Hey girl! Ώρα να μιλήσουμε για τις πανάδες και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις… ξανά

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
Hey girl! Ώρα να μιλήσουμε για τις πανάδες και πώς μπορείς να τις αντιμετωπίσεις… ξανά

Βρισκόμαστε στα μέσα του Σεπτέμβρη και ένα θέμα που μας απασχολεί κάθε χρόνο τέτοιες μέρες (μαζί με το χρώμα των μαλλιών μας), είναι οι πανάδες. Ώρα να κάνουμε μία ανακεφαλαίωση λοιπόν, και να δούμε ποια είναι τα νέα προϊόντα-σύμμαχοι που θα μας βοηθήσουν αν τις αντιμετωπίσουμε.

Υπάρχουν κάποια beauty θέματα που δεν εξαντλούνται ποτέ, όσες σεζόν (ή χρόνια) και αν περάσουν. Ένα από αυτά είναι και οι πανάδες. Οι ύπουλες, απρόβλεπτες και καθ’ όλα ανεπιθύμητες πανάδες (ή μέλασμα ή κηλίδες ή σκιές) που εμφανίζονται ακόμα και αν έχουμε προσέξει όλο το καλοκαίρι. Πάρε για παράδειγμα εμένα (εδώ Χριστίνα, η Χρόνη). Φορώ αντηλιακό –εμμονικά- όλο το χρόνο, δεν πέρασε ούτε ένα λεπτό που να βρεθώ στον ήλιο χωρίς προστασία, και πάλι γύρισα από τις διακοπές με την πανάδα στο μουστάκι, για την οποία σου έχω μιλήσει πολλές φορές.

Τι συμβαίνει λοιπόν με τις πανάδες; Γιατί εμφανίζονται ό, τι και να κάνουμε; Why oh, God, why; Οι πανάδες είναι τα παλιόπαιδα της ομορφιάς (άλλη λέξη θα χρησιμοποιούσα αλλά δεν το κάνω, καταλαβαίνεις). Είναι απρόβλεπτες και τα αίτια που τις προκαλούν είναι πολλά. Αντιμετωπίζονται ωστόσο, με πολλή υπομονή και επιμονή, αλλά ας θυμηθούμε πρώτα μερικά πράγματα για αυτές.

Elie-Saab-HC-bbt-F22-022.jpg

DIY Time! Πώς θα φτιάξεις το πιο ενυδατικό body butter μόνο με 2 υλικά

WTF πανάδες;

Οι πανάδες, ή αλλιώς μέλασμα (αν θες να χρησιμοποιήσουμε τον fancy, ιατρικό όρο), εμφανίζονται συνήθως στο άνω χείλος (το μουστάκι), τα ζυγωματικά, το σαγόνι και το μέτωπο. Είναι ουσιαστικά γκρίζες ή καφέ (ανάλογα με τον φωτότυπο της επιδερμίδας σου και την απόχρωσή της) κηλίδες με ακανόνιστο σχήμα και ασαφή όρια. Αυτό σημαίνει πως μοιάζουν περισσότερο με σημάδια παρά με φακίδες για παράδειγμα. Αυτά τα σημάδια, το μέλασμα aka πανάδες, εμφανίζονται εντονότερα -όπως θα έχεις καταλάβει- το καλοκαίρι και οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία (duh!) αλλά και στις ορμόνες σου (σοκ!).

Ωστόσο, το τι ακριβώς προκαλεί τις πανάδες παραμένει ένα μυστήριο για την επιστήμη. καθώς στην εξίσωση μπαίνουν και παράγοντες όπως τα αντισυλληπτικά, η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός, η κληρονομικότητα, ακόμα και τα προϊόντα περιποίησης! Σύμφωνα με έρευνες, περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι (κυρίως γυναίκες) εμφανίζουν πανάδες και η μηχανική τους για όλους, είναι ίδια παρ᾽όλο που τα αίτια μπορεί να διαφέρουν. Βλέπεις, κάποια σημεία του προσώπου υπερ-παράγουν μελανίνη και έτσι δημιουργούνται σημάδια.

