Sustainable living! Κι όμως μπορείς να καταπολεμήσεις την κλιματική αλλαγή μέσα από το σπίτι σου

Μαρία Ροδίτη
Sustainable living! Κι όμως μπορείς να καταπολεμήσεις την κλιματική αλλαγή μέσα από το σπίτι σου

Μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου θα κάνουν τη διαφορά… στον πλανήτη!

Πρόσφατη έρευνα από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι το 2021 ήταν ένα από τα θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί και, σύμφωνα με τη NASA, η μέση θερμοκρασία επιφάνειας του πλανήτη έχει αυξηθεί περίπου 1,18 βαθμούς Κελσίου από τα τέλη του 19ου αιώνα, με τα επτά τελευταία χρόνια να είναι τα πιο ζεστά.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι τώρα είναι η στιγμή να αρχίσεις να ενημερώνεσαι σωστά και να υιοθετείς στην καθημερινότητά σου συνήθειες που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και στη μείωση της κλιματικής αλλαγής. Να κάνεις, δηλαδή, τρόπο ζωής το… sustainable living.

ECO TRAVEL

Τα 7 πιο eco friendly καταλύματα του κόσμου για τα ταξίδια του 2022

Τι σημαίνει sustainable living

Sustainable living ή αλλιώς βιώσιμος τρόπος ζωής σημαίνει κατά πόσο οι επιλογές της καθημερινότητάς μας έχουν αντίκτυπο στον κόσμο! Κατά πόσο, δηλαδή, φροντίζουμε στη ζωή μας να ακολουθούμε πρακτικές και συνήθειες που να σέβονται το περιβάλλον.

Αν, λοιπόν, ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που θέλουν να συμβάλλουν στη διάσωση του πλανήτη, που θέλουν να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή, δεν έχεις παρά να βρεις τους τρόπους και να μειώσεις τη χρήση φυσικών πόρων (για παράδειγμα πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο), αλλά και να περιορίσεις τη χρήση καταναλωτικών προϊόντων που μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στον κόσμο, συμβάλλοντας στις εκπομπές αποβλήτων και διοξειδίου του άνθρακα.

via GIPHY

Τα tips για να καταπολεμήσεις την κλιματική αλλαγή… μέσα στο σπίτι σου

#1 Κάνε ανακύκλωση

Δίπλα στον κάδο απορριμμάτων στην κουζίνα σου τοποθέτησε έναν άλλο κάδο για ανακύκλωση. Έτσι, δεν θα ξεχνιέσαι ποτέ και η ανακύκλωση θα σου γίνει συνήθεια.

#2 Μείωσε τη χρήση πλαστικού

Κάθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 300 τόνοι πλαστικού με μόλις το 21.3% να ανακυκλώνεται! Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος των πλαστικών καταλήγουν καθημερινά στις ακτές και στους ωκεανούς με αποτέλεσμα να μολύνουν έμβια όντα της θάλασσας οδηγώντας πολλά από αυτά… ακόμη και στον θάνατο.

Πώς μπορείς εσύ να βοηθήσεις; Πάρε επαναχρησιμοποιούμενες, υφασμάτινες τσάντες για τα ψώνια σου, χρησιμοποίησε καλαμάκια από bamboo, αλλά και μεταλλικό παγούρι για νερό ή καφέ!



#3 Δώσε τη δέουσα προσοχή στο νεσεσέρ σου

Και η ομορφιά σου μπορεί να έχει… eco-friendly χαρακτήρα! Προτίμησε, λοιπόν, μια οδοντόβουρτσα από bamboo, αντί για μια πλαστική, πες «ναι» σε επαναχρησιμοποιούμενα πανάκια ντεμακιγιάζ, αλλά και skincare προϊόντα τα οποία να μην είναι δοκιμασμένα σε ζώα. Θα βρεις πολλά στην αγορά!

#4 Μη σπαταλάς τεράστιες ποσότητες νερού

Ναι, ξέρω! Είναι άκρως απολαυστικό να τρέχει για ώρα το ζεστό νερό στο σώμα σου. Δεν είναι, όμως, και τόσο οικολογικό! Μην σπαταλάς, λοιπόν, τόσο νερό όταν κάνεις μπάνιο και φρόντισε να κλείνεις τη βρύση όταν πλένεις τα δόντια σου ή τα χέρια σου.

#5 Απόφυγε προϊόντα που περιέχουν palm oil

Το φοινικέλαιο είναι το φυτικό έλαιο με το μεγαλύτερο εμπόριο στον κόσμο, το οποίο μπορείς να βρεις μέσα σε οδοντόκρεμες μέχρι και σε ενυδατικές κρέμες. Εκατομμύρια στρέμματα δάσους έχουν κοπεί στη Νοτιοανατολική Ασία και έχουν αντικατασταθεί με φυτείες φοινικέλαιου οδηγώντας στην εξαφάνιση ειδών, όπως οι ουρακοτάγκοι, οι τίγρεις, οι ρινόκεροι και οι ελέφαντες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι οι φυτείες φοινικέλαιου απελευθερώνουν εκατομμύρια τόνους εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου προκαλούν την κλιματική αλλαγή.

Wait! Στην gallery θα βρεις κι άλλα tips για που θα σε βοηθήσουν να ακολουθείς έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κι όμως, είναι αλήθεια! Ο πυρήνας της Γης ψύχεται – Τι θα αντιμετωπίσουμε και πότε

Η κλιματική αλλαγή βάζει εμπόδια στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες