No pain, no gain? Όταν τα προϊόντα skincare τσούζουν ή καίνε δεν σημαίνει ότι «δουλεύουν»

Χριστίνα Αναστασία Χρόνη
No pain, no gain? Όταν τα προϊόντα skincare τσούζουν ή καίνε δεν σημαίνει ότι «δουλεύουν»

Η φράση «μπρος στα κάλλη, τι είναι ο πόνος» μπορεί να είναι δημοφιλής, όμως δεν ισχύει πάντα, κυρίως όταν πρόκειται για τα προϊόντα περιποίησης που φοράμε στο δέρμα μας.

Υπάρχουν κάποια πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε για να διατηρήσουμε τη νεανικότητα και την ομορφιά μας. Όλο αυτό το νερό που πίνουμε με το ζόρι, το κρύο νερό με το οποίο τελειώνουμε το μπάνιο μας για λαμπερά μαλλιά και σύσφιξη στο σώμα… Κάποιες φορές το «No pain, no gain» ισχύει όμως τι συμβαίνει πραγματικά όταν πρόκειται για την επιδερμίδα μας. Αν μια λοσιόν απολέπισης μας προκαλεί αίσθηση καψίματος, είναι σημάδι ότι δουλεύει; Αν ο ορός που φοράμε τη νύχτα μας τσούζει, πρέπει να επιμείνουμε γιατί κάνει αυτό που πρέπει; Η απλή απάντηση είναι όχι.

Ενώ στο ιατρείο του δερματολόγου, μπορεί να υπομένουμε θεραπείες που είναι άβολες, τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο σπίτι δεν πρέπει να μας κάνουν να νιώθουμε τίποτα λιγότερο από απόλαυση. Καθώς δεν είμαστε ειδικοί, ιατροί ή αισθητικοί, τα προϊόντα που διατίθενται για προσωπική μας χρήση δεν περιέχουν τόσο δραστικά συστατικά, ώστε να προκαλέσουν αντιδράσεις τις οποίες θέλουμε. Αν λοιπόν το δέρμα μας αντιδρά, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά…

Hey girl! Αυτά τα νέα προϊόντα skincare πρέπει να υπάρχουν στο beauty ραντάρ σου

Τι πήγε λάθος;

Οι παράμετροι είναι πολλές. Αρχικά, υπάρχουν συστατικά που ερεθίζουν το δέρμα όπως η ρετινόλη, τα οξέα, ακόμα και η βιταμίνη C. Η συγκέντρωσή τους μέσα στα προϊόντα είναι σε ασφαλή επίπεδα όμως, δεδομένου ότι το δέρμα της κάθε μίας μας είναι τόσο ξεχωριστό όσο το αποτύπωμά μας, οι πιθανότητες να αντιδράσει είναι μεγάλες. Έπειτα, προκύπτει το θέμα του pH.

skin-ingredients.jpeg

Αν το pH του προϊόντος είναι πολύ χαμηλότερο από το ph της επιδερμίδας μας, τότε -ξανά- οι πιθανότητες να προκύψει αίσθημα καψίματος ή τσούξιμο είναι μεγάλες. Γιατί; Γιατί τα προϊόντα με χαμηλό pH ερεθίζουν τις νευρώδεις ίνες που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Η αϋπνία, τα πολλά DIYs και 9 ακόμη λόγοι που η ρουτίνα ομορφιάς σου δεν έχει αποτέλεσμα

Τέλος, μπορεί να μην φταίει καν το ίδιο το προϊόν, το pH ή τα συστατικά του, αλλά ο δικός μας δερματικός φραγμός. Αν ο δερματικός φραγμός της επιδερμίδας έχει υποστεί βλάβες, τότε το δέρμα μπορεί να αντιδράσει ακόμα και σε μία κρέμα που προορίζεται για βρέφη.

Όλα αυτά ωστόσο δεν σημαίνουν ότι πρέπει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα πάντα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι -όπως πάντα- να ακούσουμε την επιδερμίδα μας. Θα σου εξηγήσω.

skin.jpeg

Τι πρέπει να κάνεις

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι, όπως είπαμε νωρίτερα, κάποια συστατικά προκαλούν ήπιες αντιδράσεις στην επιδερμίδα. Αυτές μεταφράζονται σε ένα ελαφρύ «γαργαλητό» και αυτό είναι απόλυτα ασφαλές. Οτιδήποτε προκαλεί κάψιμο, τσούξιμο, κάνει το δέρμα να δείχνει ερεθισμένο ή να ξεφλουδίζει ΠΡΟΦΑΝΩΣ και είναι red flag.

Tips και προϊόντα που θα κάνουν εσένα αλλά και την επιδερμίδα σου χαρούμενη

Αν λοιπόν παρατηρείς ότι η ρετινόλη σου για παράδειγμα, κάνει την επιδερμίδα σου να δείχνει κόκκινη και να ξεφλουδίζει, αν σε καίει και δεν είναι ευχάριστη η χρήση της, ξεκίνα σιγά σιγά. Η ρετινόλη, όπως και άλλα συστατικά, χρειάζεται λίγο χρόνο μέχρι να τη συνηθίσει η επιδερμίδα, και να κάνει στο τέλος τη δουλειά της.

Αν ωστόσο αγόρασες μία λοσιόν με ΑΗΑ και σε καίει κάθε φορά που τη φοράς, τότε απλά σταμάτα τη. Το δέρμα σου δεν μπορεί να δεχτεί την χημική απολέπιση, όσο ήπια και αν είναι αυτή, επομένως θα πρέπει να επισκεφθείς τον δερματολόγο σου για να σου προτείνει κάτι κατάλληλο για την δική σου επιδερμίδα.

aesthetician.jpeg

Αν τώρα, τα πάντα κάνουν το δέρμα σου να νιώθει… Κάπως, τότε θα πρέπει να δυναμώσεις το ίδιο σου το δέρμα πρώτα και μετά να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα που θέλεις (ρυτίδες, ανομοιόμορφο χρώμα κοκ) με τη βοήθεια των προϊόντων skincare. Ο γενικός κανόνας ωστόσο, παραμένει ο ίδιος: Όχι, αν τα προϊόντα skincare τζούζουν ή σε καίνε δεν σημαίνει ότι λειτουργούν.

Check Mat(t)e! Οι καλύτερες ενυδατικές κρέμες για ματ αποτέλεσμα που δεν φράσσουν τους πόρους

Σημαίνει ότι το δέρμα σου δεν τα θέλει ακόμα, ή δεν τα θέλει καθόλου οπότε δεν έχει νόημα να επιμένεις. Επιμένοντας, υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσεις φθορά που, αν και δεν θα είναι ανεπανόρθωτη, δεν υπάρχει λόγος να την υποστείς. Αν μας ρωτάς, κλείσε ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σου και πάρε μαζί σου τα προϊόντα που σε προβληματίζουν. Εκείνος θα σου πει αν μπορείς να συνεχίσεις να τα χρησιμοποιείς, αν πρέπει να τα αντικαταστήσεις ή αν πρέπει να στρέψεις το βλέμμα σου προς άλλες μεθόδους.

Και επειδή ξέρω τι σκέφτεσαι, όχι δεν θα περιμένεις εβδομάδες μέχρι να συνηθίσει το δέρμα σου κάποιο προϊόν. Αν δεν έχει γίνει αυτό στις πρώτες ημέρες τότε πιθανότατα να μην γίνει.