Eco Christmas! Πώς θα ευχαριστηθείς τις γιορτές χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον

Μαρία Ροδίτη
Eco Christmas! Πώς θα ευχαριστηθείς τις γιορτές χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον

Την περίοδο των Χριστουγέννων κάνουμε πολλά πράγματα που είναι εις βάρος του πλανήτη. Από φέτος ας αλλάξει αυτό, τι λες;

Τα Χριστούγεννα είναι η πιο όμορφη εποχή του χρόνου και αυτό κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Οι εντυπωσιακοί στολισμοί, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και τα δώρα που ανταλλάσσουμε με τους αγαπημένους μας καθιστούν αυτήν τη γιορτή… ανεπανάληπτη.

Ωστόσο, όλες αυτές οι αγορές και δραστηριότητες κατά την περίοδο των γιορτών μπορούν να αποδειχθούν «βόμβα» για το περιβάλλον. Βλέπεις, τα χαρτιά περιτυλίγματος που είναι must στα δώρα, ο στολισμός που περιλαμβάνει συνήθως μη ανακυκλώσιμα υλικά και κάποιες επιπόλαιες ενέργειές μας μπορεί να κάνουν τον πλανήτη να υποφέρει κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

lampakia4

Σου χάλασαν τα λαμπάκια από το δέντρο; Δες πώς θα τ' ανακυκλώσεις

Αυτό δεν το θέλεις φαντάζομαι. Φρόντισε, λοιπόν, να δεις τις φετινές γιορτές με μια πιο οικολογική ματιά, να κάνεις το sustainability… μότο σου και να ακολουθήσεις τα παρακάτω eco friendly tips για να τα καταφέρεις. Γιατί μπορείς να ευχαριστηθείς τις γιορτές χωρίς να επιβαρύνεις το περιβάλλον!

Τα tips για να μη μολύνεις το περιβάλλον στις γιορτές

#1 Επαναχρησιμοποίησε τις κορδέλες και τις τσάντες δώρων που φτάνουν στα χέρια σου

Τα Χριστούγεννα ανταλλάσσουμε πολλά δώρα με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Και αυτά τα δώρα σχεδόν πάντα βρίσκονται μέσα σε μία εντυπωσιακή σακούλα και έχουν μια γυαλιστερή, wow κορδέλα που μας… προ(σ)καλεί να τα ανοίξουμε.

Στο επόμενο, λοιπόν, δώρο που θα σκεφτείς να προσφέρεις κράτησε αυτά τα αξεσουάρ και χρησιμοποίησέ τα. Τι θέλω να πω; Ότι μπορείς τη σακούλα και την κορδέλα που έφτασαν στα χέρια σου να τα χρησιμοποιήσεις στο δώρο που θα κάνεις στον άντρα σου ή στην κολλητή σου. Η επαναχρησιμοποίηση, άλλωστε, είναι βασικό κομμάτι του sustainability!

via GIPHY

#2 Εφάρμοσε στα δώρα την ιαπωνική παράδοση… furoshiki

Οι Ιάπωνες έχουν την τάση να τυλίγουν τα δώρα με εντυπωσιακά υφάσματα. Ρώτα, λοιπόν, τη μητέρα σου μήπως από παλιά της έχει μείνει κάποιο glam ρούχο που δεν φορά ή που έχει κλείσει στο πατάρι. Αν βρεις αυτόν τον «θησαυρό», μετάτρεψέ τον στο τέλειο περιτύλιγμα για το δώρο που θα προσφέρεις σε ένα από τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

#3 Πες «ναι» στο ανακυκλωμένο χαρτί για τις χριστουγεννιάτικες κάρτες

Είναι παράδοση να ανταλλάσσουμε τα Χριστούγεννα κάρτες με ωραία, γιορτινά σχέδια και ευχές γραμμένες με… το χεράκι μας. Γιατί, όμως, να χαλάμε τόσο χαρτί άδικα;



Την επόμενη φορά που θα σκεφτείς να στείλεις μια χριστουγεννιάτικη κάρτα, ψάξε καλά ώστε αυτή να είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένο χαρτί ή στείλε μια ηλεκτρονική χριστουγεννιάτικη κάρτα.

Wait! Σου έχω κι άλλα eco tips για τα Χριστούγεννα στην gallery.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κι όμως! Το φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο δεν επιβαρύνει το οικολογικό μας αποτύπωμα!

10 tips για να διαλέξεις φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο για το σπίτι σου