Κι όμως, είναι αλήθεια! Ο πυρήνας της Γης ψύχεται – Τι θα αντιμετωπίσουμε και πότε

Μαρία Ροδίτη
Κι όμως, είναι αλήθεια! Ο πυρήνας της Γης ψύχεται – Τι θα αντιμετωπίσουμε και πότε

Η θερμοκρασία του πυρήνα της Γης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη θερμοκρασία στην επιφάνειά της!

Αν έχεις παρακολουθήσει την ταινία The Core, που κυκλοφόρησε το 2003, τότε ίσως γνωρίζεις όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Γης, αλλά και ότι ο πυρήνας της είναι πολύ σημαντικός για την επιβίωση του πλανήτη μας. Αυτό σημαίνει, στην ουσία, ότι οι θερμοκρασίες στο εσωτερικό της Γης έχουν μεγάλη σημασία για όσα εμείς μπορούμε να κάνουμε εδώ, στην επιφάνειά της. Και το τελευταίο διάστημα τα πράγματα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά μιας και ο πυρήνας της Γης ολοένα και ψύχεται.

eco periptero

Το εντυπωσιακό βιώσιμο κτήριο στο Dubai είναι κατασκευασμένο από τεράστια «ενεργειακά δέντρα»

Ο πυρήνας της Γης ψύχεται μέρα με τη μέρα

Οι ειδικοί αναφέρουν το τελευταίο διάστημα ότι ο πυρήνας της Γης ψύχεται με ταχύτερο ρυθμό από τον αρχικά αναμενόμενο, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση στον πλανήτη.

planitis1

Βλέπεις, η θερμότητα στον πυρήνα της Γης είναι σημαντική για πολλά πράγματα. Αλλά κυρίως γιατί βοηθά στη διατήρηση του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη, καθώς επίσης και στη διατήρηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας. Αν, λοιπόν, ψύχεται όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα, θα αρχίσουν να δημιουργούνται και προβλήματα στην επιφάνεια της Γης.

Η προσπάθεια των ερευνητών να καταλάβουν τι συμβαίνει

Η αλήθεια είναι πως είναι δύσκολο να μετρηθεί η ακριβής θερμοκρασία στον πυρήνα της Γης. Με δεδομένο αυτό, οι επιστήμονες έπρεπε να βρουν έναν τρόπο και να παρακολουθήσουν τι ακριβώς συμβαίνει εκεί. Και τα κατάφεραν!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Science Alert, μια ομάδα επιστημόνων από την Ελβετία εργάζεται σε μια προσπάθεια να μετρήσει τη θερμοκρασία στον πυρήνα της Γης για να δει πού κυμαίνεται και πόσο πρέπει ο πλανήτης να ανησυχεί. Η ομάδα αυτή, λοιπόν, προχώρησε στην υπερθέρμανση κρυστάλλων για να προσπαθήσει να αναπαραγάγει τη θερμοκρασία στον μανδύα της Γης με σκοπό να δει πώς γίνεται η μεταφορά θερμότητας.



Με αυτήν τη διαδικασία, οι επιστήμονες μπόρεσαν να κάνουν σύγκριση με τις διαφορές στη θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η θερμοκρασία του πυρήνα της Γης πέφτει με ρυθμό που μπορεί να μην προμηνύει καλό για τον πλανήτη.

Κίνδυνος να γίνει η Γη… πλανήτης Άρης

Οι ερευνητές από την Ελβετία εξήγησαν ότι όταν δεν υπάρχει δραστηριότητα στον πυρήνα της Γης, το αποτέλεσμα μπορεί να μοιάζει… με τον πλανήτη Άρη. Δηλαδή, με ένα εντελώς άγονο τοπίο.



Ναι, πολύ καλά κατάλαβες! Οι ειδικοί λένε, εν ολίγοις, ότι αν η κατάσταση συνεχίσει κατ’ αυτό το μοτίβο στον πυρήνα, η Γη θα μοιάζει με τον πλανήτη Άρη και άρα δεν θα μπορεί να υπάρξει ζωή.

Βέβαια, αυτό δεν θα συμβεί στο πολύ άμεσο μέλλον! Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό το φαινόμενο δεν θα επηρεάσει τη δική μας ζωή και τις αμέσως επόμενες γενιές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κλιματική αλλαγή βάζει εμπόδια στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Τα 7 πιο eco friendly καταλύματα του κόσμου για τα ταξίδια του 2022