Μόσχος: Η νότα που «βρυχάται» και «νιαουρίζει» κάνει τα αρώματα oh so hot…

Μόσχος: Η νότα που «βρυχάται» και «νιαουρίζει» κάνει τα αρώματα oh so hot…

Ο μόσχος ή αλλιώς το musk, είναι ένα σούπερ δημοφιλές συστατικό με πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Ώρα να μάθεις για αυτό και να ανακαλύψεις τα αγαπημένα μας musk αρώματα.

O μόσχος aka musk, είναι μία νότα που βρίσκεται σε δεκάδες αρώματα. Πρόκειται για μία μυρωδιά που –μόνη της- ή τη λατρεύεις ή τη μισείς, ή δεν μπορείς να τη μυρίσεις καθόλου. Ναι, ο μόσχος προκαλεί πολύ έντονα πάθη και πολύς κόσμος παρουσιάζει ανοσμία όταν πρόκειται για αυτή τη μυρωδιά, αλλά αυτό δεν θα το κουβεντιάσουμε σήμερα. Σήμερα θα μιλήσουμε για την ιστορία του μόσχου που είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα ανακαλύψουμε μερικά αρώματα που τον περιέχουν. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή, όπως πάντα…

Από πού παίρνουμε τον μόσχο;

Ο μόσχος προέρχεται από τους σεξουαλικούς αδένες, του Θιβετιανού ελαφιού. Δεν είναι ξεκάθαρο το πώς και το γιατί, κάποιος θεώρησε ότι αυτές οι εκκρίσεις θα ήταν τέλειες για να αρωματίσουν το κορμί του, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Χρειάζονταν 140 ελάφια για να παραχθεί ένα κιλό μόσχου, και κάπως έτσι το Θιβετιανό ελάφι, έφτασε στο όριο της εξαφάνισης, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να πάρει κανείς τις εκκρίσεις δίχως να το θανατώσει.

Siberian musk deer (Moschus moschiferus); Russian Federation

Καραμέλα: Η fantasy νότα που κάνει τις συνθέσεις των αρωμάτων να θυμίζουν συνταγές για γλυκίσματα

Ολόκληρος ο αδένας πρέπει να αφαιρεθεί, να αποξηραθεί και μετά να περάσει από μία πολύπλοκη διαδικασία ώσπου να πάρουμε στα χέρια μας τον μόσχο. Από το 1979 ωστόσο (και ευτυχώς) το Θιβετιανό ελάφι προστατεύεται από τη CITES, τη σύμβαση για το διεθνές εμπόριο απειλούμενων ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας.

Το συνθετικό musk

Σήμερα, ο μόσχος που χρησιμοποιούν οι αρωματοποιοί είναι συνθετικός και υπάρχει τεράστια ποικιλία συνθετικών μορίων, που προσδίδουν την ωμή σεξουαλικότητα του μόσχου. Υπάρχουν πατενταρισμένες νότες-γλωσσοδέτες όπως οι: Galaxolide, Andoxal, Nirvanolide, Celestolide, Velvione, Helvetolide και όχι μόνο. Υπάρχουν και φυτικά εκχυλίσματα που χρησιμοποιούνται και προέρχονται από φυτά όπως η ρίζα Αγγελικής, το γάλβανο και το ambrette.

annirta-rodick.jpg

Η ιδρύτρια του The Body Shop, Annita Rodick

Το πρώτο συνθετικό musk ωστόσο, σου είναι πολύ πιο γνώριμο από ότι νομίζεις, και μπορεί να ξυπνήσει παιδικές ή και εφηβικές αναμνήσεις. Βλέπεις, η Anita Rodick, που είχε ανοίξει ένα μικρό, boho κατάστημα καλλυντικών στο Brighton της Αγγλίας, αποφάσισε να βρει μία sustainable και cruelty free εναλλακτική για το musk. Αυτό το μικρό κατάστημα ήταν το The Body Shop και το αποτέλεσμα της έρευνας που «γέννησε» το πρώτο συνθετικό musk, κλείστηκε μέσα στην σύνθεση του cult αρώματος της εφηβείας μας: Του White Musk.

