο Βραζιλίας.

PENHALIGON'S, TERRIBLE TEDDY EAU DE PARFUM

PENHALIGON'S-TERRIBLE-TEDDY-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από θυμίαμα, δέρμα και άμπαρο.

CARTIER, DÉCLARATION EAU DE TOILETTE

CARTIER-DECLARATION-EAU-DE-TOILETTE.png

Με νότες από περγαμόντο, νερολί, κολιανδρο, κέδρο, βελανιδιά, πιπερι, ginger, ιριδα, αρτεμισία, βετιβέρ, κεχριμπαρι.

KILIAN PARIS, KOLOGNE, SHIELD OF PROTECTION

KILIAN-PARIS-KOLOGNE-SHIELD-OF-PROTECTION.png

Με νότες από πράσινο μανταρίνι, πικρό πορτοκάλι, μέντα, δεντρολίβανο, petigrain λεμόνι, νερολί, κέδρο, cashmeran και elixir of life accord.

HERMÈS, EAU DES MERVEILLES EAU DE TOILETTE

HERMES-EAU-DES-MERVEILLES-EAU-DE-TOILETTE.png

Με νότες από πορτοκάλι, Ρητίνη και λεμόνι, κεχριμπάρι, πιπέρι, ροζ πιπέρι και βιολέτα, έλατο, κέδρο, βετιβέρ Μαδαγασκάρης και βρύα.

BYREDO, SUPER CEDAR EAU DE PARFUM

BYREDO-SUPER-CEDAR-EAU-DE-PARFUM.png

Με νότες από ροδοπέταλα, κεδρόξυλο Βιρτζίνιας, silk musk, Αϊτινό βετιβέρ

KORRES, KYMA EAU DE TOILETTE

KORRES-KYMA-EAU-DE-TOILETTE.jpg

Με νότες από λάιμ, μανταρίνι, πορτοκάλι, θαλασσινόνερό, πιπέρι, κέδρο, βετιβέρ και μοσχοκάρυδο.

COMME DES GARCONS, WONDERWOOD

COMME-DES-GARCONS-WONDERWOOD.jpg

Με νότες από πιπέρι μαδαγασκάρης, περγαμόντο, θυμίαμα σομαλίας και μοσχοκάρυδο, cristalon, κασμίρι, ξύλο gaïac και κέδρο, κόκκους carvi, σανδαλόξυλο, βετιβέρ και oud.

NASOMATTO, BLACK AFGANO EXTRAIT DE PARFUM

Nasomatto-Black-Afgano.png

Με νότες από κάνναβη και νότες πρασίνου, ρητίνη, νότες ξύλων, καπνό και Καφέ, oud, κέδρο και θυμίαμα.

FRANCK BOCLET, WOODSTOCK EAU DE PARFUM

FRANCK-BOCLET-WOODSTOCK-EAU-DE-PARFUM.jpg

Με νότες από εσπεριδοειδή, κάνναβη, αποξηραμένα φρούτα και αγριολούλουδα, κέδρο, σανδαλόξυλο και πατσουλί.