Τελικά οι royal κυρίες πρέπει να φορούν πέπλο, στέκα η καπέλο; Τι λέει το Πρωτόκολλο για τις κηδείες

Μαρία Ροδίτη
Τελικά οι royal κυρίες πρέπει να φορούν πέπλο, στέκα η καπέλο; Τι λέει το Πρωτόκολλο για τις κηδείες
NDP photo agency

Η Marie Chantal, η Nina Flohr και η Μαρία Βλαντιμήροβνα της Ρωσίας εμφανίστηκαν με μαύρη στέκα στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Η Βασιλομήτωρ Βεατρίκη της Ολλανδίας, η Βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας και η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας φόρεσαν μαύρο καπέλο, ενώ η βασίλισσα Μαξίμα της Ολλανδίας επέλεξε για την περίσταση μαύρο δαντελένιο πέπλο στα μαλλιά.

Ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την Τρίτη 10 Ιανουαρίου σε ηλικία 83 ετών, κηδεύεται σήμερα (16/1), με την εξόδιο ακολουθία να έχει ήδη ολοκληρωθεί στη Μητρόπολη Αθηνών, και την ταφή να ακολουθεί σε λίγη ώρα στους οικογενειακούς τάφους, στο Τατόι. Σύσσωμη η οικογένεια του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ είχε συγκεντρωθεί από νωρίς το πρωί στον Ιερό Ναό για να αποχαιρετίσει τον πολυαγαπημένο παππού, πατέρα, σύζυγο και θείο, με τις royal κυρίες να επιλέγουν για την περίσταση – εκτός από μαύρο outfit- και μαύρο αξεσουάρ στα μαλλιά.

Κάτι που καθόλου τυχαίο δεν είναι μιας και τα μέλη της εκάστοτε βασιλικής οικογένειας - αλλά και γενικότερα οι royals- οφείλουν να ακολουθήσουν αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την ενδυμασία σε κηδεία, μέσα στους οποίους εντάσσεται και το κάλυμμα της κεφαλής για τις γυναίκες. Η Nina Flohr (σύζυγος του Φιλίππου), η Marie Chantal (σύζυγος του Παύλου) και η Μαρία Βλαντιμήροβνα της Ρωσίας, λοιπόν, ήταν εκείνες που φόρεσαν μαύρη στέκα στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, η Βασιλομήτωρ Βεατρίκη της Ολλανδίας, η Βασίλισσα Σίλβια της Σουηδίας και η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας επέλεξαν μαύρο καπέλο, ενώ η βασίλισσα Μαξίμα της Ολλανδίας δαντελένιο μαύρο πέπλο στα μαλλιά. Και αυτές οι στυλιστικές επιλογές είχαν τη σημασία τους.

kapelo.jpg

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου το dress code ήταν το προβλεπόμενο: royal chic black

Τι είναι το «πέπλο θανάτου» και γιατί το φορούν οι royal κυρίες στις κηδείες

Η επιλογή μαύρου αξεσουάρ στα μαλλιά – και κυρίως μαύρου δαντελένιου πέπλου- χαρακτηρίζεται ως «mourning veil» ή αλλιώς «πέπλο θανάτου». Είναι μια μακρόχρονη παράδοση και δείχνει ότι οι βασιλικές κυρίες αποτίουν φόρο τιμής και τα σέβη τους στον μονάρχη που κηδεύεται.

Ειδικά, μάλιστα, αν φορούν δαντελένιο πέπλο σημαίνει ότι θέλουν να θρηνήσουν έχοντας μια κάποιου είδους ιδιωτικότητα μέσα στο πλήθος στο οποίο παρευρίσκονται.

nina_flohr.jpg

Η Nina Flohr, σύζυγος του Φίλιππου, με μαύρη στέκα στα μαλλιά.

ndp photo

Εναλλακτικά, φορούν μαύρες στέκες – όπως η Marie Chantal και η Nina Flohr στην προκειμένη περίπτωση- ή μαύρο καπέλο, όπως η Βασιλομήτωρ Βεατρίκη της Ολλανδίας και η Βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας.

marie_chantal_steka.jpg

Η Marie Chantal με μαύρη στέκα στα μαλλιά, δίπλα στον σύζυγό της και γιο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου, Παύλο.

Οι ρίζες της παράδοσης του mourning veil

Η συγκεκριμένη παράδοση του mourning veil έγινε δημοφιλής από τη Βασίλισσα Βικτώρια, η οποία φορούσε μαύρα για 40 ολόκληρα χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου της, Πρίγκιπα Αλβέρτου, το 1861. Όχι μόνο, όμως! Φορούσε και κολιέ με σειρές από μαργαριτάρια σε όλη την υπόλοιπη ζωή της, ως φόρο τιμής στον εκλιπόντα σύζυγό της, καθώς τα μαργαριτάρια πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν τα δάκρυα.

Και, όπως μπορείς να δεις στην παρακάτω gallery, κολιέ και σκουλαρίκια από μαργαριτάρια φόρεσαν στην κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου τόσο η Βασιλομήτωρ Βεατρίκη, όσο και η Βασίλισσα Μαξίμα της Ολλανδίας, αλλά και η νύφη του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου και σύζυγος του Παύλου, Marie Chantal.