Τα πρώτα βραβεία περιβάλλοντος εκτόξευσαν τη δημοτικότητα του William και της Kate

Μαρία Ροδίτη
Τα πρώτα βραβεία περιβάλλοντος εκτόξευσαν τη δημοτικότητα του William και της Kate

Στα βραβεία Earthshot είχαν οργανωθεί όλα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. 

Σε μια λαμπερή τελετή στο Alexander’s Palace του Λονδίνου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (17/10) η απονομή των βραβείων Earthshot. Πρόκειται για μια ενέργεια την οποία εμπνεύστηκε ο Πρίγκιπας William, σε συνεργασία με το Βασιλικό Ίδρυμα, για να αναγνωρίσει τις προσπάθειες ανθρώπων που κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να προστατεύσουν τον πλανήτη. Σήμερα, όλος ο κόσμος μιλά για αυτό το event στο οποίο είχε προσεχθεί μέχρι και η πιο μικρή λεπτομέρεια.

William και Kate ξεχώρισαν με τις... eco εμφανίσεις τους στο πράσινο χαλί των βραβείων Earthshot, της πιο φιλόδοξης, περιβαλλοντικής διοργάνωσης στην ιστορία, και περπάτησαν χέρι-χέρι θυμίζοντας Hollywood stars.

Πρίγκιπας William: Συνεργασία-έκπληξη με Βασίλισσα για τη διάσωση του πλανήτη

Το eco outfit της Kate Middleton και το περιβαλλοντικό μήνυμα

Οι διοργανωτές είχαν ζητήσει από τους καλεσμένους να «λάβουν υπόψη τους το περιβάλλον στην επιλογή ρούχου που θα κάνουν» για να παρευρεθούν στην τελετή απονομής των βραβείων Earthshot.

Η Kate Middleton έκανε πράξη αυτό το… dress code και ξεχώρισε με το φόρεμα που επέλεξε να φορέσει.

https://www.instagram.com/p/CVIwkLAoO8U/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Ειδικότερα, η Δούκισσα του Cambridge έδειξε ότι υποστηρίζει σθεναρά τη βιωσιμότητα της μόδας μιας και περπάτησε στο green carpet με φόρεμα που είχε φορέσει ξανά στα BAFTA Awards το 2011. Πρόκειται για ένα maxi φόρεμα Alexander McQueen, σε αρχαιοελληνικό στυλ, και σε silver white απόχρωση, το οποίο στόλιζε μια χρυσή ζώνη.

Ο William, από την άλλη, έκανε μια εμφάνιση… που κανένας δεν περίμενε. Γιατί μπορεί να έχεις συνηθίσει τον Δούκα του Cambridge με το κλασικό, μαύρο σμόκιν του, όμως αυτήν τη φορά επέλεξε να φορέσει βελούδινο, κυπαρισσί σακάκι με μαύρο ζιβάγκο.

Το Earthshot prize, οι νικητές και οι παρευρισκόμενοι

Το Earthshot Prize είναι ένα βραβείο, που αποφασίστηκε να απονέμεται ετησίως, από το 2021 έως το 2030, σε πέντε νικητές, των οποίων οι λύσεις βοηθούν ουσιαστικά το περιβάλλον. Και αυτό ακριβώς έγινε στη χθεσινοβραδινή τελετή.

Η Δημοκρατία της Κόστα Ρίκα πήρε το βραβείο «προστασία και αποκατάσταση της φύσης» για τις προσπάθειές της να προστατεύσει τα δάση, να φυτέψει δέντρα και να αποκαταστήσει τα οικοσυστήματα. Να σημειωθεί ότι το κράτος πληρώνει τους πολίτες για την προστασία των τροπικών δασών και την αποκατάσταση των τοπικών οικοσυστημάτων, προσπαθώντας να βάλει ένα τέλος στην αποψίλωση δεκαετιών και να οδηγήσει στην ανάπτυξη του οικοτουρισμού.



Η ινδική εταιρεία Takachar κέρδισε το βραβείο «καθαρίστε τον αέρα μας» για την ανάπτυξη πρωτοποριακής τεχνολογίας που βοήθησε να τερματιστεί η καύση γεωργικών απορριμμάτων. Η φθηνή, μικρής κλίμακας φορητή συσκευή τους συνδέεται με τρακτέρ και μετατρέπει τα υπολείμματα καλλιεργειών σε προϊόντα που πωλούνται, όπως καύσιμα και λίπασμα, συμβάλλοντας περαιτέρω στη μείωση των εκπομπών καπνού έως και 98%.

Άλλοι νικητές ήταν το Coral Vita στις Μπαχάμες. Μια ομάδα specialists με ένα project αποκατάστασης των κοραλλιογενών υφάλων που εξαφανίζονται, με την καλλιέργεια κοραλλιών σε δεξαμενές, με ρυθμό 50 φορές ταχύτερο από τις παραδοσιακές μεθόδους.

earthshot prizes

Το Μιλάνο της Ιταλίας κέρδισε το βραβείο «κέντρο απορριμμάτων τροφίμων» και αποτελεί την πρώτη μεγάλη πόλη που επέβαλε μια πολιτική για την ανάκτηση τροφίμων από τα τοπικά σούπερ μάρκετ και εστιατόρια και τη διανομή σε πολίτες που έχουν ανάγκη. Να σημειωθεί ότι με αυτήν την πολιτική έγινε ανάκτηση περίπου 130 τόνων τροφίμων ετησίως ή περίπου 260.000 γευμάτων.

Το βραβείο «fix our climate» πήρε μια ομάδα Ταϊλανδέζων, Γερμανών και Ιταλών, για το AEM Electrolyzer, το οποίο χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να παράγει καθαρό υδρογόνο διαιρώντας το νερό στα συστατικά του στοιχεία.

Σε κάθε έναν από τους φιναλίστ - που επιλέχθηκαν από ειδικούς από περισσότερες από 750 υποψηφιότητες - θα δοθεί οικονομική βοήθεια ύψους 1.4 εκατομμυρίων δολαρίων από εταιρείες για την ανάπτυξη των έργων τους.

«Είμαστε ζωντανοί στον πιο σημαντικό χρόνο στην ανθρώπινη ιστορία - οι ενέργειες που επιλέγουμε να κάνουμε ή όχι στα επόμενα 10 χρόνια θα καθορίσουν τη μοίρα του πλανήτη για χιλιάδες χρόνια μετέπειτα», είπε ο Πρίγκιπας William σε μια ταινία μικρού μήκους που ηχογραφήθηκε στο London Eye για την απονομή των βραβείων.

https://www.instagram.com/p/CVJWwU0N3nn/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε όλους, κάθε κομμάτι της κοινωνίας, για να αναπτύξουμε τη φιλοδοξία και να ενωθούμε, ώστε να σώσουμε τον πλανήτη. Το μέλλον είναι δικό μας. Αν αυτό το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, τίποτα δεν είναι απίθανο».

Μη φύγεις! Στην gallery θα δεις όλους τους celebrities που έδωσαν το παρών στην «πράσινη» τελετή απονομής των βραβείων Earthshot.