Λεβάντα: Η πιο αναγνωρίσιμη μυρωδιά τελικά μπορεί να κάνει ένα άρωμα πραγματικά ιδιαίτερο

Πώς μυρίζει όμως;

Το White Musk έγινε cult και λατρεύτηκε από έφηβες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, και εξακολουθεί να ξεπουλάει, όπως και πολλά ακόμη musk αρώματα. Ο ίδιος ο μόσχος όμως έχει μία… περίεργη μυρωδιά. Ένας Γερμανός χημικός αρωμάτων, Philip Kraft, έχει προσπαθήσει να εξηγήσει την πολυπλοκότητα του musk λέγοντας: «Όσο περισσότερο μελετά κανείς τον χαρακτήρα του φυσικού βάμματος μόσχου, τόσο πιο αντίθετο, ζωντανό και ταλαντευόμενο γίνεται: Απωθητικό και ελκυστικό, χημικό και ζεστό, ιδρωμένο και με μυρωδιά σαν βάλσαμο, όξινο και κέρινο, γήινο και σκονισμένο, λιπαρό και σοκολατένιο , πικάντικο και δερμάτινο, σαν σύκο, ξηρό αλατισμένο και ξυλώδες».

Phliip-Kraft.jpg

O χημικός αρωμάτων, Philip Kraft

Ναι, όλα αυτά είναι ο μόσχος, αλλά αν δυσκολεύεσαι να τα καταλάβεις ή και να τα μυρίσεις δεν είσαι μόνη. Όπως είπαμε στην εισαγωγή μας, η ανοσμία σε ορισμένα ή σε όλα τα «πρόσωπα» του μόσχου είναι αρκετά συνηθισμένη. Αν μπορείς όμως να το μυρίσεις, γιατί να το επιλέξεις; Γιατί ο μόσχος μεταμορφώνεται μέσα στα αρώματα.

Σανδαλόξυλο: Η νότα την οποία μπορεί να μυρίσει το δέρμα μας είναι γλυκιά και αισθησιακή

Μόσχος ο πολύπλευρος

Ο μόσχος, είναι ένα απίστευτα ευέλικτο συστατικό στα χέρια ενός αρωματοποιού: Μαλακώνει μία σύνθεση, την εξισορροπεί, τη «διορθώνει» και προσδίδει απίστευτη διάρκεια. Λέγεται ότι αν βάλεις μία σταγόνα φυσικού μόσχου σε ένα μαντήλι, θα μπορείς να τον μυρίσεις ακόμα και 40 χρόνια μετά.

Αν με ρωτάς, λατρεύω τον μόσχο και θεωρώ ότι είναι μία νότα που, αν χρησιμοποιηθεί σωστά και συνδυαστεί με άλλες sexy νότες, μπορεί να υπνωτίσει. Γι΄ αυτό και πολλά iconic αρώματα, που έχουν αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και συνεχίζουν να ξεπουλάνε, έχουν μέσα τους ευωδιαστό μόσχο. Όπως έχει πει και η αγαπημένη μου perfume blogger η Patty στο Perfume Posse: «Το Musk μιλάει σαρκικά με ψιθύρους ή φωνές…» και αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε όταν βάζουμε άρωμα. Να «μιλάμε» χωρίς να λέμε τίποτα και να σαγηνεύουμε.

mosxos.jpg

Ας περάσουμε όμως στα σημαντικά: Ποια είναι τα καλύτερα αρώματα με μόσχο; Οι γνώμες διίστανται σημαντικά γιατί όπως είπαμε, το musk είναι «ο Ελβετικός σουγιάς» της αρωματοποιίας. Προσπάθησα λοιπόν να συγκεντρώσω 10 αρώματα γεμάτα αισθησιασμό και σαγήνη, sexy φρεσκάδα και μυστήριο. Θα τα βρεις όλα συνεχίζοντας να scrollάρεις…

