Σκούρα σημάδια στα οπίσθια: Πού οφείλονται και πώς θα τα εξαλείψεις

Μαρία Ροδίτη
Σκούρα σημάδια στα οπίσθια: Πού οφείλονται και πώς θα τα εξαλείψεις

Δεν είναι απίθανο να έχεις εμφανίσει σκούρα σημάδια στα οπίσθια. Μάθε πώς θα απαλλαγείς από αυτά για να μπορείς να φοράς με περισσότερη αυτοπεποίθηση το μαγιό σου και τα κοντά shorts.

Η εποχή που θα φοράμε συνέχεια το μαγιό μας και θα απολαμβάνουμε την ηλιοθεραπεία και το κοκτέιλ στην ξαπλώστρα έφτασε. Ξέρω, όμως, πως εκτός από την κυτταρίτιδα που μπορεί να τριβελίζει το μυαλό σου, υπάρχει και κάτι ακόμα που σε αγχώνει: τα σκούρα σημάδια στα οπίσθια.

Τα έχεις παρατηρήσει στον καθρέφτη και είσαι πολύ σκεπτική όταν πρόκειται να φορέσεις το μπικίνι ή το ολόσωμο μαγιό σου. Μην τρελαίνεσαι! Είναι πάρα πολλές οι γυναίκες που έχουν το ίδιο πρόβλημα με εσένα και- εννοείται- πως δεν χρειάζεται να νιώθεις άσχημα για αυτά τα σκούρα σημάδια. Κι αυτό, γιατί πρώτον υπάρχει λόγος που έχουν εμφανιστεί – θα τον μάθεις ευθύς αμέσως- και δεύτερον μπορείς με τα σωστά βήματα να τα ξεφορτωθείς.

Buttne: Εσύ ξέρεις τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται;

Τι προκαλεί σκούρα σημάδια στα οπίσθια

Τα σκούρα σημάδια στα οπίσθια είναι, στην ουσία, ένας τύπος υπερμελάγχρωσης και εμφανίζονται συνήθως σε άτομα με πιο σκουρόχρωμη επιδερμίδα, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απόλυτο. Μπορεί, δηλαδή, να εμφανιστούν και στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες.

OPSITHIA.jpg

Γιατί τελικά δημιουργούνται αυτά τα σημάδια; Δεν υπάρχει ακριβής αιτιολογία. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα σκούρα σημάδια στα οπίσθια μπορεί να οφείλονται στη συσσώρευση νεκρών κυττάρων στην περιοχή, στον ιδρώτα, στην τριβή, στην πολύωρη έκθεση στον ήλιο, αλλά και σε ορμονικές διαταραχές.

Πώς θα εξαφανίσεις τα σκούρα σημάδια στα οπίσθια

Απολέπιση

Κάνε 1-2 φορές την εβδομάδα απολέπιση με κάποια κρέμα ή προϊόν που περιέχει AHAs (aka άλφα υδροξυ-οξέα), τα οποία θα καθαρίσουν καλά την επιδερμίδα από τα νεκρά κύτταρα και θα τη διατηρήσουν καθαρή και λαμπερή. Έχε υπόψη σου ότι τα AHAs έχουν την ικανότητα να βελτιώνουν και την υφή του δέρματος, οπότε για το πρόβλημά σου είναι η κατάλληλη επιλογή.

Αντηλιακό ξανά και ξανά

Μπορεί όλες να μην ξεχνάμε να απλώσουμε αντηλιακό στην πλάτη, ξεχνάμε όμως σίγουρα την υπόλοιπη πίσω πλευρά. Και να που δημιουργούνται και σκούρα σημάδια στα οπίσθια. Από εδώ και στο εξής, λοιπόν, φρόντιζε να φοράς αντηλιακό με υψηλό SPF και στην πίσω πλευρά σου.

Φόρεσε ανάλαφρα και αέρινα ρούχα

Ο συνδυασμός ιδρώτα, βρωμιάς και στενών ρούχων «παγιδεύει» τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και τα βακτήρια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σκούρα σημάδια στα οπίσθια. Τι να κάνεις; Φρόντισε το καλοκαίρι να φοράς ρούχα άνετα και υφάσματα που επιτρέπουν στην επιδερμίδα να «αναπνέει».

Βάλε στο body care σου προϊόντα με συστατικά λάμψης

Η τριβή του δέρματος μπορεί να διεγείρει την παραγωγή μελανίνης κι έτσι να δημιουργηθούν σκούρα σημάδια στα οπίσθιά σου. Φρόντισε – για να μη συμβαίνει αυτό- να χρησιμοποιείς στο body care σου απολεπιστικά, κρέμες και λάδια με συστατικά που χαρίζουν λάμψη στο δέρμα, όπως η βιταμίνη C, το γαλακτικό οξύ, το μηλικό οξύ ή το γλυκολικό οξύ.