De-Vincenzo-bbt-F19-012.jpg

Αν έχεις ευαίσθητο δέρμα 4 βήματα αρκούν στην καθημερινή ρουτίνα ομορφιάς σου

Γιατρέ μου, θα ζήσω;

Όπως αντιλαμβάνεσαι, δεν υπάρχει ένα μόνο είδος μελάσματος ή πανάδων, αλλά αρκετά. Το κάθε ένα μπορεί να διαγνωστεί από τον δερματολόγο σου ο οποίος θα σου προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία. Ναι, ασφαλώς και υπάρχουν κρέμες και οροί στο εμπόριο που θα σε βοηθήσουν. Έχουν πραγματικά αποτελέσματα αλλά... Σε βάθος χρόνου. Αν επιλέξεις την οδό των προϊόντων και όχι της θεραπείας του δερματολόγου, θα πρέπει να οπλιστείς με αρκετή υπομονή. Οι πανάδες φεύγουν πολύ, πολύ δύσκολα. Τι θα κάνει όμως ο γιατρος στο δέρμα σου;

Πρώτα θα κάνει διάγνωση και στη συνέχεια, αν η περίπτωση σου είναι βαριά θα σου συνταγογραφήσει κρέμες που περιέχουν παραπάνω από 2% υδροκινόνη ή κρέμες που συνδυάζουν την υδροκινόνη με άλλα συστατικά όπως το γλυκολικό οξύ, τα κορτικοστεροειδή ή η τρετινοίνη. Έπειτα, θα σου προτείνει είτε θεραπεία laser, είτε δερμοαπόξεση, είτε χημικά peeling. Πρόσεχε όμως! Περίμενε όμως γιατί ξέρω τι σκέφτεσαι: «Που θα βρω κρέμα με υδροκινόνη;». Μην παίξεις με το δέρμα σου και μην αναζητήσεις κρέμες με υδροκινόνη χωρίς να σε παρακολουθεί δερματολόγος! Η λάθος ή η συνεχόμενη χρήση υδροκινόνης π μπορεί να προκαλέσει μόνιμο αποχρωματισμό του δέρματος και η ιατρική παρακολούθηση κατά τη χρήση της επιβάλλεται!

Fendi-HC-clp-S22-007.jpg

Silky smooth: Ένα λάδι είναι αυτό που χρειάζεται το σώμα σου αυτή την εποχή και έχουμε τα καλύτερα

Ναι, αλλά μόνη μου τι μπορώ να κάνω;

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις τις πανάδες; ΝΑ ΦΟΡΑΣ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ, ΠΟΛΥ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ και αν γίνεται να αποφεύγεις τον ήλιο. Είναι το ένα πράγμα που λέω και ξαναλέω και πραγματικά βοηθά πολύ. Ωστόσο, η πικρή αλήθεια είναι ότι ακόμα και με πολύ αντηλιακό μπορεί να εμφανιστούν οι πανάδες. Γι΄ αυτό πρέπει να στραφείς στους ορούς που τις αντιμετωπίζουν.

Ιδανικά, πρέπει να φοράς έναν ορό με βιταμίνη C κάτω από το αντηλιακό σου, ή έναν ορό που καταπολεμά τις πανάδες και είναι ασφαλής για χρήση στον ήλιο. Έπειτα, στη βραδινή σου περιποίηση, πρέπει και πάλι να υπάρχει ένας τέτοιος ορός, μαζί με μία λοσιόν απολέπισης, ιδανικά με γλυκολικό οξύ. Πάμε να δούμε τους ορούς που αξίζει να αγοράσεις.

Είναι όλοι δοκιμασμένοι και σούπερ αποτελεσματικοί και μπορείς να τους φοράς και το βράδυ. Υπάρχουν όμως και αυτοί που είναι ιδανικοί για τη βραδινή σου περιποίηση μετά από τον καθαρισμό.

Και τώρα το γλυκολικό. Θα βοηθήσει πολύ στην γενικότερη βελτίωση της όψης της επιδερμίδας σου και θα επισπεύσει τη διαδικασία του «σβησίματος» των πανάδων. Οι παρακάτω είναι πολύ αγαπημένοι μου και έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους, κάθε φορά που κάνει την εμφάνισή της η πανάδα στο μουστάκι μου.

Skin cycling: Το νέο skincare trend που κάνει χαμό στο TikTok είναι δώρο για το ευαίσθητο δέρμα