Βανίλια: Η πιο γλυκιά και αισθησιακή νότα είναι ό, τι πρέπει για το φθινόπωρο

ΜΟΣΧΟΣ ΚΑΙ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ

EDITIONS-DE-PARFUMS-FREDERIC-MALLE-IRIS-POUDRE-PERFUME.png

EDITIONS DE PARFUMS FREDERIC MALLE, IRIS POUDRE PERFUME

Με νότες από τριαντάφυλλο, βιολέτα και υλάνγκ-υλάνγκ, ίριδα, σανδαλόξυλο, λευκό μόσχο και σπόρους τόνκα.

ΜΟΣΧΟΣ ΚΑΙ ΙΡΙΔΑ

JO-MALONE-LONDON-IRIS-and-WHITE-MUSK-COLOGNE-INTENSE.png

JO MALONE LONDON, IRIS & WHITE MUSK COLOGNE INTENSE

Με νότες από λευκή ίριδα, λευκό μόσχο και κρίνο από την Καζαμπλάνκα.

ΜΟΣΧΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑΣΕΜΙ

PENHALIGON'S-ARTEMISIA-EAU-DE-PARFUM.png

PENHALIGON'S, ARTEMISIA EAU DE PARFUM

Με νότες από νεκταρίνι, πράσινο μήλο και κρίνο της κοιλάδας, τσάι γιασεμί, βιολέτα, και βανίλια, βρύα, σανταλόξυλο, λευκό μόσχο και κεχριμπάρι.

ΜΟΣΧΟΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΛΙ

MAISON-FRANCIS-KURKDJIAN-724-EAU-DE-PARFUM.png

MAISON FRANCIS KURKDJIAN, 724 EAU DE PARFUM

Με νότες από περγαμόντο, μανταρίνι, γιασεμί, γλυκό μπιζέλι, φρέζια και άνθη πορτοκαλιού, σανδαλόξυλο και λευκό μόσχο.

ΜΟΣΧΟΣ ΚΑΙ ΒΑΝΙΛΙΑ

PRADA-PARADOXE-EAU-DE-PARFUM.png

PRADA, PARADOXE EAU DE PARFUM

Με νότες από αχλάδι, μανταρίνι και περγαμόντο, άνθη πορτοκαλιάς, γιασεμί σαμπακ και νερολί, βανίλια μπέρμπον, λευκό μόσχο, κεχριμπάρι και βενζόη.

ΜΟΣΧΟΣ ΚΑΙ ΚΑΣΜIΡ

NARCISO-RODRIGUEZ-PURE-MUSC-FOR-HER-EAU-DE-PARFUM.png

NARCISO RODRIGUEZ, PURE MUSC FOR HER EAU DE PARFUM

Με νότες από λευκό μόσχο, λουλούδια και κασμήρι.

ΜΟΣΧΟΣ ΚΑΙ ΒΕΤΙΒΕΡ

THE-BODY-SHOP-WHITE-MUSK-EAU-DE-PARFUM.jpg
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100

THE BODY SHOP, WHITE MUSK EAU DE PARFUM

Με νότες από υλανγκ-υλανγκ, κρίνο, λευκό μόσχο, γιασεμί, τριαντάφυλλο, ίριδα, κεχριμπάρι, βετιβέρ και πατσουλί.

ΜΟΣΧΟΣ ΚΑΙ ΥΛΑΝΓΚ ΥΛΑΝΓΚ

KIEHL'S-ORIGINAL-MUSK.png

KIEHL’S, ORIGINAL MUSK EAU DE TOILETTE

Με νότες από εσπεριδοειδή, τριαντάφυλλο και υλάνγκ-υλάνγκ, νερολί και σπόρους τόνκα, πατσουλί και musk.

ΜΟΣΧΟΣ ΚΑΙ ΓΑΛΑ

molton.png

MOLTON BROWN, MILK MUSK EAU DE PARFUM

Με νότες από γάλα, ρετσίνι, musk, ambroxan, σπόρους τόνκα και βενζόη