Un-filtered beauty: Η ομορφιά τού να ζεις αυθεντικά και χωρίς φίλτρο

Un-filtered beauty: Η ομορφιά τού να ζεις αυθεντικά και χωρίς φίλτρο

Το να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου και να είσαι περήφανα εσύ δεν είναι ό,τι πιο εύκολο στην εποχή των social media… Αξίζει όμως να προσπαθήσεις.

Αν με ρωτούσε κάποιος στα 16 μου τι θα άλλαζα σε εμένα, θα απαντούσα με μία -σχεδόν- ατελείωτη λίστα από χαρακτηριστικά. Θα ήθελα να είμαι πιο αδύνατη, να είμαι λίγο πιο ξανθιά, να είμαι πιο ψηλή, να έχω άλλο χρώμα μάτια, πιο σαρκώδη χείλη… Θα ήθελα ουσιαστικά να είμαι μία άλλη, ίσως όχι ο εαυτός μου. Μεγαλώνοντας στα 90’s και 00’s, πριν από το boom των social media, τα κορίτσια που έβλεπα στα περιοδικά, γιατί εκεί και στην τηλεόραση μόνο μπορούσα να τα δω, είχαν αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά και τα ήθελα, ήθελα και εγώ να είμαι έτσι.

Αυτό είναι κάτι που περνούν σχεδόν όλα τα κορίτσια στην εφηβεία και το περνούσαν πάντα. Πάντοτε υπήρχε ένα πρότυπο, ένα είδωλο, μία star στην οποία θέλαμε να μοιάσουμε. Καθώς διαμορφώνουμε τον χαρακτήρα μας και αντιλαμβανόμαστε τη δική μας δύναμη, είναι επόμενο το ότι θα κάνουμε συγκρίσεις και θα παραδειγματιστούμε. Στην εποχή των social media ωστόσο, όλα αυτά έχουν αλλάξει.

Ας πάρουμε πάλι ως παράδειγμα εμένα: Έβλεπα ένα κορίτσι σε κάποιο περιοδικό και το μόνο που μπορούσα να κάνω για να του μοιάσω, ήταν να προσπαθήσω με το χαρτζιλίκι μου να αγοράσω κάποιο από τα ρούχα του, και ίσως να μην προσποιηθώ την άρρωστη την επόμενη φορά που θα έχουμε γυμναστική στο σχολείο. Σήμερα, ένα κορίτσι που έχει στα χέρια του ένα smartphone, μπορεί να μεταμορφώσει κυριολεκτικά τον εαυτό του σε ό,τι θέλει. Καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν είναι υγιής. Σε έναν τέλειο κόσμο θα μαθαίναμε να αγαπάμε τους εαυτούς μας και δεν θα ευχόμασταν ριζικές αλλαγές. Ο κόσμος όμως δεν είναι τέλειος και το εφηβικό μυαλό λειτουργεί διαφορετικά.

image003.jpg

Η γυναικεία ομορφιά ήταν πάντοτε στο στόχαστρο και θύμα των τάσεων, επομένως από την εποχή της γιαγιάς μας και ακόμα παλαιότερα, υπήρχαν έφηβα κορίτσια που ήθελαν να αλλάξουν τον εαυτό τους για να μοιάσουν στα πρότυπα της εποχής. Η ομορφιά για ένα κορίτσι στην εφηβεία ήταν πάντοτε ένα θέμα γεμάτο τοξικότητα, ακριβώς επειδή υπήρχαν πάντοτε πρότυπα τα οποία έπρεπε να ακολουθήσουμε. Η διαφορά του τότε με το σήμερα είναι η τεχνολογία.

Σήμερα, τα κορίτσια ζουν με το κινητό στο χέρι και μέσα από αυτό το κινητό, φτάνει στα χέρια τους άπειρη πληροφορία και η δύναμη να αλλάξουν την εικόνα τους.

Υπάρχουν φίλτρα και applications που μπορούν να μεταμορφώσουν το σώμα και το πρόσωπό μας. Υπάρχουν influencers που έχουν δημιουργήσει μία άπιαστη πραγματικότητα την οποία προμοτάρουν στα προφίλ τους. Υπάρχουν beauty experts που μοιράζονται tips τα οποία πολλές φορές προκαλούν τρόμο. Από τα αψεγάδιαστα πρόσωπα και τις τέλειες αναλογίες, στο λιμάρισμα των δοντιών και τις λοιπές τοξικές συμβουλές ομορφιάς, τα κορίτσια σήμερα κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από κάθε άλλη εποχή -όχι επειδή ακούν και βλέπουν κάτι το οποίο δεν είναι υγιές. Όπως είπαμε, αυτό υπήρχε πάντα.Τα κορίτσια σήμερα εκτίθενται σε αυτή την τοξικότητα καθημερινά, κάθε στιγμή, ακατάπαυστα και αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην αυτοπεποίθησή τους.

