Η κλιματική αλλαγή βάζει εμπόδια στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Μαρία Ροδίτη
Η κλιματική αλλαγή βάζει εμπόδια στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος θα περιορίσει πολύ στο μέλλον τον αριθμό των περιοχών στις οποίες μπορούν να διεξάγονται οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

Από τις 21 πόλεις του κόσμου, που μπορούν να φιλοξενήσουν τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, μόνο το Σαππόρο στην Ιαπωνία έχει τις προδιαγραφές να παρέχει καλές και ασφαλείς συνθήκες για να πραγματοποιηθούν ξανά μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν τα αέρια του θερμοκηπίου δεν μειωθούν δραματικά. Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρει μελέτη του Πανεπιστημίου του Waterloo, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (18/1).

COOKING ECO

New Year’s Resolution! Δημιούργησε μια πιο φιλική προς το περιβάλλον κουζίνα το 2022

Η πανεπιστημιακή έρευνα που προβληματίζει

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, με βάση το Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά, εξέτασε ιστορικά κλιματικά δεδομένα από τη δεκαετία του 1920 μαζί με τις μελλοντικές τάσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χειμερινοί αγωνιστικοί χώροι, όπως το St Moritz, στην Ελβετία, και το Lillehammer, στη Νορβηγία, ίσως να μην μπορούν από τα μέσα μέχρι τα τέλη του αιώνα να φιλοξενήσουν τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες λόγω αναξιόπιστων καιρικών συνθηκών.



Όπως έδειξε η μελέτη, η μέση ημερήσια θερμοκρασία του Φεβρουαρίου στις πόλεις φιλοξενίας των Αγώνων αυξήθηκε σταθερά - από 0,4 βαθμούς Κελσίου στους Αγώνες που διεξήχθησαν τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1950, σε 3,1 βαθμούς Κελσίου στους Αγώνες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 έως τη δεκαετία του 1990 και 6,3 βαθμούς Κελσίου στους Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στον 21ο αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των Αγώνων του Πεκίνου του επόμενου μήνα.

«Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό, θα καταλήξουμε να μπορούν να γίνουν χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες μόνο στο Σαππόρο μέχρι το τέλος του αιώνα και μετέπειτα θα πρέπει να αναζητήσουμε και να δούμε ακόμη και το πότε θα αλλάξουν οι συνθήκες στο Σαππόρο», αναφέρει στο Reuters ο Dr Daniel Scott, καθηγητής Γεωγραφίας και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στο Waterloo.

«Ακόμα και στα μέσα του αιώνα, ο αριθμός των αξιόπιστων – με βάση το κλίμα- τοποθεσιών για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες (τουλάχιστον οι 21 περιοχές του κόσμου που ξέραμε στο παρελθόν) θα μειωθεί», προσθέτει.



Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη γεωγραφία των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων

Το Σαππόρο φιλοξένησε του χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το 1972. Η Ευρώπη ήταν το λίκνο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων έχοντας φιλοξενήσει περισσότερους από τους μισούς Αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του πρώτου στο Σαμονί της Γαλλίας το 1924 και του επόμενου- μετά το Πεκίνο- στο Μιλάνο/Cortina d'Ampezzo, στην Ιταλία.

Ωστόσο, οι περιοχές γύρω από τις Άλπεις της Ευρώπης έχουν ήδη αρχίσει να αισθάνονται τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής και ο καθηγητής Scott ανέφερε ότι το μήνυμα της μελέτης προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) είναι ότι θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτη στο μέλλον όταν επιλέγει ένα μέρος, στρέφοντας την προσοχή σε μεγαλύτερα υψόμετρα όταν, για παράδειγμα, πρέπει να διεξαχθούν αγώνες σκι.



«Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη γεωγραφία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και, δυστυχώς, θα βγάλει εκτός ορισμένες πόλεις που φημίζονται για τα χειμερινά σπορ», δήλωσε ο καθηγητής Robert Steiger του Πανεπιστημίου του Innsbruck στην Αυστρία.

Και συμπλήρωσε: «Οι περισσότερες περιοχές στην Ευρώπη, που μπορούσαν να φιλοξενήσουν χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουν μπει πια στο περιθώριο ή προβλέπεται να μην είναι αξιόπιστες ήδη από τη δεκαετία του 2050».

«Θετικό» κλίμα

Η κλιματική αλλαγή βρίσκεται στο ραντάρ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (IOC) εδώ και αρκετό καιρό με το Ολυμπιακό σώμα να προσθέτει τη βιωσιμότητα ως τρίτο πυλώνα του Ολυμπισμού ήδη από το 2014.

agwnes12

Η IOC, σύμφωνα με την έρευνα, έχει μία από τις πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις στα αθλήματα και σε όλους τους τομείς. Μάλιστα, η Επιτροπή ανακοίνωσε, πριν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα στη Γλασκώβη (πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2021), ότι στοχεύει να γίνει «θετική για το κλίμα» το 2024 μειώνοντας τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές της κατά 30%.

Ξεκινώντας, λοιπόν, το 2030, οι πόλεις που θα φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες θα είναι υποχρεωμένες με σύμβαση να ακολουθούν όλους τους κανόνες ώστε να θεωρούνται φιλικές προς το περιβάλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα 7 πιο eco friendly καταλύματα του κόσμου για τα ταξίδια του 2022

New Year’s Revolution! Shampoo bars για το καλό του πλανήτη και των μαλλιών σου