Η αντίδραση των φιλόζωων στο fashion show του Οίκου Chanel: «Τα άλογα δεν είναι αξεσουάρ της μόδας»

Μαρία Ροδίτη
Η αντίδραση των φιλόζωων στο fashion show του Οίκου Chanel: «Τα άλογα δεν είναι αξεσουάρ της μόδας»

Η πρέσβειρα της Chanel, Charlotte Casiraghi, «άνοιξε» το fashion show του Οίκου ιππεύοντας πάνω σε άλογο, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Την Τρίτη (25/1), και στα πλαίσια της Εβδομάδας Μόδας του Παρισιού, πραγματοποιήθηκε το Haute Couture show του Οίκου Chanel στο Grand Palais Éphémère, με τη Charlotte Casiraghi να «ανοίγει» την πασαρέλα πάνω σε ένα άλογο.

Κι ενώ εκ πρώτης όψεως όλοι εντυπωσιάστηκαν από το φαντασμαγορικό σκηνικό και την έμπνευση που άντλησε η Virginie Viard από τον κόσμο της ιππασίας, η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων, PETA, εξέφρασε ανοιχτά τις αντιρρήσεις της για το concept.

eco lifestyle

Sustainable living! Κι όμως μπορείς να καταπολεμήσεις την κλιματική αλλαγή μέσα από το σπίτι σου

Η «διακεκριμένη ιππέας» Charlotte Casiraghi στο show της Chanel

Η Charlotte Casiraghi, η εγγονή της Πριγκίπισσας του Μονακό, Grace Kelly, είναι η πρέσβειρα της Chanel από το 2020 και γι’ αυτό «άνοιξε» η ίδια το Spring/Summer 2022 Haute Couture show του Οίκου στην Εβδομάδα Μόδας του Παρισιού. Η 35χρονη, η οποία χαρακτηρίζεται στο website του γαλλικού Fashion House, ως «διακεκριμένη ιππέας», ίππευσε στην πασαρέλα το 8 ετών ισπανικό άλογό της, Kuskus, φορώντας total black σύνολο Chanel.

https://www.instagram.com/reel/CZMGdalK0Wd/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Αντιδράσεις για την εμφάνιση του αλόγου στο fashion show

Η απόφαση του Οίκου Chanel να συμπεριλάβει ένα άλογο στο fashion show έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ορισμένους, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης για τα δικαιώματα των ζώων, People for the Ethical Treatment of Animals (PETA). «Τα άλογα είναι ευφυή, πολύπλοκα και φοβούνται εύκολα. Δεν είναι αξεσουάρ της μόδας για να τα καβαλάμε σε ένα catwalk με φώτα που αναβοσβήνουν και δυνατή μουσική», ανέφερε η διευθύντρια της PETA, Elisa Allen, σε δήλωσή της στο Insider.

Και συμπλήρωσε: «Τρομάζουν εύκολα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το παράλογο και αλόγιστο κόλπο θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε καταστροφή».



Η Elisa Allen κάλεσε τη Chanel να πάρει έμπνευση από άλλους σχεδιαστές μόδας, όπως η Stella McCartney, η οποία «έλαβε επαίνους από όλο τον κόσμο όταν τα μοντέλα της φορούσαν υπέροχες στολές ζώων στο catwalk» και είπε επίσης ότι «θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμά της αφήνοντας τα δέρματα των ζώων έξω από τις συλλογές τους».

Την κριτική της PETA για τον Οίκο Chanel μοιράστηκαν κι άλλα accounts στα social media. Ο λογαριασμός Diet Prada, που έχει 3 εκατομμύρια ακόλουθους και κάνει posts για «αδικήματα» στον χώρο της μόδας, έκανε repost το clip της Chanel με την Casiraghi ιππέα να «ανοίγει» το show.

https://www.instagram.com/reel/CZJ6oKiDtXr/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Η λεζάντα της ανάρτησης έγραφε: «Ποιος θα πίστευε ότι αυτό το άλογο επρόκειτο να κυκλοφορεί ανάμεσα στο κοινό, omg». Μάλιστα, ανάμεσα στα πολλά σχόλια υπήρξε κι ένας χρήστης που αναρωτήθηκε γιατί το άλογο ήταν εκεί.

Ένας άλλος χρήστης σχολίασε: «Τα ζώα δεν είναι για να τα χρησιμοποιούμε για πλάκα, για σπορ ή για ψυχαγωγία».

Οι εκπρόσωποι της Casiraghi, πάντως, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός και το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσε, ενώ ο Οίκος Chanel δεν έχει προβεί ακόμα σε κάποια ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