Όχι μόνο η ενυδατική! Τα λάθη που κάνεις κι εμφανίζεις ακόμα περισσότερη λιπαρότητα στο δέρμα

Μαρία Ροδίτη
Όχι μόνο η ενυδατική! Τα λάθη που κάνεις κι εμφανίζεις ακόμα περισσότερη λιπαρότητα στο δέρμα
Andrea Adriani/IMAXTREE.COM

Κάποιες αστοχίες στη ρουτίνα ομορφιάς σου σε κάνουν να υπερπαράγεις έλαια με αποτέλεσμα το δέρμα σου να γίνεται ακόμα πιο λιπαρό.

Ποιο είναι το βασικό πρόβλημα που έχουμε όλα τα κορίτσια με λιπαρό δέρμα; Οι γυαλάδες. Εκνευριζόμαστε κάθε φορά που κοιταζόμαστε στον καθρέφτη και γυαλίζουμε από το μέτωπο μέχρι το πηγούνι, με αποτέλεσμα η πούδρα να μοιάζει η μόνη σωτήρια λύση. Δεν είναι, όμως.

Αλήθεια, έχεις σκεφτεί ποτέ ότι για την υπερπαραγωγή λιπαρότητας στη λιπαρή σου επιδερμίδα φταις εσύ και μόνο εσύ; Ναι οκ, έχεις λιπαρή επιδερμίδα και αυτό δεν αλλάζει. Για τα περισσότερα έλαια που εμφανίζονται τελευταία στο πρόσωπό σου, όμως, φταις εσύ και μόνο εσύ. Για την ακρίβεια, κάποια skincare λάθη που κάνεις και τα οποία θα ανακαλύψεις ευθύς αμέσως.

10 αφροί καθαρισμού για λαμπερό δέρμα χωρίς ίχνος ατέλειας

Τα βασικά skincare λάθη που ευθύνονται για την έντονη λιπαρότητα στο δέρμα

Καθαρίζεις το πρόσωπό σου μόνο μία φορά το βράδυ

Καλό είναι τα άτομα με λιπαρό δέρμα να πλένουν δύο φορές το πρόσωπό τους το βράδυ, να κάνουν δηλαδή double cleansing. Και πώς γίνεται αυτό; Χρησιμοποιείς πρώτα ένα προϊόν με βάση το λάδι για να απομακρύνεις το σμήγμα και μετέπειτα πλένεις το πρόσωπο με ένα καθαριστικό με βάση το νερό για να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα από το πρώτο πλύσιμο. Έτσι, ουσιαστικά, κάνεις βαθύ καθαρισμό στο δέρμα αποφεύγοντας να αφαιρέσεις την υγρασία και άρα να διαταράξεις τον επιδερμικό φραγμό.

katharismos_prosopoy.jpg

Πλένεις το πρόσωπο ή με πολύ καυτό ή με πολύ κρύο νερό

Μέτρον άριστον έλεγαν οι πρόγονοί μας. Και το λέμε αυτό διότι… ωραίο το ζεστό νερό στο δέρμα αλλά μόνο κακό μπορεί να προκαλέσει. Βλέπεις, το καυτό νερό διασπά τις πρωτεΐνες, αποδυναμώνοντας την άμυνα του δέρματος και οδηγώντας στην εμφάνιση βακτηρίων και κατ’ επέκταση ρυτίδων. Επιπλέον, στέλνει «σήμα» στους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν περισσότερο λάδι. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι πρέπει να πλένεις το πρόσωπο με κρύο νερό, καθώς το πολύ κρύο δεν επιτρέπει στους πόρους να ανοίξουν και να αφαιρεθεί η βρωμιά. Συνεπώς, πες «ναι» στο χλιαρό νερό και η επιδερμίδα σου θα είναι τέλεια.

Κάνεις πολύ συχνά απολέπιση ή πολύ σπάνια

Κάθε είδους καθαρισμός του δέρματος είναι ζωτικής σημασίας για τη διάσπαση των ελαίων και για να παραμένει καθαρό το πρόσωπο. Και αυτό ισχύει απόλυτα για την απολέπιση, η οποία απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα που μπλοκάρουν την υγρασία, φράσσουν τους πόρους και αφήνουν το δέρμα θαμπό και κουρασμένο. Δεν χρειάζονται, όμως, υπερβολές. Ούτε πολύ συχνή απολέπιση, ούτε και πολύ σπάνια, γιατί μόνο τ’ αντίθετα αποτελέσματα θα έχεις.

Αγγίζεις το πρόσωπο με τα χέρια

Όπως και στο πρόσωπο έτσι και στα χέρια συγκεντρώνεται βρωμιά και λιπαρότητα. Όταν εσύ, λοιπόν, αγγίζεις το πρόσωπό σου με τα χέρια το υπερφορτώνεις με ακόμα περισσότερο λάδι. Μήπως ήρθε η ώρα να σταματήσει αυτή η συνήθεια;

xeria_prosopo.jpg

Αφήνεις το δέρμα σου αφυδατωμένο

Το ότι έχεις λιπαρό δέρμα δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεσαι ενυδάτωση. Χρειάζεσαι, όπως ο οποιοσδήποτε τύπος επιδερμίδας. Πρέπει, όμως, να επιλέξεις και την κατάλληλη ενυδατική, μία δηλαδή που να είναι βασισμένη στο νερό. Τι σημαίνει αυτό; Επίλεξε προϊόντα που να περιέχουν υαλουρονικό οξύ ή γλυκερίνη και θα μπορέσεις να φέρεις σε ισορροπία το δέρμα σου.