Σύμφωνα με μελέτες του Dove, 1 στα 2 κορίτσια υποστηρίζει ότι οι τοξικές συμβουλές ομορφιάς στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ευθύνονται για τη χαμηλή του αυτοπεποίθηση και είναι τρομακτικό αν το σκεφτείς.

Μπορεί εμείς οι millennials να λέμε ότι τα πρότυπα ομορφιάς των 90’s και των 00’s άφησαν βαθιά σημάδια στην αυτοπεποίθησή μας, όμως τα κορίτσια σήμερα κινδυνεύουν να χάσουν τον ίδιο τους τον εαυτό. Προσωπικά, δούλεψα πάρα πολύ με τον εαυτό μου για να αποδεχτώ το πώς είμαι και ομολογώ ότι, το να καταφέρεις να αγαπήσεις τον εαυτό σου, είναι λυτρωτικό. Είναι κάτι που θα ήθελα να έχω κάνει από πολύ μικρότερη, όμως δεν είχα τα εφόδια. Οι γονείς μου δεν ήξεραν καλύτερα και δεν υπήρχε χώρος για όλους στα media, μόνο για λίγους.

Είναι υπέροχο να ζεις με την ελευθερία ότι μπορείς να είσαι ο εαυτός σου, και αυτό ακριβώς είναι το πλεονέκτημα που έχουν τα κορίτσια σήμερα. Μπορούν να είναι ο εαυτός τους αρκεί να το επιλέξουν. Υπάρχει επομένως και ένα καλό και είναι μαγικό αν το σκεφτείς: Χώρος για όλους. Χώρος για κάθε σωματότυπο, για κάθε πρόσωπο, για κάθε ιδιαιτερότητα. Η γυναικεία ομορφιά δεν θα σταματήσει να είναι θέμα συζήτησης και κριτικής, μπορούμε όμως να προστατευτούμε από αυτή και να προστατεύσουμε τα νέα κορίτσια γιατί πλέον, ξέρουμε καλύτερα.

Γνωρίζουμε τι αντίκτυπο έχει αυτή η εικονική πραγματικότητα στην ψυχολογία των κοριτσιών και μπορούμε να λάβουμε μέτρα έγκαιρα, όχι αποτρέποντάς τις από το να εκτίθενται στα social media, αλλά μαθαίνοντάς τους ότι είναι υπέροχες όπως ακριβώς είναι και ότι δεν υπάρχει μόνο ένα είδος ομορφιάς.

Με αυτή την αφορμή, το Dove, το brand που θέλει να βλέπουμε την ομορφιά σαν πηγή αυτοπεποίθησης, δημιούργησε το Dove Self Esteem Project. Μία ενέργεια για να μας βοηθήσει να αποτοξινώσουμε τα feed των social media μας και να μας παροτρύνει να είμαστε αυθεντικά εμείς! Η ομορφιά έχει πολλά μεγέθη, πολλά χρώματα, έχει σημάδια και ψεγάδια και κρύβεται σε μεγάλο βαθμό μέσα μας. Έχοντας πλέον τη δυνατότητα να ελέγξουμε την αφήγηση μπορούμε να μάθουμε στα νέα κορίτσια πόσο όμορφο και λυτρωτικό είναι να νιώθεις περήφανος για εσένα. Πόσο υπέροχο είναι να δείχνεις τον εαυτό σου όπως πραγματικά είναι. Πόσο όμορφη είναι η ζωή όταν είσαι αυθεντικά εσύ χωρίς να προσπαθείς να φτάσεις κάτι που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

Κανείς δεν είναι τέλειος και αυτό είναι τόσο μα τόσο όμορφο και το Dove θέλει να διαδώσει αυτό το μήνυμα.

Ας κάνουμε λοιπόν την αλλαγή, ας αλλάξουμε την αφήγηση, ας κάνουμε την ομορφιά πηγή αυτοπεποίθησης και ας αποτοξινώσουμε τα social media, όχι για εμάς… Για τα νεαρά κορίτσια σήμερα, και για τα νεαρά κορίτσια του χθες που δεν είχαν τη δυνατότητα τότε!

#Dove

#DoveEscapeToxicAdvice

#DetoxYourFeed

#DoveSelfEsteemProject